Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

2ος Ποδηλατικός Γύρος στις Κεραμάτες

 

Με επιτυχία έγινε ο "2ος Ποδηλατικός Γύρος Κεραματών" που διοργάνωσαν οι δάσκαλοι του Δημ. Σχ. Κεραματών.

Στα πλαίσια του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής και με σύνθημα... το ποδήλατο είναι ένα οικολογικό και οικονομικό μέσο μετακίνησης, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 22/5/13 στις όμορφες Κεραμάτες, σύντομος ποδηλατικός γύρος, για δεύτερη συνεχή χρονιά. "Σκοπός είναι να καθιερωθεί αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία του ποδηλάτου στη ζωή μας" τόνισαν οι δάσκαλοι στον χαιρετισμό τους.
Οι συμμετοχές πάρα πολλές.

 Μικροί και μεγάλοι δώσανε το παρόν στην εκδήλωση στηρίζοντας αυτήν την πρωτοβουλία του σχολείου. 

Αρτινοί φίλοι μοτοσικλετιστές βοήθησαν ώστε να διεξαχθεί με ασφάλεια η ποδηλατοδρομία περιφρουρώντας και κλείνοντας για λίγο τους γύρω δρόμους.

 Ο κ. Παντελής Βλάχας ενημέρωσε τους συμμετέχοντες σχετικά με τον εξοπλισμό που πρέπει να φέρει ο αναβάτης αλλά και το ποδήλατο.

 Στο τέλος απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια στους συμμετέχοντες.

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Συγκλονιστική επιστολή μαθητή

Διαβάστε τη συγκλονιστική επιστολή του 16χρονου αριστούχου μαθητή

Λέγεται Κωνσταντίνος Μανίκας και είναι αριστούχος μαθητής της Α’ Λυκείου στο 1ο Δραπετσώνας. Αποφοίτησε με άριστα από το γυμνάσιο και συνεχίζει να διαβάζει για να σπουδάσει. Όμως, πλέον, όπως αναφέρει στο γράμμα του, με αφορμή την απεργία των καθηγητών, τα όνειρά του για το μέλλον φαίνεται να… στερεύουν.
Ο 16χρονος Κωνσταντίνος στο γράμμα του έχει συγκλονίσει...
Στο γράμμα του ο μαθητής επιτίθεται στην κυβέρνηση και προτρέπει τους καθηγητές του που απεργούν, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, να μην κάνουν ούτε βήμα πίσω.

Ακολουθεί το γράμμα του:

«Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 1ο Λύκειο Δραπετσώνας. Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, θέλοντας να εκφράσω τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μου για το θράσος και την υποκρισία και αυτών που μας κυβερνούν καθώς και όλων αυτών των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τους βοηθάνε για να επιβάλλουν τα άνομα και ανήθικα σχέδιά τους σε βάρος των μαθητών και της νέας γενιάς.

Αφορμή είναι η απεργία των καθηγητών μου , μέσα στην εξεταστική περίοδο και τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων για το μέλλον μου, που «κινδυνεύει» απ αυτήν.
Τι λέτε;;;;;
Τι μέλλον έχω, -εξαιτίας σας- κι από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;;;;

Ας δούμε πρώτα, ποιος διαμόρφωσε το μέλλον και την ζωή όλων, από παλιά.
- Ποιος έφτιαξε το μέλλον του παππού μου και το έντυσε με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ, στέλνοντας τον μετανάστη στη Γερμανία;
- Ποιος κακοδιαχειρίστηκε και κατάκλεψε αυτόν τον τόπο;
- Ποιος ανάγκασε την μητέρα μου να δουλεύει από το πρωί ως το βράδυ για 530 ευρώ, που αφού πληρώσει λογαριασμούς και φαγητό, δεν περισσεύουν –όχι για να μου πάρει παπούτσια- αλλά ούτε ένα βιβλίο που θέλω από τον πάγκο του παζαριού;;;;;
- Ποιος μείωσε στο μισό τον μισθό του πατέρα μου;
- Ποιος τον συκοφάντησε ,τον απείλησε με επιστράτευση, απόλυση -αυτόν και όλους τους συναδέλφους του στις μεταφορές- όταν κατέβηκαν σε απεργίες μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια;
- Ποιος θέλει να κλείσει την σχολή που διάλεξε ο αδερφός μου για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, στο Πανεπιστήμιο;
- Ποιος μου έδωσε φωτοτυπίες αντί για βιβλία;
- Ποιος με άφησε να παγώνω χωρίς θέρμανση στην τάξη μου;
- Ποιος φταίει που μαθητές λιποθυμάνε απ' την πείνα;
- Ποιος άφησε τόσους άνεργους;
- Ποιος οδήγησε 4.000 ανθρώπους στην αυτοκτονία;
- Ποιος άφησε τους παππούδες μας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα;

