Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης

Από σήμερα οι αιτήσεις. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.gsis.gr και να επιλέγουν την εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.
Κατά την είσοδο τους θα συμπληρώνουν το ΑΦΜ, τον κωδικό που περιλαμβάνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος που ελάμβαναν κατά στην τελευταία πενταετία, τα στοιχεία για το εισόδημα του 2011 και τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας.
Αυτομάτως η εφαρμογή θα κάνει την διασταύρωση με όσα
καταχωρήθηκαν στην φορολογική δήλωση που υπέβαλαν φέτος.Ωστόσο ακόμα και για αυτούς που δεν θα τους αναγνωρίζει το σύστημα, επειδή το 2011 είχαν περιουσιακά στοιχεία που τους αποκλείουν από τα κριτήρια, αλλά φέτος έχουν λιγότερα, θα υπάρχει δυνατότητα να δηλώσουν υπευθύνως την μεταβολή αυτή για να λάβουν το επίδομα.
Η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα στο φορολογούμενο να διευκρινίζει εάν άλλαξε κάτι φέτος στην περιουσιακή του κατάσταση, σε σχέση με όσα δήλωσε στο έντυπο Ε1, που μπορεί να τον καταστήσει δικαιούχοι.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.

Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται αυξημένο κατά όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρι και το τρίτο.
και να επιλέγουν την εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης.
Κατά την είσοδο τους θα συμπληρώνουν το ΑΦΜ, τον κωδικό που περιλαμβάνεται στα εκκαθαριστικά σημειώματα φόρου εισοδήματος που ελάμβαναν κατά στην τελευταία πενταετία, τα στοιχεία για το εισόδημα του 2011 και τα τετραγωνικά της κύριας κατοικίας.
Αυτομάτως η εφαρμογή θα κάνει την διασταύρωση με όσα
καταχωρήθηκαν στην φορολογική δήλωση που υπέβαλαν φέτος.Ωστόσο ακόμα και για αυτούς που δεν θα τους αναγνωρίζει το σύστημα, επειδή το 2011 είχαν περιουσιακά στοιχεία που τους αποκλείουν από τα κριτήρια, αλλά φέτος έχουν λιγότερα, θα υπάρχει δυνατότητα να δηλώσουν υπευθύνως την μεταβολή αυτή για να λάβουν το επίδομα.
Η εφαρμογή θα δίνει την δυνατότητα στο φορολογούμενο να διευκρινίζει εάν άλλαξε κάτι φέτος στην περιουσιακή του κατάσταση, σε σχέση με όσα δήλωσε στο έντυπο Ε1, που μπορεί να τον καταστήσει δικαιούχοι.

. Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 120 τετραγωνικά, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως:
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό. Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κατοικία.

Α΄ΖΩΝΗ 25 3.000
Β΄ΖΩΝΗ
15 1.800
Γ΄ΖΩΝΗ
8 960 (Άρτα)
Δ΄ΖΩΝΗ
5 600

.Για κάθε λίτρο κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, χορηγείται ποσό επιδόματος 0,28 ευρώ.

Διαδικασία χορήγησης του επιδόματος στους δικαιούχους. Επίδομα χορηγείται  για τις αγορές πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης που πραγματοποιούνται από 15 Οκτωβρίου μέχρι και την 30 Απριλίου κάθε έτους.
 Οι ενδιαφερόμενοι, υποβάλλουν αίτηση στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, για να ενταχθούν στο Μητρώο Δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Στην αίτηση αναγράφονται κατά περίπτωση τα ακόλουθα στοιχεία :

- ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος – υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,
- το ονοματεπώνυμό του,
- ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του,
- ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού  (IBAN) που επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και  το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,
- ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,
- η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,
- αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,
- τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,
- η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,
- η Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούντος για μη υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΕ,
- τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου)



Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Πώς θα πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας για το 2013

Τέλη Κυκλοφορίας 2013

Από σήμερα (16/11/12 ) μπαίνουμε εδώ  https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkyk...kykl/index.jsp , συμπληρώνουμε ΑΦΜ και αριθμό κυκλοφορίας, εκτυπώνουμε, πάμε στην τράπεζα και πληρώνουμε.

Αν δεν έχουμε εκτυπωτή είναι σε PDF μορφή το έγγραφο, το σώνουμε και το πάμε σε φίλο μας με εκτυπωτή για εκτύπωση.
Φυσικά κρατάμε την απόδειξη μια και θα είναι το μόνο παραστατικό που θα αποδεικνύει ότι έχουμε πληρώσει τα τέλη.
Απλά και εύκολα.

Παραμυθούπολη... κι όμως αληθινή!

Είναι ένα από τα ομορφότερα μέρη του κόσμου, (όχι δεν είναι οι Κεραμάτες!) καλά κρυμμένο μέσα στα καταπράσινα λιβάδια της ολλανδικής επαρχίας, ένα «διαμάντι» της φύσης....
που έχει καταφέρει να μένει μέχρι σήμερα μακριά από την πολυκοσμία και τη φασαρία των μεγαλουπόλεων.



Στο Giethoorn, ένα χωριό στην ολλανδική επαρχία του Overijssel, όλα μοιάζουν ειδυλλιακά: Το τοπίο, οι κάτοικοι, οι ρυθμοί της ζωής, η καθημερινότητα… Και πώς αλλιώς άλλωστε αφού μιλάμε για έναν τόπο μαγικό…




Χωρίς δρόμους και αυτοκίνητα, αφού η μετακίνηση γίνεται με βάρκες μέσω των γραφικών καναλιών του χωριού (και μάλιστα όλες είναι ηλεκτροκίνητες, για να μη διαταράσσεται η ηρεμία…) η ζωή στο Giethoorn κινείται σε άλλους ρυθμούς, αξιοζήλευτους και… απόκοσμους!




Η «Βενετία του Βορρά» -όπως είναι ευρέως γνωστή- κατοικήθηκε για πρώτη φορά το 1230 από πρόσφυγες της Μεσογείου, ενώ σήμερα αριθμεί περίπου 2.500 κατοίκους, αποτελώντας ένα από τα πλέον γνωστά τουριστικά θέρετρα της Ολλανδίας, και όχι μόνο!




Πενήντα και πλέον ξύλινες γέφυρες συνδέουν τα σπίτια μεταξύ τους, ενώ στενοί ποδηλατόδρομοι επιτρέπουν στον κόσμο να μετακινηθεί με άνεση, χρησιμοποιώντας ποδήλατα.




Τα σπίτια της περιοχής «συνθέτουν» ένα μαγικό τοπίο, το οποίο, σε συνδυασμό με το καταπράσινο περιβάλλον και τα κανάλια μοιάζει -το λιγότερο- σαν να έχει ξεπηδήσει από κάποιο παραμύθι ή από έναν πίνακα ζωγραφικής…




Αλήθεια, κοιτάζοντας τις εκπληκτικές εικόνες, δεν νομίζετε ότι ξαφνικά θα εμφανιστούν μπροστά σας… μια βασιλοπούλα ή ένας πρίγκιπας πάνω στο άλογό του ή κάποιο ξωτικό και μια νεράιδα ανάμεσα στα δέντρα;




Άραγε τι φταίει και δεν είναι έτσι και η δική μας περιοχή... Μήπως μας λείπουν τα δέντρα; Όχι! μήπως το ποτάμι: Όχι! 

Η φαντασία μας λείπει και η έλλειψη συνεννόησης. 
Η κακιά μας νοοτροπία, η προβολή του "εγώ" κι όχι του "εμείς" , ο φθόνος, το ατομικό συμφέρον... είναι αυτά που μας οδήγησαν να ζούμε σε τερατοπόλεις και όχι σε τέτοια παραμυθούπολη!
 


Ίσως κάποιοι να είμαστε ονειροπόλοι και ρομαντικοί...

 


Ας μη ξεχνάμε όμως ότι ο πολιτισμός έφθασε εδώ που είναι χάρη σε κάποιους ανθρώπους που τόλμησαν να ονειρευτούν...

 


Κι ας τους χλεύασαν οι άλλοι... κι ας τους είπαν τρελούς...

 


Η ελπίδα όμως παραμένει!

 


Ίσως οι επόμενες γενεές....

 

ΒΙΝΤΕΟ Οι μαθητές των Κεραματών αναλαμβάνουν δράση


ΒΙΝΤΕΟ Ποδηλατικός γύρος Κεραματών


ΒΙΝΤΕΟ Πολιτιστικές εκδηλώσεις στις Κεραμάτες το καλοκαίρι του 2012


Οικολογική δράση των μαθητών του Σχολείου Κεραματών

Οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Κεραματών σε μια συμβολική κίνηση  βγήκαν στους γύρω δρόμους - για μια ακόμη φορά- και μάζεψαν τα πεταμένα σκουπίδια που πέταξαν κάποιοι ασυνείδητοι στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι η προστασία του περιβάλλοντος είναι υπόθεση όλων μας, μικρών και μεγάλων.


  Αγωνίζομαι για έναν όμορφο και καθαρό πλανήτη



 Με σύνθημα  "Αγωνίζομαι για έναν όμορφο και καθαρό πλανήτη" πέρασαν από τη θεωρεία της τάξης στην δράση και γέμισαν, για λίγες ώρες, με παιδικές φωνούλες και χαμόγελα τις γειτονιές των Κεραματών.

Ας ελπίσουμε ότι τέτοιες οικολογικές δραστηριότητες θα ευαισθητοποιήσουν όλους αυτούς που ακόμη δεν  συνειδητοποίησαν ότι η γη μας κινδυνεύει και ότι δεν έχουμε πια άλλο χρόνο για χάσιμο.  Ότι είναι να γίνει πρέπει να γίνει... τώρα.

 Η ζύμωση έχει γίνει στα σχολεία μας αρκεί εμείς οι μεγαλύτεροι ν΄ αλλάξουμε νοοτροπία, να προβληματιστούμε και να παραδειγματιστούμε από τα νιάτα μας κι επιτέλους... να δώσουμε λύσεις! 


Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2012

Γιατί θεωρείται γρουσούζικη η Τρίτη και 13

Τρίτη και 13 του μήνα, ένας συνδυασμός που θεωρείται ότι φέρνει κακή τύχη, γρουσουζιά για τους Έλληνες.


Ποιες όμως είναι η ρίζες αυτής της πρόληψης; Σύμφωνα με την κρατούσα άποψη μέρα αυτή απέκτησε αρνητικό χαρακτήρα από την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους την Τρίτη 13 Απριλίου του 1204. Λανθασμένα κάποιοι συγχέουν το γεγονός με την άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους η οποία έγινε στις 29 Μαΐου 1453 (πάλι Τρίτη ήταν αλλά όχι 13).


Η προβληματική του 13

Ο αριθμός 13 κατηγορείται ότι σέρνει πίσω του γκαντεμιά και κακοδαιμονίες γιατί σπάει την αρμονία του «τέλειου» αριθμού 12. Ήτοι, η μέρα χωρίζεται σε δύο 12ωρα, ο χρόνος σε 12 μήνες, ο Χριστός είχε 12 μαθητές, τα Ευαγγέλια είναι 12. Ακόμη και ο Ηρακλής έκανε 12 άθλους.

Όπως γίνεται κατανοητό, το 13, το πρώτο κομμάτι μιας νέας 12άδας χαλάει την αρμονία.
Εν τω μεταξύ, στις κάρτες ταρό, το νούμερο 13 αντιστοιχεί στον θάνατο.

Πρέπει να αναφέρουμε βέβαια ότι στις «δυτικές» χώρες γρουσούζικος θεωρείται ο συνδυασμός Παρασκευή και 13.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012

Οι πρώτες βοήθειες για την τροφική δηλητηρίαση

Τι κάνουμε πριν ο ασθενής πάει στο γιατρό

Τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων που προετοιμάζονται, διατηρούνται ή διατίθενται χωρίς την τήρηση των απαραίτητων μέτρων υγιεινής.

Η εκδήλωσή της εξαρτάται από τον παράγοντα που την προκάλεσε και μπορεί να εμφανιστεί είτε μισή ώρα μετά την κατανάλωση των τροφίμων, είτε ύστερα από λίγες ώρες ή μέρες.


Χαρακτηρίζεται επιδημία όταν προσβάλλονται με τα ίδια συμπτώματα δύο ή περισσότερα άτομα και η επιδημιολογική ή η εργαστηριακή έρευνα έχει αποδείξει ότι η πηγή είναι η τροφή.


Πρώτες βοήθειες


Αν κάποιος προσβληθεί από τροφική δηλητηρίαση, πρέπει οπωσδήποτε να ειδοποιήσει το γιατρό του ή να πάει στο πλησιέστερο νοσοκομείο.


Πρώτα απ’ όλα, όμως, μπορούν να του δοθούν κάποιες πρώτες βοήθειες από τους οικείους του, που σίγουρα θα βοηθήσουν πολύ. Αυτές, βήμα προς βήμα, είναι οι παρακάτω:


1.
Τηλεφωνήστε στο κέντρο δηλητηριάσεων της περιοχής σας ή στο γιατρό σας και πείτε του:

Το είδος του φαγητού που έφαγε ο ασθενής.

Την ποσότητα.
Πότε συνέβη το γεγονός.
Την ηλικία του ασθενή.
Τα συμπτώματα.
Αν έκανε ή όχι εμετό.
Τι του δώσατε να πιει.
Πόση ώρα θα χρειαστείτε για να φτάσετε σε κέντρο πρώτων βοηθειών.

2. Αν δεν μπορέσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή το κέντρο δηλητηριάσεων, αποφασίστε οι ίδιοι
να προκαλέσετε εμετό στον ασθενή.

3. Όταν ο ασθενής κάνει εμετό, φροντίστε ώστε
το κεφάλι του να είναι χαμηλότερα από το στήθος του, για να μην πνιγεί.

Αν είναι ενήλικας ή παιδί, βάλτε τον να ξαπλώσει μπρούμυτα, με το κεφάλι κρεμασμένο στην άκρη του κρεβατιού. Αν είναι βρέφος, τοποθετήστε το μπρούμυτα στα γόνατά σας.


4. Ενώ θα περιμένετε το ασθενοφόρο ή θα μεταφέρετε τον ασθενή στο σταθμό πρώτων βοηθειών: Κρατήστε τον ήρεμο, βάλτε τον να πλαγιάσει στο πλευρό για να έχει ελεύθερες τις αναπνευστικές οδούς, αν κάνει εμετό. Ανασηκώστε το κεφάλι του με μαξιλάρι ή με το μπράτσο του.


Σκεπάστε τον με κουβέρτα ή ζακέτα για να του εξασφαλίζετε ζεστασιά. Χαλαρώστε τα ρούχα του και ξεσφίξτε το κολάρο ή τη γραβάτα του.


Ήπιος εμετός


Πρόκειται για συνηθισμένο σύμπτωμα στην τροφική δηλητηρίαση, που υποχωρεί συνήθως γρήγορα (12-36 ώρες). Στην αντίθετη περίπτωση, ζητήστε αμέσως ιατρική συμβουλή.


Τι να κάνετε:


Αναπληρώστε την απώλεια των υγρών με συχνές, μικρές ποσότητες ποτών (αεριούχων), με τσάι, χυμό μήλου, κρύο ή ζεστό ζωμό από κρέας, πουλερικό ή ψάρι.


Όταν σταματήσει ο εμετός, αυξήστε λίγο λίγο την ποσότητα των υγρών και προσθέστε σιγά σιγά ελαφριά τροφή (φρυγανιά, παξιμάδι).