Οι καθηγητές μου ή ΕΣΕΙΣ τα κάνατε όλα αυτά;;;;

Λέτε επίσης ότι οι καθηγητές μου , με την απεργία, θα καταστρέψουν τα όνειρα μου.
- Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να είμαι ένας ακόμα άνεργος στο 67% των νέων ανέργων;
- Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να δουλεύω ανασφάλιστος και χωρίς ωράρια για 350 ευρώ το μήνα –όπως ψηφίσατε στην τελευταία σας τροπολογία-;
- Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να γίνω οικονομικός μετανάστης;
- Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να γίνω delivery boy;

Δυο λόγια θέλω να πω και στους δασκάλους μου, σε όλη τη χώρα.

Δάσκαλοι μου, έχετε υποχρέωση απέναντι σε όλους τους μαθητές ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ.
Αν υποχωρήσετε στον δίκαιο αγώνα σας τότε πραγματικά θα έχετε παίξει με το μέλλον μου και θα το χετε υποθηκεύσει.
Όποια υποχώρηση και να κάνετε, όποια νίκη της κυβέρνησης, θα μου στερήσει το δικαίωμα να χαμογελάω, να ονειρεύομαι, να ελπίζω, να αγωνίζομαι για καλύτερη ζωή για μια ανθρώπινη κοινωνία.

Στους γονείς, τους συμμαθητές μου και σε όλη την κοινωνία έχω να πω τα εξής:

Θέλετε αυτοί που μας διδάσκουν να ζουν μες στην εξαθλίωση;
Θέλετε να μας στοιβάξουν σαν εμπορεύματα στις αίθουσες;
Θέλετε να κλείσουν τα σχολεία και να χτίσουν φυλακές;
Θα αφήσετε τους δασκάλους μας μόνους τους σε αυτόν τον αγώνα;
Έτσι θα μας μάθετε να φωνάζουμε αλληλεγγύη;
Θέλετε ο δάσκαλος να είναι παράδειγμα σε μας, αυτοσεβασμού, αξιοπρέπειας μαχητικότητας ή παράδειγμα υποδούλωσης;;;
Θέλετε τελικά να ζήσουμε σαν δούλοι;

Από αύριο κιόλας, καταλήψεις σε όλα τα σχολεία από μαθητές και γονείς για να στηρίξουμε τους δασκάλους μας μ’ ένα τραγούδι, ένα σύνθημα: «εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες»

Όλοι μαζί για να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία.
Όλοι μαζί για να ανατρέψουμε αυτούς που κλέβουν το γέλιο μας,το γέλιο των παιδιών σας.

ΥΓ. Όχι από ματαιοδοξία αλλά για να στερήσω από κάποιους το γελοίο επιχείρημα πως «απλά θέλω να χάσω μαθήματα», παραθέτω τους βαθμούς μου…

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Τεράστιο σαλάχι στο Μεγανήσι

 Στο Μεγανήσι, πιάστηκε σε δίχτυα ένα σαλάχι 200 κιλών! Χρειάστηκε γερανό να το σηκώσουν!
  Το σαλάχι αυτό αλλιώς ονομάζεται «διαβολόψαρο», «διάβολος» ή «κερατάς» και είναι ένα από τα μεγαλύτερα σαλάχια στον κόσμο και γνωστό ως σαλάχι της Μεσογείου.
Το μεσογειακό σαλάχι αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα είδη σαλαχιών στον κόσμο και γι' αυτό το αποκαλούν και σαλάχι γίγας. Μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 6,50 μέτρα μήκος και τα 1300 κιλά!  Το χαρακτηριστικό φυλετικό τους γνώρισμα είναι το κεφάλι τους στο οποίο διακρίνονται δύο πολύ μεγάλα κέρατα (προεκτάσεις των πτερυγίων τους) τα οποία και χρησιμοποιεί για την ευκολότερη σύλληψη των θηραμάτων του.  Είναι αξιοσημείωτο να αναφερθεί ότι έχουν την τάση να πηδάνε με πολύ μεγάλη ορμή κάθετα έξω από το νερό.
Είναι ένα είδος ενταγμένο στην κόκκινη λίστα των απειλούμενων υπό εξαφάνιση ψαριών καθώς ο αριθμός του έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια.
Το σαλάχι αναμένεται να πουληθεί σε ψαραγορά της Λευκάδας.

Παραλίγο τραγωδία στο Καλογερικό Άρτας


   Σε οικογενειακή τραγωδία λίγο έλειψε να εξελιχθεί ο διαπληκτισμός μεταξύ πατέρα και γιου στο Καλογερικό της Άρτας, το μεσημέρι της Τρίτης του Πάσχα.
 Η οικογένεια είχε μαζευτεί στο τραπέζι όταν ξαφνικά όλοι ''πάγωσαν'' - Ο γιος πλησίασε τον πατέρα και άρχισε να τον μαχαιρώνει...

 Ο 21χρονος γιος, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους, τραυμάτισε με μαχαίρι τον πατέρα του στον λαιμό και στο στήθος. Στην συνέχεια ο γιος αυτοτραυματίστηκε με το μαχαίρι στον λαιμό.
   Σύμφωνα με το pamepreveza.gr, το περιστατικό συνέβη στις 13:20 στο Καλογερικό, ένα χωριό έξω από την Άρτα. Πατέρας και γιος μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο της Άρτας για τις πρώτες βοήθειες ενώ τα τραύματά τους δεν εμπνέουν ιδιαίτερη ανησυχία.
   Ο 21χρονος συνελήφθη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα...


Σαρκοφάγα φυτά

Στη φύση υπάρχουν 630 είδη σαρκοφάγων φυτών, που ανήκουν σε δώδεκα γένη. Τα φυτά αυτά προσελκύουν και παγιδεύουν τη λεία τους, που είναι κυρίως έντομα και άλλα αρθρόποδα, για να πάρουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται.

Για να χαρακτηριστεί ένα φυτό σαρκοφάγο θα πρέπει να καταναλώνει τη λεία του και να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά από αυτήν.

Τα σαρκοφάγα φυτά έχουν διάφορους μηχανισμούς για να παγιδεύουν τα θύματά τους. 

Κάποια είδη έχουν τέτοιο σχήμα ώστε το έντομο να μπει μέσα στην παγίδα και να μην μπορεί να ξαναβγεί. Άλλα έχουν "σαγόνια" που κλείνουν γρήγορα, παγιδεύοντας έτσι τη λεία τους. Άλλα επίσης έχουν στην επιφάνειά τους κολλώδεις ουσίες, ενώ κάποια έχουν έντονο άρωμα ή έντονο χρώμα. 

Darligtonia californica


Είναι το μοναδικό φυτό της οικογένειας Darlingtonia και είναι σπάνιο στη φύση. Είναι εγγενές στη Βόρεια Καλιφόρνια και στο Όρεγκον, στις ΗΠΑ.

Ονομάζεται και "φυτό-κόμπρα", επειδή το σχήμα του μοιάζει με το γνωστό φίδι.

Sarracenia psittacina


Το είδος αυτό είναι εγγενές στη Βόρεια Αμερική και στις νοτιοανατολικές περιοχές των ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί τον ίδιο μηχανισμό παγίδευσης, όπως και το Darlingtonia παραπάνω, δηλαδή, χρησιμοποιεί μια μικρή είσοδο στο στόμα του, από την οποία μπαίνει το θύμα ψάχνοντας για νέκταρ. 