Διάρροια


Έχει συνήθως ήπια μορφή και δεν διαρκεί πολύ. Αν, όμως, κρατήσει πάνω από μια μέρα, σταματήστε τις πρώτες βοήθειες και ζητήστε ιατρική βοήθεια.


Τι να κάνετε:


Αποφύγετε τη στερεά τροφή για μια ολόκληρη μέρα και δώστε στον ασθενή σκέτα υγρά (τσάι, νερό, χυμός μήλου, ζωμός κρέατος ή ζελέ).


Τη δεύτερη μέρα δώστε στερεά τροφή σε μικρές ποσότητες (κουάκερ, αλεσμένο ρύζι, φρυγανιές, μελάτα αβγά).


Προσοχή!


Το αν θα εισαχθεί ο ασθενής στο νοσοκομείο, αν του χορηγηθούν αντιβιοτικά ή κάποια επιπλέον ειδική θεραπεία, είναι απόφαση του γιατρού του, ο οποίος πρέπει πάντα να ειδοποιείται αμέσως με το που αρχίζουν τα συμπτώματα.


Πηγή: belife

Δεινόσαυρος ανακαλύφθηκε στον Καναδά

Έζησε στη Γη πριν από 80 εκατομμύρια χρόνια

Πρόκειται για έναν γιγάντιο δεινόσαυρο βάρους δυο τόνων και μήκους έξι μέτρων.

Ο «Xenoceratops foremostensis» πήρε το όνομά του από τα ιδιαίτερα κέρατα στο κεφάλι και το μέτωπό του.

Δυο κέρατα εξέχουν από το μέτωπό του, δυο κέρατα ξεπηδούν πάνω από τα μάτια του, ενώ μια «αγκαθωτή ασπίδα» προστατεύει το κεφάλι και το σβέρκο του.
Εκτιμάται ότι ο δεινόσαυρος χρησιμοποιούσε τη γαμψή του μύτη, που έμοιαζε με ράμφος, για να κόβει με ευκολία φυτά και φτέρες στα δέλτα ποταμών, όπου αναζητούσε τροφή.

Η ανακάλυψη του δεινοσαύρου «Xenoceratops foremostensis» είναι η τελευταία από μια σειρά ανακαλύψεων στο πλαίσιο του ερευνητικού του προγράμματος για τους Δεινοσαύρους στη Νότια Αλμπέρτα,
  μια περιοχή που μελετήθηκε σχετικά λιγότερο συγκριτικά με άλλες περιοχές του Καναδά.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Μίνι αφιέρωμα στο Νομό μας

Η ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Η Άρτα είναι η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ηπείρου μετά τα Γιάννενα.
Είναι στριμωγμένη ανάμεσα στο λόφο Περάνθης και τον ποταμό - με τα 55 πέτρινα γεφύρια - Άραχθο και απλώνεται προς τον κατάφυτο από πορτοκαλιές, λεμονιές, ακτινίδια, ροδιές γνωστό κάμπο της Άρτας.
Είναι χτισμένη πάνω στα ερείπια της αρχαίας πόλης Αμβρακίας (7ος αι. πΧ).
Υπήρξε πρωτεύουσα του βασιλείου του Πύρρου.
Το 13ο αι.μ.Χ έγινε έδρα του Δεσποτάτου της Ηπείρου.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας, στις σχολές της δίδαξαν και φοίτησαν μεγάλοι δάσκαλοι του Γένους όπως ο Ε. Βούλγαρης, Ν. Σκουφάς κ.ά. Εδώ γεννήθηκαν ή έζησαν ο Γ. Μπακόλας (Αρματωλός και Οπλαρχηγός), ο Γ. Μακρυγιάννης (Στρατηγός του '21), ο Γ. Μόραλης (μεγάλος μας Ζωγράφος) κ.ά.
Τ0 1881 απελευθερώθηκε από τους Τούρκους.
Σήμερα με πληθυσμό 20.000 κατοίκους
(Ν. Άρτας 78.000 κατ.) είναι μια ήσυχη, καθαρή, όμορφη και σύγχρονη πόλη (κρατώντας κάτι και από τα παλιά), με όμορφο κέντρο, φθηνή αγορά, υπηρεσίες, αστέρων ξενοδοχεία, μουσεία, σινεμά, πολλά καταστήματα και αρκετή νυχτερινή διασκέδαση!


 ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ...

"Σαράντα πέντε μάστοροι κι εξήντα μαθητάδες
τρεις χρόνους εδουλεύανε στης Άρτας το γιοφύρι"....

 
Το θρυλικό γιοφύρι (3ος αι. π.Χ) που δέχτηκε στη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής του πολλές επισκευές. Από τις τελευταίες έγιναν τον 17ο αι. απ' όπου και το ομώνυμο δημοτικό τραγούδι. Θεατρικά έργα για το γεφύρι της Άρτας έγραψαν ο Ν. Καζαντζάκης, ο Γ. Θεοτοκάς. ο Ν. Βρεττάκος, ο Χορν Παντελής κ.ά.
Το Ναό της Παρηγορήτισσας(13ος αι.) από του λαμπρότερους βυζαντινούς ναούς στην Ελλάδα με πλούσια κεραμοπλαστική διακόσμηση στο εσωτερικό του. Σήμερα δέχεται κάποιες επισκευές και συντήρηση.
Το Κάστρο ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα στην Ελλάδα, πανέμορφο και μεγαλοπρεπές. Τις βυζαντινές Μονές Βλαχερνών (13ος αι.), Κάτω Παναγιάς (13ος αι.) και Πέτα (14ος αι.) με φοβερές τοιχογραφίες και ξυλόγλυπτα. Του Αγίου Βασιλείου, του Αγίου Νικολάου της Ροδιάς κ.ά.
Το Αρχαίο Θέατρο της Αμβρακίας και τα ερείπια παλαιότατου Αρχαίου Ναού στο κέντρο της πόλης. Τα δυο Αρχαία Νεκροταφεία (σε άριστη κατάσταση). Το Λαογραφικό Μουσείο δίπλα στο γεφύρι και το νεόχτιστο σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο στο τρίγωνο. Τις Ιαματικές Πηγές στο χωριό Χανόπουλο. Το ιστορικό Πέτα γνωστό για τη μάχη (Κιουταχή - Μαυροκορδάτου 1822) και τη θυσία των Φιλελλήνων. Το μαρτυρικό χωριό Κομμένο που
αιματοκύλησαν οι Γερμανοί και πολλά πολλά άλλα ιστορικά μνημεία και αξιοθέατα.  



 ΦΥΣΙΚΕΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ 

στον κάμπο... 

Ο Αμβρακικός κόλπος, ένα ςαπό τους σημαντικότερους υγροβιότοπους στην Ευρώπη με πλούσια και σπάνια ορνιθοπανίδα. Στις ακτές σχηματίζονται οι λιμνοθάλασσες (προσβάσιμες) Τσουκαλιό και Λογαρού γνωστές από το περίφημο αβγοτάραχο. Στον Αμβρακικό λειτουργούν πολλά ιχθυοτροφία που εκτρέφουν τσιπούρες, κέφαλους, λαυράκια, χέλια, μύδια κ.ά.. Ο ερασιτέχνης θα ψαρέψει σουπιές, μενίδες, λυθρίνια, τσιπούρες, λαβράκια, σαλάχια, μπορεί και γαλέο, συντροφιά με τα δελφίνια και τις θαλάσσιες χελώνες. Στην Κόπραινα, (εκεί γυρίστηκαν οι ταινίες "Ο Βάλτος" και Τα "Δελφινάκια Του Αμβρακικού"), δίπλα στο Φάρο λειτουργεί Μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Εκεί ο επισκέπτης θα φάει φθηνό ντόπιο φρεσκότατο ψαράκι από το μοναδικό πέτρινο -στέκι των ψαράδων- ταβερνάκι που υπάρχει. Αλλά και στην Κορωνησία, (που θα φθάσει αφού διασχίσει 26 χιλ στην καρδιά της πεδιάδας της Άρτας ανάμεσα σε πορτοκαλιές, μανταρινιές και λεμονιές) θα πάρει το μπάνιο του και θα χαλαρώσει στις όμορφες παραλίες της με τα χιλιάδες ξεβρασμένα κοχύλια στην άμμο. Ενώ για τους καλοφαγάδες τους περιμένουν φρεσκότατες λιχουδιές στις παραδοσιακές ψαροταβέρνες του χωριού.
Η τεχνητή λίμνη Πουρναρίου γαλαζοπράσινη, ήρεμη με τα μουστακάτα, τις δροσίνες, τους κυπρίνους, τα χέλια και τις λιγοστές πέστροφες, περιστοιχισμένη από πουρνάρια, βελανιδιές, αγριελιές και... άγριες χωμάτινες διαδρομές!

στα ορεινά...
 Τ 'αθάνατα Τζουμέρκα (Αθαμανικά όρη 2400 μ.) που για αιώνες στέκονται περήφανα και επιβλητικά απέναντι από τους ανταγωνιστές τους τα Άγραφα. Με τις χιονισμένες κορυφούλες. Τις κοιλάδες και τα φαράγγια. Τα ποτάμια Λούρο, Αχελώο (Ασπροπόταμο) και Άραχθο ιδανικός για κάμπιγκ, River Party, κανό, καγιάκ, ράφτιγκ (ειδικά η διαδρομή Γέφυρα Πλάκας - Καρδάμου Σκούπας 13 χιλιόμετρα). Με τις κρυστάλλινες πηγές και τα βαθιά ρέματα. Τα αιωνόβια πλατάνια και τα ελάτια. Τις καστανιές, τις καρυδιές, τη ρίγανη, το τσάι... Τους λύκους, τα τσακάλια, τα αγριογούρουνα, τα ελάφια, τους λαγούς, τους σκίουρους, τα τσοπανόσκυλα.... Τα γραφικά χωριουδάκια με τις λιθόστρωτες πλατείες τους και τα παραδοσιακά καφενέ που σερβίρουν ντόπιο τσίπουρο από ζαμπέλα κάτω από τη σκιά του πλάτανου. Τις κρύες βρυσούλες και τα πλακόστρωτα σοκάκια. Τα ανεμοδαρμένα αλώνια και τους παλιούς νερόμυλους. Τις φυσικές νεροτριβές και τα εκατοντάδες πέτρινα καμαρωτά γεφύρια. Τις στάνες, τους δασικούς χωματόδρομους και τα δυσκολοδιάβατα μονοπάτια. Τους δρυμούς και τα μοναχικά καταφύγια.
Τους φτωχούς μα περήφανους και φιλόξενους ανθρώπους με την ηπειρώτικη κουλτούρα...

"Παρακαλώ σε, σταυραιτέ, για χαμηλώσου
λίγο,
και δώσ' μου τις φτερούγες σου και πάρε με
μαζί σου.
Πάρε με απάνου στα βουνά, τι θα με φάει ο
κάμπος."

(Κ. Κρυστάλλης)
 

 Πώς είναι δυνατόν μέσα σε λίγες προτάσεις να 'κλείσεις' το μεγαλείο και την ομορφιά των μεγαλοδημιουργημάτων της φύσης και του φιλότεχνου ανθρώπου όταν καταπιάνεσαι με το Ηπειρώτικο Τοπίο που με τόση απλωχεριά, αγάπη και μοναδική τέχνη μας προίκισε η μητέρα Φύση...
Για αυτό ας την αγαπάμε, ας τη σεβόμαστε, ας τη φροντίζουμε, να την κληρονομήσουν τα παιδιά μας, να καμαρώνουν και αυτά με τη σειρά τους. Να λένε με περηφάνια......
είμαστε Ηπειρώτες!!

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ανέκδοτα

Το λιοντάρι και η χελώνα.

Είναι μία χελώνα σε ένα μπαρ με τα άλλα ζώα.
- Ρε χελώνα, λέει το λιοντάρι, ξέχασα τα τσιγάρα στο αμάξι…
Μπορείς να πεταχτείς να μου τα φέρεις;
- Καλά, πάω.
Περιμένουν… Περνάει μία ώρα, δύο ώρες… τρεις ώρες… και λέει το λιοντάρι:
- Άντε, τι κάνει τόσες ώρες;
Και ακούγεται η χελώνα:
- Άμα γκρινιάζετε, δεν θα πάω!




Ο Κρητικός και ο πλούσιος..!

Πηγαίνει στην Κρήτη ένας τύπος με πολλά λεφτά και μαγεύεται από τις
ομορφιές της. Κάποια στιγμή συναντάει έναν ντόπιο ο οποίος κρατά ένα
Κρητικό μαχαίρι.
- Φίλε, του λέει, πολύ ωραίο το μαχαίρι σου. Πόσα θέλεις για να μου το δώσεις;
- Δεν είναι για πούλημα, απαντά ο Κρητικός.
- Θα σου δώσω όσα θες, λέει ο πλούσιος.
- Όχι, ξαναλέει ο Κρητικός.
- Να, θα σου δώσω το χρυσό μου ρόλεξ, λέει με λαχτάρα ο πλούσιος.
- Σου πα, δεν σου τη δίνω τη μαχαίρα.
- Μα γιατί; ρωτά ο πλούσιος.
- Γροίκα, λέει ο Κρητικός. Αν μου δώκεις το ρόλεξ τσε σου δώκω την
μαχαίρα, τσε πάωε στο χωριό, τσε κάτσω στον καφενέ, τσε πιω δύο
ρατσιά, τσε με πιάκει ο πεντοζάλης, τσε έρθει κάποιος τσε μου βρίσει την αδελφή μου;
" Εγώ ήντα θα του πω; "Εννιά παρά τέταρτο;"


Ο Αδάμ και η Εύα

Μια μέρα ο Θεός και ο Αδάμ συζητούσαν. Ρωτάει λοιπόν ο Αδάμ τον Θεό.
- Γιατί έκανες την Εύα τόσο απαλή και και τρυφερή;
- Για να την θέλεις.
Ξαναρωτάει ο Αδάμ τον Θεό.
- Γιατί έκανες την Εύα τόσο ελκυστική;
- Για να την θέλεις απαντάει ο Θεός.
Μετά από λίγο ξαναρωτάει ο Αδάμ τον Θεό,
- Γιατί έκανες την Εύα τόσο ηλίθια;
- Για να σε θέλει απαντάει ο Θεός...

Άργησε το παιδί...

Ανήσυχη η σύζυγος:
Αλέκο, έχω στείλει το παιδί να πάρει κιμά εδώ και τρεις ώρες και...ακόμα να 'ρθει!
Και ο σύζυγος:
Καλά μη φτιάχνεις μακαρόνια...φτιάξε κάτι άλλο!

Η εκδίκηση του γύφτου....

Ένας γύφτος αγοράζει οικόπεδο δίπλα από το σπίτι ενός γιατρού.
Φωνάζει λοιπόν ένα μηχανικό και τον βάζει να του κτίσει ένα ίδιο ακριβώς σπίτι.
Όταν τελείωσε το σπίτι του, ο γύφτος βγαίνει στο μπαλκόνι και φωνάζει το γιατρό...
- Γιατρέ - γιατρέ!
- Τι είναι ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός!
- Να...του λέει ο γύφτος εσύ μπορεί να μην με χωνεύεις αλλά εγώ είμαι...ίδιος με σένα γιατί έχουμε το ίδιο σπίτι!
- Αποκλείεται! του λέει ο γιατρός γιατί δεν έχουμε τα ίδια έπιπλα...
Σκυλιάζει ο γύφτος παραγγέλνει τα ίδια ακριβώς έπιπλα με του γιατρού και ξαναβγαίνει στο μπαλκόνι...
- Γιατρέ - γιατρέ ίδιο σπίτι έχουμε, ίδια έπιπλα, είμαι ίδιος με σένα!
- Τι λες ρε παλιόγυφτε του λέει ο γιατρός, έχουμε το ίδιο αυτοκίνητο;;
και του δείχνει μια πολυτελή MERCEDES που είχε στο γκαράζ.
Σκυλιάζει ο γύφτος βάζει γραμμάτια παίρνει δάνεια και αγοράζει μια ακριβώς ίδια MERCEDES και βγαίνει πάλι στο μπαλκόνι...
- Γιατρέ - γιατρέ!
- Τι θες πάλι ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός.
- Είμαι "καλύτερος" από σένα!
- Γιατί ρε; του λέει ο γιατρός.
- Να, του λέει ο γύφτος, έχουμε ίδιο σπίτι, ίδια έπιπλα και ίδιο αυτοκίνητο!
- Συμφωνώ, αλλά από πού και ως πού είσαι καλύτερος από μένα;
λέει ο γιατρός.
- Γιατί εγώ έχω γείτονα γιατρό, ενώ εσύ έχεις γείτονα ΓΥΦΤΟ!!!

στο μπαρ...

Μια φορά ένας τύπος καθόταν σε ένα μπαρ.
Εκεί που καθότανε και έπινε το ποτό του, μπαίνει μία τύπισσα με φοβερό κορμί!
Τρελάθηκε!!!
Πάει δίπλα της να της μιλήσει.
Γυρνάει αυτή το κεφάλι και τότε ο τύπος αποτρελαίνεται...
Η τύπισσα είχε απίστευτο κορμί, αλλά η φάτσα της ήταν ένα...αίσχος!
Την ρωτάει:
- Πού το έφτιαξες αυτό το κορμί, κούκλα μου;
- Στο κολυμβητήριο απέναντι, λέει αυτή.
- Και το κεφαλάκι; Δεν το βουτάμε καθόλου μέσα;


Λαγός και λιοντάρι...

Ο λαγός καθόταν αραχτός στη ρίζα ενός δέντρου.
Περνά από κει ο ελέφαντας:
"Τι έγινε λαγέ, πώς πάει;"
"Να, εδώ αραχτός, τρώω, πίνω, ρίχνω και κάνα χέρι ξύλο στο λιοντάρι...!".
Τ' ακούει αυτό ο ελέφαντας, παραξενεύεται, κουνάει το κεφάλι του και φεύγει.
Αργότερα περνά από κει η αρκούδα:
"Τι χαμπάρια λαγέ, πώς πάει;".
"Να, εδώ αραχτός, τρώω, πίνω, ρίχνω και κάνα χέρι ξύλο στο λιοντάρι...!".
Κουνάει το κεφάλι της, παραξενεμένη η αρκούδα σηκώνεται φεύγει.
Μια-δυο, έφτασαν τα λόγια του λαγού στ' αυτιά του λιονταριού! Τρελαίνεται...θυμώνει....
αγριεύει...πάει και βρίσκει το λαγό:
"Γεια σου...λαγέ! Έμαθα περνάς καλά!! Πώς πάει;"
Ατάραχος ο λαγός απαντά:
"Να, εδώ αραχτός, τρώω, πίνω, λέω και καμιά χαζομάρα να περνάει η ώρα!!!".
 
 

Ο τρελός και το ρολόι.

Ένας τρελός, στην αυλή ενός τρελοκομείου, ρωτάει έναν περαστικό:
- Μήπως έχετε ρολόι;
- Ναι έχω, απαντάει ο περαστικός.
- Δουλεύει; ξαναρωτάει ο τρελός.
- Ναι.
- Και τι δουλειά κάνει;

Ο άτυχος..

Κάποτε ταξίδευε κάποιος στην Αφρική με το αεροπλάνο, όταν ξαφνικά αρχίζει μια καταιγίδα - άλλο πράμα - και το αεροπλάνο πέφτει μέσα στην ζούγκλα!
O τύπος κοιτάει ολόγυρα και διαπιστώνει ότι είναι ο μοναδικός επιζών... Φρικάρει εντελώς και προσπαθεί να βγει από τα συντρίμμια.
Μόλις κατάφερε να βγει, βλέπει στο βάθος κάτι άγριους πολεμιστές να του ετοιμάζουν μια τελετή μαύρης μαγείας!
Αντικρίζοντας αυτό το θέαμα αναφωνεί έντρομος:
- Ωχ, ρε την ατυχία μου... την πάτησα!
Τότε ακούει μια φωνή από τον ουρανό...
- Δεν την πάτησες! Σήκωσε αυτή την πέτρα και ρίξ' την στον αρχηγό τους...!
O τυπάκος τρομοκρατημένος με όλα όσα του συνέβαιναν, σηκώνει την πέτρα που βρίσκει δίπλα στο πόδι του και την ρίχνει κατευθείαν στο κεφάλι του αρχηγού.
Oπότε ξανακούει την επιβλητική φωνή από τον ουρανό:
- Τώρα την ΠΑΤΗΣΕΣ!!!


ο πιτόγυρος...

Μαζεύτηκαν οι μαθητές και ο Χριστός για το Μυστικό Δείπνο και παραγγέλνουν πιτόγυρους.
Λέει ο Πέτρος:
- Εγώ θέλω δύο απ' όλα!
- Δύο απ' όλα, λέει ο Ιωάννης.
- Τρεις απ' όλα, λέει ο Ιάκωβος.
- Εγώ θέλω ένα χωρίς κρεμμύδι, λέει ο Ιούδας.
Και γυρνάει ο Χριστός και του λέει:
- Γιατί; Θα φιλήσεις κανέναν;


Το Ευρώ πέθανε....

Το Ευρώ πέθανε και εμφανίστηκε ενώπιον του Αγίου Πέτρου για να κριθεί.
Ο άγιος Πέτρος έστειλε στον παράδεισο όλα τα κέρματα εκτός... από τα χαρτονομίσματα!
- Αγιε μας, εμάς γιατί μας στέλνεις στην κόλαση; Τι σου κάναμε;
- Ε, δεν σας είδα και ποτέ στην εκκλησία!


Οι τρεις σκύλοι...

Είναι 3 τρεις σκύλοι πίσω από το φράχτη και κάνει ο πρώτος:
- ΓΑΒ!
Κάνει ο δεύτερος:
- ΓΑΒ!
Ξαφνικά κάνει και ο τρίτος:
- ΓΑΒ, ΓΑΒ!!
Και του λέει ο πρώτος:
- Ρε συ, μην αλλάζεις θέμα!!!

Με εμάς ή με τους άλλους;

Ένας τουρίστας πέφτει σε ενέδρα ομάδας εξαγριωμένων αντικαθεστωτικών
- Με εμάς είσαι, τον ρωτούν, ή με τους άλλους;
- Με...εσάς! απαντά τρομοκρατημένος ο τουρίστας.
Τότε αρχίζουν να τον γρονθοκοπούν....
- Μα...μα....εγώ είπα ότι είμαι με σας, λέει ο τουρίστας απορημένος για την άδικη επίθεση που δέχεται...
- Ναι, του απαντούν, αλλά....εμείς είμαστε με τους άλλους!!!


Κύπριος σε τοστάδικο...

Ένας Κύπριος φοιτητής σε ελληνικό τοστάδικο...
- Ενα τοστ με μουστάρδαν...πατάταν...ντομάταν...
-Η προφορά σας κύριε, του λέει ο ψητοπώλης ειρωνικά, με όλα αυτά τα νννννννννν στο τέλος...
-Φτιάξτε μου και άλλο ένα, τον διακόπτει θυμωμένα ο Κύπριος, και βάλτε μέσα ζαμπό... μπέικο....


  Τρεις φίλοι στη βάρκα....

Τρεις φίλοι βρίσκονται καταχείμωνο μέσα σε μια μικρή βάρκα και ψαρεύουν κάπου στο Ιόνιο...
Ξαφνικά, ο Νικόλας πανικόβλητος αρχίζει να φωνάζει:
- Κα...κα...κα....
- Καλαμάρι, του λέει ο άλλος !
-Κα...κα....κα....Συνεχίζει ο Νικόλας.
-Καπόνι, καβούρι, καραβίδα... τι στο καλό έπιασες, του λέει ο τρίτος!
-Κα...κα...κα....καράβιιιιι...!!
Ενα...θηρίο καράβι! παρασέρνει την βάρκα, την αναποδογυρίζει και στο τσακ την γλυτώνουν και οι τρεις με μερικά ψιλοτραυματάκια !

Υστερα από καιρό, στο ίδιο σημείο της θάλασσας, οι τρείς φίλοι, μέσα στην καινούρια πια βάρκα, ψαρεύουν και πάλι αμέριμνοι και χαλαροί...
Ξαφνικά, ο Νικόλας πανικόβλητος αρχίζει να φωνάζει:
-Κα...κα...κα....
ΟΙ άλλοι δύο, δίχως κουβέντα και δίχως άλλη σκέψη....βουτούν, όσο πιο μακριά γίνεται, στα παγωμένα νερά της θάλασσας !!
Και συνεχίζει ο Νικόλας:
-Κα....κα...κα...καρχαρίεςςςςςς ....!!!


Νυχτερίδες...

Ένα κοπάδι νυχτερίδες κοιμάται σε ένα δέντρο κατά τον γνωστό τρόπο δηλαδή ανάποδα.
Ξαφνικά η μία γυρίζει και στέκεται όρθια πάνω στο κλαδί.
Ανήσυχη μια δεύτερη που βλέπει το σκηνικό, σκουντάει τη διπλανή της και με αγωνία της λέει:
-Ρε Μήτσο, Μήτσο...ξύπνα ρε, ο Θανάσης λιποθύμησε!!!
 
 

Παππούς και ασφαλιστής...

Πάει ένας γέρος 97 χρονών στο ασφαλιστήριο και λέει στον ασφαλιστή:
- Καλημέρα παιδί μου. Θα ήθελα να κάνω μια ασφάλεια ζωής.
Απορημένος ο ασφαλιστής, ρωτάει:
- Συγγνώμη για την αδιακρισία, αλλά την θα την κάνετε την ασφάλεια ζωής;
- Ξέρεις παιδί μου, θα ταξιδέψω με τον πατέρα μου στην Ευρώπη.
Ακόμη πιο απορημένος ο ασφαλιστής, ρωτάει:
- Και πάλι συγγνώμη, αλλά πόσο χρονών είναι ο πατέρας σας;
- 127.
- 127 ! Και τι θα κάνετε στην Ευρώπη;
Απαντάει ο παππούς:
- Θα πάμε στον γάμο του παππού μου.
Σοκαρισμένος πια ο ασφαλιστής ρωτάει:
- Και πόσο χρονών είναι ο παππούς σας;
- Είναι 150.
Και ο ασφαλιστής, περιμένοντας να ακούσει οτιδήποτε πια, ρωτάει:
- Μα καλά, του παππού σας... σ`αυτήν την ηλικία του ήρθε να παντρευτεί;
- Χαζομάρες μωρέ, τον πιέζουν...οι γονείς του!


Παπάς στην...Κρήτη!

Μετά από 30ετη θητεία, ο παπάς από την Αθήνα τον στέλνουν στην Κρήτη για 2 χρόνια ακόμα μέχρι να βγει στην σύνταξη.
Απογοητευμένος ο παπάς, δεν του άρεσε καθόλου αυτή η μετάθεση και έτσι σκέπτεται διάφορα πράγματα...

Πρώτη Κυριακή λοιπόν, όλοι οι Κρητικοί στην εκκλησία, τελειώνει την λειτουργία ο παπάς και φτάνει η ώρα του κηρύγματος. Λέει ο παπάς "Λοιπόν τέκνα μου σήμερον θα μιλήσουμε για την Μαρία την Μαγδαληνή. Αυτή ήταν μια ξεδιάντροπη, χυδαία παλιογύναικα και ήταν από τα Σφακιά!"

Τρελαίνονται οι Κρητικοί, αλλά δίνουν τόπο στην οργή και το ξεχνάμε. Την άλλη Κυριακή, ένθερμοι πλέον οι Κρητικοί περιμένουν να ακούσουν το κήρυγμα.

"Λοιπόν τεκνά μου σήμερον θα σας μιλήσω για τον Άσωτο Υιό. Αυτός ήταν ένας μπεκρής, αλήτης, κλέφτης και ήταν από το Ηράκλειο!"

Τσαντισμένοι πλέον οι Κρητικοί πιάνουν τον αρχιεπίσκοπο και του λένε ότι κοίταξε να δεις αν ξαναπεί κάτι αυτός για τους κρητικούς δεν ξέρουμε και εμείς τι θα γίνει. Πράγματι λοιπόν πιάνει τον ιερέα ο αρχιεπίσκοπος και του λέει "Ξέρω ότι είσαι θυμωμένος για την μετάθεση σου, αλλά κάνε υπομονή δυο χρόνια ακόμα και βγαίνεις στην σύνταξη". Συμφώνησε ο ιερέας και την επόμενη Κυριακή έρχεται η ώρα του κηρύγματος.

"Λοιπόν παιδιά μου, θα σας μιλήσω για το Μυστικό Δείπνο σήμερον. Ήταν που λέτε οι μαθητές μαζί με τον Χριστό, πίνουν, γλεντάνε, οπότε τους λέει ο Χριστός : Λοιπόν μαθητές μου σήμερα θα φάμε, θα πιούμε, θα περάσουμε καλά, αλλά κάποιος από εσάς θα με προδώσει. Οπότε πετάγεται ο Ιούδας και λέει στον Χριστό: Ήντα λες μωρέ Χριστέ, μα ζίνονται αυτά τα πράγματα ωρέ;



Οι μουσικοί...

Ήταν δυο φίλοι μουσικοί. Ξαφνικά πεθαίνει ο ένας από καρδιά.
Πέφτει σε μελαγχολία ο άλλος.
Περνάει ο καιρός κι αυτός δε μπορεί ακόμα να αποδεχτεί την απουσία του φίλου του.
Κάθε μέρα παρακαλά το θεό να του παρουσιάσει για τελευταία φορά το φίλο του να τον δει έστω για λίγο.
Ξαφνικά, γίνεται ένα θαύμα κι εμφανίζεται μπροστά του...
-Γρηγόρη! Πόσο μου έλειψες! Δεν το πιστεύω ότι σε ξαναβλέπω! Κάθε μέρα ζούσα με την ελπίδα ότι θα σε ξαναδώ... απίστευτο..! Περνάς καλά..;
- Η αλήθεια είναι ότι περνάμε πολύ καλά... Βασικά Σωτήρη εγώ αν ήρθα εδώ σήμερα είναι για να σου πω κάποια πράγματα...
- Καλά ή κακά;
- Και τα δύο!
- Πες τα καλά πρώτα...
- Τα καλά είναι ότι περνάμε καταπληκτικά... Συναυλίες συνεχώς... Προχτές έπαιζε ο Bob Marley κι από κάτω όλοι πίναμε μπίρες και τραγουδούσαμε "No Woman No Cry"... Πριν μια βδομάδα έπαιξε ο Kurt Cobain με τον Jim Morisson, έχουν κάνει νέο γκρουπ πλέον... Άσε σου λέω, πολύ καλά σκηνικά...
- Απίστευτο! Αυτό είναι καταπληκτικό!... Και τα άσχημα; Ποια είναι τα άσχημα;
- Ε...να...πώς να στο πώ.... βγήκαν αφίσες... Παίζεις κι εσύ το Σάββατο...


Θεός και Διάβολος...

Διάβολος:
-Πέθανε ο Κώστας.
Θεός:
-Α! στο διάολο!
Διάβολος:
-Μα το Θεό!


ο Ιησούς...

Ένας κλέφτης αποφασίζει να κλέψει ένα σπίτι πλουσίων. Το παρακολουθεί μαθαίνει πότε θα λείπουν και το βράδυ εξοπλισμένος με όλα τα σύνεργα μπαίνει μέσα. Εξουδετερώνει το συναγερμό και εκεί που κλέβει ακούει μια φωνή.
- Ο Ιησούς σε βλέπει και θα σε τιμωρήσει.
Ξαφνιασμένος κοιτάει να δει από που έρχεται η φωνή αλλά μη βλέποντας τίποτα...συνεχίζει τη δουλειά του. Οπότε σε λίγο ξανακούει τη φωνή να του λέει:
- Ο Ιησούς σε βλέπει και θα σε τιμωρήσει.
Αποφασισμένος να δει από που έρχεται η φωνή ψάχνει και βλέπει ένα...παπαγαλάκι!
- Εσύ μιλάς ρε και με...κατατρόμαξες;
- Ναι, εγώ.
- Μπα σε καλό σου...και πως σε λένε;
- Όμηρο.
- Όμηρο; Χα...χα...χα! Μα καλά τι όνομα είναι αυτό για παπαγάλο!
- Γιατί είναι το Ιησούς όνομα για το ντόπερμαν που είναι πίσω σου!


Κλημεντίνη.

Ένας ληστής, αφού διέρρηξε ένα σπίτι, πιάνει όμηρους ένα ηλικιωμένο ζευγάρι.
Θέλοντας να σκοτώσει ένα απο τους δύο, προσπαθεί να αποφασίσει. Ρωτάει τη γυναίκα:
- Πώς σε λένε εσένα;
- "Κλημεντίνη."
- Α! έτσι λένε τη μάνα μου, δεν θα σε πειράξω εσένα.
Στη συνέχεια ρωτάει τον άνδρα:
- Πώς σε λένε εσένα;
- Παναγιώτη, αλλά με φωνάζουν και "Κλημεντίνη."
 
 
 

Η λίστα της Αρκούδας


Κάνει η αρκούδα μια λίστα με τα ζώα που την ενοχλούν και πρέπει να σκοτώσει.

Συναντά η αρκούδα την αλεπού:
- Είναι αλήθεια αυτό που άκουσα για την λίστα; ρωτά η αλεπού.
- Ναι.
- Είμαι και εγώ μέσα;
- Ναι, λέει η αρκούδα και την σκοτώνει.
Συναντά η αρκούδα το λιοντάρι:
- Είναι αλήθεια αυτό που άκουσα για την λίστα; ρωτά το λιοντάρι.
- Ναι.
- Είμαι και εγώ μέσα;
- Ναι, λέει η αρκούδα και το σκοτώνει.
Συναντά η αρκούδα τον λαγό:
- Είναι αλήθεια αυτό που άκουσα για την λίστα; ρωτά ο λαγός.
- Ναι.
- Είμαι και εγώ μέσα;
- Ναι, λέει η αρκούδα.
- Μπορείς να με σβήσεις;
- Βεβαίως!


Ο βλάκας γιος...


Παίρνει τηλέφωνο η γυναίκα τον ναυτικό σύζυγό της:
- Αγάπη μου, μόλις γέννησα!
- Μπράβο αγάπη μου. Όλα καλά;
- Ε, είχαμε ένα μικρό πρόβλημα...
- Πρόβλημα; Τί πρόβλημα;
- Να... δεν είχα γάλα να το θηλάσω και το θήλασε η γυναίκα στο διπλανό κρεβάτι που ήταν μαύρη και τώρα το μωρό είναι μαύρο.
- Δεν πειράζει. Θα πάρω τον πατέρα μου να του πω τα νέα!
Παίρνει τηλέφωνο χαρούμενος ο ναυτικός τον πατέρα του.
- Έλα πατέρα. Έχω πολύ καλά νέα. Η γυναίκα μου γέννησε!
- Συγχαρητήρια! Συγκινήθηκα...Όλα καλά;
- Ε, είχαμε ένα μικρό πρόβλημα.
- Πρόβλημα; Τι... πρόβλημα;
- Να, δεν είχε γάλα να το θηλάσει, και το θήλασε η γυναίκα στο διπλανό κρεβάτι που ήταν μαύρη και τώρα το μωρό έγινε μαύρο!
-Μαύρο; Κατάλαβα..! Δεν πειράζει, αγόρι μου... Και εσύ όταν γεννήθηκες η μητέρα σου δεν είχε γάλα να σε θηλάσει και σου δώσαμε από κατσίκα, μόνο που άργησες λίγο και τα 'βγαλες τώρα τα κέρατα!!


Ποτό και οδήγηση...

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας, μια εμπειρία μου επάνω στο ποτό και την οδήγηση.
Όπως όλοι σας γνωρίζετε, πάρα πολύς κόσμος, είχε προβλήματα με την Τροχαία ενώ επιστρέφει σπίτι, αφού πριν, σε ένα μπαρ ή ταβέρνα, είχε συναντηθεί με καλούς φίλους.
Προχθές, βρέθηκα κι εγώ μαζί με μερικούς καλούς φίλους σ' ένα μπαράκι, για να... το 'γιορτάσουμε'. Μερικές μπύρες παρά πάνω, κανένα ουισκάκι .... κι όλα αυτά σε μια ζεστή, φιλική ατμόσφαιρα. Έχοντας καταλάβει ότι είχα πιεί κάτι παραπάνω, για να επιστρέψω σπίτι μου, έκανα κάτι που δεν είχα κάνει ποτέ μου. Άφησα τη μοτοσικλέτα μου και πήρα το λεωφορείο!
Έφτασα στο σπίτι σώος και αβλαβής και χωρίς κανένα ατύχημα, πράγμα που με άφησε έκπληκτο, διότι δεν είχα οδηγήσει ποτέ μου ένα λεωφορείο. Επιπλέον δε, δεν μπορώ να θυμηθώ από που το πήρα!!


Ο σκύλος κι η λεοπάρδαλη

Ένας κυνηγός πάει σαφάρι στην Αφρική και παίρνει μαζί το σκύλο του. Ενώ ο σκύλος περιφέρεται στη ζούγκλα, βλέπει μια λεοπάρδαλη να κατευθύνεται προς το μέρος του, φανερά πεινασμένη.
"Ωχ μπλέξαμε!", σκέφτεται ο σκύλος.
Τότε βλέπει κάτι κόκαλα και αρχίζει να τα ροκανίζει με την πλάτη γυρισμένη στην λεοπάρδαλη. Ενώ εκείνη είναι έτοιμη να του χιμήξει, ο σκύλος λέει:
- Μμμμ....Πολύ νόστιμη αυτή η λεοπάρδαλη. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν άλλες εδώ τριγύρω...
Η λεοπάρδαλη παγώνει, και εξαφανίζεται πίσω από κάτι δέντρα.
"Λίγο έλειψε να την πατήσω", σκέφτεται "αυτός ο σκύλος θα μ'έτρωγε..."
Ένας πίθηκος, παρακολουθώντας όλο το σκηνικό από ένα δέντρο, σκέφτεται ότι μπορεί να εξασφαλίσει την εύνοια της λεοπάρδαλης και να γλιτώσει το τομάρι του εξηγώντας της αυτό που είχε συμβεί. Πάει προς το μέρος της και εξηγεί τα πάντα. Η λεοπάρδαλη, έξαλλη για την κοροϊδία, λέει στον πίθηκο:
- Έλα, πίθηκε. Ανέβα στη ράχη μου να δεις από κοντά τι πρόκειται να πάθει ο σκύλος!!
Ο σκύλος βλέπει τη λεοπάρδαλη να έρχεται προς το μέρος του με τον πίθηκο καβάλα.
"Τι θα κάνω τώρα;" σκέφτεται.
Κάθεται, λοιπόν, με την πλάτη γυρισμένη στους δυο. Όταν η λεοπάρδαλη και ο πίθηκος έχουν πλησιάσει αρκετά, ο σκύλος μουρμουράει:
- Που είναι αυτός ο πίθηκος; Ποτέ δεν μπορώ να τον εμπιστευτώ! Τον έστειλα πριν από μισή ώρα να μου φέρει άλλη μια λεοπάρδαλη κι ακόμα να φανεί...


Η ΟΥΡΑ

Πάει ένας τύπος μέσα σε ένα σουβλατζίδικο και λέει στο μαγαζάτορα:
- "Μια πίτα με γύρο."
- "Στη σειρά σου!", του λέει ο μαγαζάτορας.
Κοιτάζει αριστερά δεξιά μέσα στο μαγαζί ο τύπος αλλά δεν βλέπει καθόλου κίνηση! Ούτε ένας δεν υπήρχε!
Μετά από λίγο.
- "Μια πίτα με γύρο ρε φίλε."
- "Στη σειρά σου!", του λέει ξανά.
Ξανακοιτάει αριστερά δεξιά πάλι κανείς στο μαγαζί! Μετά από λίγο.
- "Τι θα γίνει ρε φίλε η πίτα;"
- "Στη σειρά σου!"
- "Αι στο διάολο", του απαντάει ο τύπος.
- "Επ, εσύ το είπες αυτό;"
- "Πού να ξέρω. Χαμός γίνεται εδώ μέσα!!"
 



 
 
 

Ιδέες για πρωτότυπες κατασκευές ( 2)

Φανταστικές κατασκευές από χαρτί, καλαμάκια,σωλήνες, χάρτες, ηλεκτρ. πλακέτες, πυκνωτές, φύλλα, μπουκάλια....



























Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Το πακέτο μέτρων που σοκάρει!

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει στις συντάξεις, τα εργασιακά και τις αποδοχές στο Δημόσιο το πολυνομοσχέδιο με τις 216 σελίδες...


Οι ανατροπές στα εργασιακά προβλέπουν:

•Θέσπιση νέου συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού
που θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Απριλίου του 2013. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα θεσπιστεί με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η νέα διαδικασία.

•Αναστολή της προσαύξησης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 μέχρι η ανεργία να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

•Για το καθεστώς των απολύσεων και του χρόνου προειδοποίησης ισχύουν τα εξής:

-Για όσους υπαλλήλους έχουν εργαστεί από 1 χρόνο συμπληρωμένο έως 2 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 1 μήνα πριν την απόλυση
-Από 2 χρόνια συμπληρωμένα έως 5 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών
-Από 5 χρόνια συμπληρωμένα έως 10 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 3 μηνών
-Από 10 χρόνια συμπληρωμένα και πάνω απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών

Σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης οφείλει στον απολυόμενο το μισό της αποζημίωσης.

• Από 1η Ιανουαρίου 2013 καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα ανεργίας


Περικοπές στις συντάξεις

Αύξηση κατά δύο έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 που θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου 2013. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή/και του χρόνου ασφάλισης εξαιρούνται : α) οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις ως μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, β) οι ασφαλισμένοι στους ανωτέρω φορείς κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011 (Α’ 226). Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31.12.2012, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.

• Μείωση Συντάξεων

Από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000,00 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία μειώνονται ως εξής:

α. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.

β. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.

γ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.

Στο ως άνω άθροισμα λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα καθώς και κάθε είδους προσαυξήσεις. Επί του αθροίσματος αυτού το ποσό της μείωσης επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα. Για τον υπολογισμό του ποσοστού της μείωσης λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο ποσό συντάξεως ή του ως άνω αθροίσματος την 31.12.2012 μετά τις μειώσεις και τις παρακρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

• Mειώσεις εφάπαξ

Στους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1.8.2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα-τομέα πρόνοιας.

Συγκεκριμένα:

-στον Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ κατά 17,35%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ κατά 18,38%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%
-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%
-στον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%
-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ κατά 42,29%
-στον Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ κατά 36,94%
-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ κατά 52,21%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Θες/νίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 28,41%,
-στον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 3,84%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής –Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 41,17%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 17,42%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 83,00%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 1,94%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 45,49%,
-στο Λογαριασμό Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του Δ.Σ. των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το ανωτέρω οριζόμενο ποσοστό μείωσης μέχρι 35%.

• Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων -Πάσχα και επιδόματος αδείας από την 1η Ιανουαρίου 2013.

• Το συνολικό ποσό σύνταξης ή συντάξεων που λαμβάνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, από το Δημόσιο, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα γεννήθηκε πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 3865/2010, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 720 ευρώ. Στις περιπτώσεις καταβολής δυο συντάξεων που το άθροισμά τους υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, η περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού, διενεργείται επί της μεγαλύτερης σύνταξης και εάν αυτή δεν επαρκεί περικόπτεται ανάλογα και η δεύτερη σύνταξη. Η καταβολή της σύνταξης των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων αναστέλλεται, εάν όπως προκύπτει από τη φορολογική τους δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους, έχουν και άλλα εισοδήματα, εκτός από την κύρια και επικουρική σύνταξή τους.

• Ορίζεται ότι το όριο ηλικίας του 60ου έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), αυξάνεται από 1-1-2014 στο 64ο έτος τηρουμένων φυσικά ταυτόχρονα των λοιπών προϋποθέσεων καταβολής αυτού.

 «Μαχαίρι» στα δώρα στο Δημόσιο

• Αναδρομικές περικοπές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου 2012 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια (γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, σώματα ασφαλείας, ιερείς και καθηγητές).
• Καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
• Μειώνεται κατά 50% από την 1 Ιανουαρίου 2013 η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων
• Καταργείται το χρονοεπίδομα
• Θεσπίζεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, ενώ εισάγεται η διαθεσιμότητα
• Αναστέλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2016 οι προσλήψεις και οι διορισμοί του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των Ν.Π.Ι.Δ.

Αυτά και άλλα πολλά ψήφισαν χθες το βράδυ 153 βουλευτές μας στη βουλή για.. "να μας σώσουν" για άλλη μια φορά!! Είναι  βάναυσα και άδικα μέτρα που θα οδηγήσουν στην χρεοκοπία και την εξαθλίωση μέχρι και το τελευταίο ελληνικό νοικοκυριό που κατάφερε έστω μέχρι σήμερα να σταθεί στα πόδια του. 
Τα μέτρα αυτά που πήραν δεν προβλέπονται από κανένα μνημόνιο.
Τα υπέδειξε η γερμανική κυβέρνηση αλλά δεν θα αποδεσμεύσουν αυτά την δόση (που δεν θα πάρουμε εμείς αλλά οι τράπεζες). Την δόση θα την δώσουν, εάν την δώσουν, εάν και εφόσον η έκθεση της τρόικας είναι θετική! Οπότε καταλαβείνετε τι έκαναν... Θυσιάσαν τη χώρα και τον λαό, όχι για την δόση, αλλά γιατί έτσι τους είπε η Μέρκελ!

 Τα μέτρα αυτά φυσικά δεν ακουμπούν τραπεζίτες, βιομηχάνους και εφοπλιστές μα ούτε και τους πλούσιους "συμπολίτες" μας που φρόντισαν να βγάλουν παράνομα τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αντιθέτως... ευνοούν τους παραπάνω ν΄αυξήσουν τα κέρδη τους εκμεταλλευόμενοι την ανεργία, την φτώχεια και την απόγνωση των "συμπολιτών" τους.
Ο ελληνικός λαός για μια ακόμη φορά θυσιάζεται μπρος στο βωμό των ντόπιων και ξένων οικονομικών συμφερόντων. Για μια ακόμη φορά βιάζεται και διασύρεται διεθνώς.
 Άραγε... η υπομονή έχει όρια;