Το θήραμα συγχέεται από το φως που βλέπει στο εσωτερικό του φυτού και προχωρά μέσα στο φυτό, νομίζοντας ότι θα βρει έξοδο. Εκεί υπάρχουν ένζυμα, που βοηθούν στην αποσύνθεση του.

Stylidium graminifolium



Το φυτό αυτό θεωρείται σαρκοφάγο γιατί κάτω από τα λουλούδια του έχει τριχίδια με τα οποία παγιδεύει και καταναλώνει τη λεία του. 

Είναι είδος ενδημικό στην Αυστραλία.

Pinguicula moranensis



Το είδος αυτό είναι ενδημικό στο Μεξικό και στην Γουατεμάλα. Σχηματίζει ένα ρόδακα, που τα φύλλα του έχουν κολλώδεις αδένες που προσελκύουν και παγιδεύουν αρθρόποδα.

Τα θρεπτικά συστατικά που παίρνουν από τη λεία τους συμπληρώνουν τα λίγα θρεπτικά συστατικά που παίρνουν από το έδαφος.

Sarracenia rubra



Το είδος αυτό ευδοκιμεί στις ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ και στις ανατολικές περιοχές του Καναδά. Η επιφάνεια του σωλήνα, που έχει το άνθος, έχει αδένες που εκκρίνουν νέκταρ. Τα θύματα που εισέρχονται στο σωλήνα διαπιστώνουν ότι η μοίρα τους είναι αβέβαιη. Πέφτουν κατακόρυφα στο βάθος του σωλήνα όπου υγρά πέψης και τριχίδια εμποδίζουν τη διαφυγή τους.

Pinguicula gigantea



Εγγενές στο Μεξικό, το φυτό αυτό έχει μωβ χρώμα. Περιστασιακά έχουν αναφερθεί και φυτά με μπλε χρώμα. Τα φύλλα του έχουν τριχίδια, τα οποία εκκρίνουν μια κολλώδη ουσία, που παγιδεύει το θύμα τους. Έχει τα μεγαλύτερα φύλλα απ' όλα τα είδη τους 


Η παγίδα της Αφροδίτης
Άλλο ένα σαρκοφάγο φυτό, που τα θύματά του είναι κυρίως έντομα και αραχνοειδή. 
Μπορεί να περιγραφεί ως ροζέτα τεσσάρων έως επτά φύλλων. 
Όταν ένα έντομο ή αράχνη συρθεί στα φύλλα του και έρθει σε επαφή με τα τριχίδια που έχουν στις άκρες τους, η παγίδα κλείνει απότομα μέσα σε 0,1 δευτερόλεπτα. 

Βέβαια δεν κλείνει για όλους κατευθείαν. 
Θεωρείται ότι παραμένει ανοιχτή για λίγα δευτερόλεπτα για να μπορέσουν τα μικρά έντομα να ξεφύγουν, αφού δεν παρέχουν μεγάλη ποσότητα φαγητού. 
Στη συνέχεια εκκρίνει ένα ένζυμο, που "διαλύει το θήραμα" και το κάνει εύπεπτο. Μετά από μερικές μέρες θα ανοίξει πάλι περιμένοντας το νέο θήραμα. 
Τα κενά που υπάρχουν ανάμεσα στα τριχίδια επιτρέπουν επίσης στα πολύ μικρά θηράματα να ξεφύγουν. Ίσως επειδή το όφελος από αυτά θα ήταν πολύ μικρότερο από το κόστος για την αφομοίωση τους. Αν κάποιο μικρό θήραμα ξεφύγει η παγίδα θα ανοίξει μετά από 12 ώρες.

 Αν πάλι μέσα στην παγίδα πέσουν αντικείμενα που δεν είναι τρόφιμα, όπως π.χ. μια πέτρα ή ένα καρύδι η παγίδα θα ανοίξει πάλι σε 12 ώρες και θα το "φτύσει" έξω.
Η ταχύτητα με την οποία κλείνει η παγίδα εξαρτάται από την ποσότητα της υγρασίας, από το φως και το μέγεθος του θηράματος. 
Προσελκύει τα θηράματά του με τη μυρωδιά του γλυκού νέκταρ που διαθέτει.
γένους του, όπως δείχνει και το όνομά του.

Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

23 αλήθειες για το σώμα μας

1. Τα αποτυπώματα των δακτύλων των ποδιών μας είναι εξίσου μοναδικά με τα δακτυλικά μας αποτυπώματα.
2. Όταν κοιμόμαστε χάνουμε την αίσθηση της όσφρησης.
3. Ο μέσος άνθρωπος βλέπει πάνω από 1.460 όνειρα το χρόνο!
4. Κανένα μωρό δεν αναγνωρίζει χρώματα πέραν του μαύρου και του άσπρου, όταν είναι νεογέννητο.
5. Όταν η μύτη μας είναι βουλωμένη, είναι αδύνατον να μουρμουρίσουμε.
6. Είναι αδύνατο να φτερνιστούμε με τα μάτια ανοιχτά.
7. Γενικά, οι άνθρωποι διαβάζουν κατά 25% πιο αργά στην οθόνη του υπολογιστή από ό,τι στο χαρτί.
8. Ο εγκέφαλός μας είναι πιο ενεργός και σκέφτεται περισσότερο τη νύχτα από ό,τι στη διάρκεια της μέρας.
9. Ο εγκέφαλός μας δεν μπορεί να πονέσει. Παρόλο που τα σήματα του πόνου περνάνε από τον εγκέφαλο, ο ίδιος δεν νιώθει πόνο. 10. Όταν γεννιόμαστε διαθέτουμε 300 οστά στο σώμα μας, αλλά στην ενήλικη ζωή μας έχουμε μόνο 206. Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά από τα κόκκαλα ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν ένα μεγαλύτερο οστό.
11. Οι άνδρες παθαίνουν λόξυγκα πιο συχνά από τις γυναίκες.
12. Ένα φτέρνισμα μπορεί να ξεπεράσει σε ταχύτητα τα 160 χλμ. την ώρα, γι’ αυτό καλύτερα να μην προσπαθούμε να το καταπνίξουμε όταν μας έρχεται.
13. Το φαγητό κατευθύνεται από το στόμα στο στομάχι μέσω του οισοφάγου μέσα σε επτά δευτερόλεπτα.
14. Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν σχεδόν τέσσερις φορές πιο γρήγορα από τα νύχια των ποδιών.
15. Η καρδιά των γυναικών χτυπάει πιο γρήγορα από των ανδρών. Επίσης, οι γυναίκες πεταρίζουν τα μάτια τους πιο πολύ από τους άνδρες.
16. Κατά τη διάρκεια μιας μέρας, η καρδιά μας χτυπάει 100.000 φορές.
17. Τα νεφρά μας φιλτράρουν περίπου 1,3 λίτρα αίματος κάθε λεπτό και αποβάλλουν μέχρι και 1,4 λίτρα ούρων τη μέρα.
18. Οι γυναίκες έχουν περίπου 4,5 λίτρα αίματος στο σώμα τους, ενώ οι άνδρες έχουν 5.6 λίτρα.
19. Οι άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα δεν αποκτούν τόσο γρήγορα ρυτίδες όσο οι άνθρωποι με πιο ανοιχτό δέρμα.
20. Καίμε περισσότερες θερμίδες όταν κοιμόμαστε, παρά όταν βλέπουμε τηλεόραση.
21. Ο σκελετός μας αλλάζει κάθε δέκα χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε δεκαετία το σώμα μας ανανεώνεται μόνο του.
22. Το αριστερό μέρος του εγκεφάλου μας έχει τον έλεγχο της δεξιάς πλευράς του σώματός μας, ενώ το δεξί μέρος είναι υπεύθυνο για την αριστερά πλευρά του σώματος.
23. Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει 20 μέρες χωρίς τροφή, αλλά μόνο δυο μέρες χωρίς νερό.

Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Έρχονται μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Τι αλλάζει από τις 15 Μαΐου στον ιδιωτικό τομέα


Μεγάλες μειώσεις μισθών περιμένουν αμέσως μετά το Πάσχα και συγκεκριμένα από τις 15 Μαΐου, ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, καθώς μπαίνει σε εφαρμογή μια σειρά από ρυθμίσεις και διατάξεις που ψηφίστηκαν από το 2011 και ανατρέπουν το σύστημα αμοιβών που καθόριζαν τόσο η εθνική όσο και οι κλαδικές συμβάσεις.

Η ουσιαστική αλλαγή είναι ότι παύει να είναι υποχρεωτική η καταβολή επιδομάτων που προβλέπουν οι συλλογικές συμβάσεις και πλέον οι εργοδότες και οι επιχειρήσεις δεσμεύονται μόνο να καταβάλουν το βασικό μισθό της κάθε σύμβασης και 4 μόνον επιδόματα: προϋπηρεσίας, τέκνου, πτυχίου και ανθυγιεινής εργασίας.

Αυτή και μόνο η αλλαγή συμπαρασύρει προς τα κάτω τις αμοιβές για ένα μεγάλο αριθμό εργαζομένων, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν και δεν ανανεώθηκαν.

Η αρχή γίνεται από 45 κλαδικές συμβάσεις που έληξαν στις 14/2/2013 και στις 14/5/2013 λήγει και η τρίμηνη μετενέργεια εντός της οποίας θα έπρεπε να είχαν ανανεωθεί. Έτσι οι μισθωτοί κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με μειώσεις που φτάνουν και το 30% με 35%.

Ομως, ακόμη και η υπογραφή νέων συμβάσεων δεν εγγυάται τη σταθερότητα των αποδοχών, καθώς με το νόμο 4093/12 η διαπραγμάτευση για τους μισθούς μπορεί πλέον να ξεκινήσει ακόμη και από τα 586 ευρώ!

Τι αλλάζει στις επιχειρησιακές και τις ατομικές συμβάσεις;


Με το Μνημόνιο και την επιλογή της εσωτερικής υποτίμησης δόθηκε η δυνατότητα να υπογράφονται επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις που να αποκλίνουν προς τα κάτω από τις κλαδικές και να έχουν ως πάτωμα όχι το μισθό της Εθνικής Σύμβασης, αλλά το νομοθετημένο από το κράτος μισθό που μειώθηκε κατά 22% (και κατά 32% για τους μέχρι 25 ετών) από το μισθό της Εθνικής Σύμβασης.

Έτσι, ο μισθός της Εθνικής Σύμβασης των 751 ευρώ έπεσε στα 586 ευρώ (-22%) και στα 511 ευρώ (-32%) για τους μέχρι 25 ετών. Ετσι, με το συνδυασμό των νόμων του Μνημονίου, ένας εργοδότης μπορούσε να ζητήσει από το προσωπικό την υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μειώσεις μισθών. Πράγμα που έγινε σε ευρεία κλίμακα.

Τι γίνεται μετά το τρίμηνο της μετενέργειας και τι προβλέπουν οι νέες ρυθμίσεις που μπαίνουν από τις 15 Μαΐου του 2013 σε ισχύ;

Με την 6η Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου (της 28ης/2/2012) αποφασίστηκε ότι 3 μήνες αφότου λήξει η σύμβαση (μετενέργεια) και υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχει υπογραφτεί νέα στο διάστημα αυτό (των 3 μηνών), ο εργαζόμενος εξακολουθεί να παίρνει το βασικό μισθό της σύμβασής του και μόνο 4 επιδόματα: επίδομα τέκνων (5% για κάθε παιδί), επίδομα λόγω προϋπηρεσίας, επίδομα σπουδών (15%-25%) και ανθυγιεινό επίδομα. Ολα τα άλλα τυχόν ειδικά και κλαδικά επιδόματα που προβλέπονταν στη σύμβαση που έληξε παύουν να ισχύουν και δεν είναι υποχρεωμένος να τα καταβάλλει ο εργοδότης, παρά μόνο κατόπιν νέας σύμβασης.

Επηρεάζονται οι υπερωρίες;

Ναι. Οταν αναγγέλλονται στο ΣΕΠΕ πληρώνονται με 40% και όταν δεν αναγγέλλονται με 80% επί του ωρομισθίου.

Σε τι ποσοστά μπορεί να φτάσει η μείωση μισθών με την κατάργηση επιδομάτων;

Για πολλούς εργαζομένους που έχουν συμβάσεις με 7 ή 8 ειδικά επιδόματα, η μείωση στις αποδοχές που είχαν πριν και στις αποδοχές που δυνητικά θα έχουν μετά τη μετενέργεια μπορεί να ξεπεράσει και το 30%-35%. Προσοχή όμως γιατί η περίπτωση της μετενέργειας αφορά κυρίως κλαδικές συμβάσεις που έληξαν για μισθωτούς που δεν είχαν έως τώρα καμία μείωση, ούτε με επιχειρησιακές ούτε με ατομικές συμβάσεις.

Τι θα γίνει αν ο εργαζόμενος πάει σε ατομική διαπραγμάτευση;

Εδώ ο κανόνας λέει ότι μια επιχείρηση μπορεί να εφαρμόσει ένα εντελώς διαφορετικό σύστημα αμοιβών, με όρια από 586 ευρώ... μέχρι 5.586 ευρώ ανάλογα με το τι θέλει από τον κάθε υπάλληλο.

Πώς μπορούν να επαναχορηγηθούν το επίδομα γάμου και άλλα επιδόματα;

Είτε με νέα σύμβαση που να το προβλέπει είτε ως οικειοθελής παροχή, εκτός σύμβασης, από τον εργοδότη.

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

Ανάσταση στις Κεραμάτες


Οι Κεραμάτες γιόρτασαν και φέτος με λαμπρότητα την Ανάσταση του Χριστού στον Ι. Ν. Αγ. Τριάδας.
Πλήθος κόσμου στο κατάμεστο προαύλιο της εκκλησία έψαλαν το...
 
"Χριστὸς Ἀνέστη ἐκ νεκρῶν
θανάτῳ θάνατον πατήσας
καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι
ζωὴν χαρισάμενος." 
Κρατώντας αναμμένες λαμπάδες ανταπέδωσαν ευχές και φιλιά.
Σύμφωνα με το έθιμο, οι νέοι, έκαψαν τον Ιούδα και ο ουρανός φωτίστηκε από βεγγαλικά.

Τέλος, αποχώρησαν για το παραδοσιακό γιορτινό τραπέζι που περιλάμβανε μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και κουλούρια.
Κι ενώ οι μεγαλύτεροι αποχώρησαν... να ξεκουραστούν αφού... μόλις σε λίγες ώρες ξεκινούσε η... γνωστή διαδικασία του σουβλίσματος και του ψησίματος του αρνιού,
οι... νεώτεροι περιπλανήθηκαν στα κλαμπ της Άρτας διασκεδάζοντας μέχρι το πρωί!

Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Η Ανάσταση


Αυτές τις Ιερές και Άγιες μέρες της Χριστιανοσύνης, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους συνανθρώπους μας, όπου ο καθένας μόνος... σέρνει το δικό του σταυρό μαρτυρίου! Απολυμένοι, άνεργοι, άστεγοι, άποροι, πεινασμένοι, δυστυχισμένοι, μόνοι και αβοήθητοι, στιγματισμένοι και καταδικασμένοι στην ταπείνωση και την εξαθλίωση...

 Όπως καταδικάστηκε στη Σταύρωση ο Χριστός, έτσι καταδικάστηκε στη φτώχεια και στη μιζέρια η χώρα μας.
Γραμματείς και Φαρισαίοι οι κατήγοροι του Κυρίου, ΔΝΤ και Ε.Ε οι κατήγοροι της Ελλάδας.
Ο Πόντιος Πιλάτος αποποιήθηκε την ευθύνη, το ίδιο και η κυβέρνησή μας. Όμως, ο Θεάνθρωπος, αντίθετα από τις επιθυμίες και τις προβλέψεις τους... Αναστήθηκε!
Έτσι θα αναστηθεί και θα ορθοποδήσει ξανά η πληγωμένη χώρα μας και οι προδότες... θα πάνε να συναντήσουν τον Ιούδα!

ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ!