Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

το τρύπιο καλάθι της νοικοκυράς


Από τις τιμοληψίες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτει ότι από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που συνθέτουν το «καλάθι της νοικοκυράς» ή επηρεάζουν άμεσα το εισόδημα των νοικοκυριών, σημειώθηκαν, σε ετήσια βάση, αυξήσεις σε:



φάρμακα- λόγω αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων (21,6%),
 φυσικό αέριο (12,1%),
 τιμολόγια ΔΕΗ (11,7%),
 γαλακτοκομικά- αυγά (2%), νωπό μοσχάρι (1,9%), 
τσιγάρα (1,4%) και 
διόδια (0,9%).

Στον αντίποδα, οι τιμές μειώθηκαν σε νωπές πατάτες (12%), νωπά λαχανικά (7,3%) και νωπά φρούτα (6,7%).


  Σε μηνιαία βάση (σύγκριση Μαρτίου με Απρίλιο) υπήρξαν αυξήσεις τιμών σε:
 αρνί και νωπό κατσίκι (9,8%) και σε νωπά λαχανικά (3,1%)  λόγω Πάσχα,
 στα τιμολόγια της ΔΕΗ (3,5%) και 
στη βενζίνη (0,8%).

Βασικό μισθό στα 751 ευρώ υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Βασικό μισθό στα 751 ευρώ υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας

Βασικό μισθό στα 751 ευρώ υποσχέθηκε ο Αλέξης Τσίπρας
Επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ, αποκατάσταση της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων (απολύσεις, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι κλπ.) και τερματισμό των μέτρων λιτότητας, όπως μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, έθεσε ως προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας, σε περίπτωση που θα αναλάμβανε τη διακυβέρνηση της χώρας.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα TheTOC.gr και στη δημοσιογράφο Ελλη Στάη, ο κ.Τσίπρας είπε ότι από τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησής του θα είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και έφερε σαν παράδειγμα την παροχή ρεύματος στους πολίτες που ζουν στην ενεργειακή φτώχεια...
Δείτε τη συνέντευξη στο TheTOC.gr

Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Gianni, don’ t forget it!


Οσοι πιστεύουν ότι η χώρα μας μπορεί να καταστεί σημαντικός πόλος έλξης επενδύσεων και να επιστρέψει επιτέλους έπειτα από έξι συνεχή χρόνια ύφεσης στην ανάπτυξη, χωρίς προηγουμένως να έχει λυθεί με τρόπο ριζικό και μόνιμο το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους της, πλανώνται πλάνην οικτράν. Ποιος και γιατί θα εμπιστευθεί για τη νέα του επιχειρηματική προσπάθεια μια χώρα που εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να κινδυνεύει με χρεωκοπία; Μια χώρα που παραμένει απολύτως εξαρτημένη από τις διαθέσεις των δανειστών της, από τις ορέξεις της τρόικας; Ποιος και γιατί θα εμπιστευθεί για την κερδοφόρα επένδυση των χρημάτων του μια οικονομία που διαρκώς συρρικνώνεται, με την αγοραστική ζήτηση στο ναδίρ και τις φορολογικές επιβαρύνσεις στο ζενίθ; Μια οικονομία που ύστερα από τέσσερα χρόνια μνημονίων έχει απολέσει πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και μοιάζει κυριολεκτικά «βομβαρδισμένη»;

ΤΟ ΥΠΕΡΟΓΚΟ εθνικό μας χρέος, όμως, που εξυπηρετείται εξαιρετικά δύσκολα και που απειλεί να «πνίξει» την ήδη καθημαγμένη ελληνική οικονομία, αποτελεί σήμερα αναμφισβήτητα τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην προσέλκυση επενδύσεων και, επομένως, στην ανάπτυξη της χώρας. Η πιστοποίηση από τη Eurostat του πρωτογενούς πλεονάσματος που πέτυχε η Ελλάδα το 2013, μας δίνει τώρα το δικαίωμα να διατυπώσουμε και επίσημα το αίτημα της ελάφρυνσης των μελλοντικών μας υποχρεώσεων προς τους δανειστές μας. Αυτοί, βέβαια, έσπευσαν ήδη στο παρασκήνιο να απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει ένα νέο «κούρεμα» και να προσανατολισθεί στην προτεινόμενη από το Βερολίνο λύση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των οφειλών μας και της μείωσης των επιτοκίων. «Forget it Gianni», δηλαδή «ξέχνα το, Γιάννη», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε στον Ελληνα ομόλογό του κ. Στουρνάρα, όταν εκείνος του έκανε τις πρώτες νύξεις για «κούρεμα»...
....................................................................................................................................................
ΣΕ ΟΛΕΣ αυτές τις μεγάλες επισφάλειες, σε όλα αυτά τα σοβαρά μειονεκτήματα της πρότασης του Βερολίνου, που δεν αποτελεί παρά ένα πρόχειρο «μπάλωμα» και πάντως σίγουρα όχι μόνιμη και ασφαλή λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους, θα προσθέσουμε και μια παράμετρο που δεν έχει φωτισθεί επαρκώς: Με την επιμήκυνση, η λήξη των δανείων θα μετατεθεί στο 2070! Και με βάση τους νέους κανονισμούς της Ε.Ε., οι χώρες των μνημονίων θα βρίσκονται σε καθεστώς ενισχυμένης επιτήρησης μέχρις ότου αποπληρώσουν το 75% των οφειλών τους! Συνεπώς, θα έχουμε τρόικα μέχρι το 2060! Καταλάβατε, κ. Γιάννη Στουρνάρα, γιατί όχι μόνο δεν πρέπει να ξεχάσετε το «κούρεμα», αλλά αντίθετα έχετε χρέος να το διεκδικήσετε με πάθος, ιδίως τώρα που υπάρχει νέα πρόταση του ΔΝΤ, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Realnews; Και ας πάρουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας την ευθύνη να πουν «όχι», παρατείνοντας για πολλά ακόμη χρόνια τη σημερινή δηλητηριώδη οικονομική αβεβαιότητα στην Ευρωζώνη... Ας το απορρίψουν εκείνοι! Και όχι εμείς οι ίδιοι, εκ των προτέρων και με το πρώτο «forget it, Gianni»...

Νίκος Χατζηνικολάου
Δημοσιεύθηκε: Δευτέρα 5 Μαιου 2014 - 7:00

Σε κατοχή μέχρι το 2052



ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Σε κατοχή μέχρι το 2052

Η Ελλάδα, που έχει δανειστεί, θα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από την Ε.Ε. έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων

Η... ελληνική κυβέρνηση σε αναμνηστική φωτογραφία. Κάπου στο βάθος φαίνεται ο Αντ. ΣαμαράςΣε σκληρή ευρωπαϊκή εποπτεία και με το νόμο, τουλάχιστον μέχρι το 2052, εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά την υιοθέτηση της περίφημης Κοινοτικής Οδηγίας 85, η οποία ενισχύει την προληπτική παρακολούθηση και την άμεση παρέμβαση από την Κομισιόν για τη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη μείωση του δημοσίου χρέους. Παράλληλα προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών.
 
  (Η... ελληνική κυβέρνηση σε αναμνηστική φωτογραφία. Κάπου στο βάθος φαίνεται ο Αντ. Σαμαράς )

  Το υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στη Βουλή το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας - Δημόσιο Λογιστικό», με το οποίο υιοθετεί τη δέσμη κανονισμών του 2013 που είναι γνωστή ως Two-Pack. Με τη συγκεκριμένη Οδηγία, τα κράτη-μέλη παραχωρούν στην πραγματικότητα στην Κομισιόν το δικαίωμα να καταρτίζει τους κρατικούς προϋπολογισμούς και να έχει σε απόλυτο έλεγχο τις οικονομίες όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, η Οδηγία προβλέπει ότι οι χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν δανειστεί από τους εταίρους, θα βρίσκονται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, έως ότου αποπληρώσουν το 75% αυτών των δανείων που έχουν λάβει.
Αυτό σημαίνει ότι βάσει της υφιστάμενης διάρκειας ωρίμανσης των δανείων που έχει λάβει η χώρα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), η Ελλάδα θα βρίσκεται σε ενισχυμένη εποπτεία για τουλάχιστον ακόμα 25 χρόνια.
Ωστόσο, αν επικρατήσει η γερμανική πρόταση αναφορικά με μετακύλιση των λήξεων των ελληνικών δανείων στα 50 χρόνια, τότε η Ελλάδα θα βρίσκεται στη «μέγκενη» για ακόμα 38 χρόνια. Δηλαδή έως και το 2052!
Η συνθήκη, που σύντομα θα γίνει και νόμος του ελληνικού κράτους, ορίζει συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα διάφορα στάδια κατάρτισης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ούτως ώστε αυτές να είναι συμβατές με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό κοινό χρονοδιάγραμμα.
Επιπλέον, το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η Κομισιόν θα έχει τον απόλυτο έλεγχο των προϋπολογισμών και μαζί το δικαίωμα να τον επιστρέφει πίσω στην κυβέρνηση, μαζί με τις αλλαγές που επιθυμούν οι εταίροι να γίνουν πριν από την ψήφισή του στην ελληνική Βουλή.
Επίσης, καθορίζεται το πλαίσιο κατάρτισης και υλοποίησης των δημοσιονομικών στόχων στη γενική κυβέρνηση, επιβολής προϋποθέσεων ορθής εκτέλεσης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης, καθώς και επιβολής κυρώσεων σε περιπτώσεις απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.
Η συνθήκη βέβαια δεν σταματά μόνο στον έλεγχο και στην «κατάρτιση» στην πραγματικότητα των προϋπολογισμών όλων των ευρωπαϊκών κρατών από την Κομισιόν, αλλά επιβάλλει και αυστηρή και διαρκή λιτότητα. Οπως προβλέπεται στο άρθρο 3 της εν λόγω Συνθήκης «η δημοσιονομική θέση της γενικής κυβέρνησης (του κάθε) συμβαλλόμενου μέρους πρέπει να είναι ισοσκελισμένη ή πλεονασματική». Το συγκεκριμένο άρθρο σημαίνει ότι στο εξής απαγορεύεται οποιαδήποτε ελλειμματική πολιτική, με μόνη εξαίρεση αν υπάρχει ομόφωνη συμφωνία των κρατών-μελών.
Οπως έγραφε η «Ε» στις 3/11/2013, η Κομισιόν στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο των μνημονίων, έχει στείλει μέσω κοινοτικών παραγόντων μήνυμα στην Ελλάδα, με σαφές περιεχόμενο: «Η υπογραφή του Ευρωπαϊκού σύμφωνου Euro Plus, παραχωρεί τον έλεγχο και την έγκριση των προϋπολογισμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ως εκ τούτου αν προϋπολογισμός δεν εγκριθεί από την Κομισιόν δεν μπορεί να κατατεθεί προς ψήφιση».
Οπως έλεγαν τότε στην «Ε» κοινοτικές πηγές, η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, την οποία έχει αποδεχθεί η ελληνική κυβέρνηση υπογράφοντας την ευρωπαϊκή συνθήκη, προβλέπει την έγκριση του προϋπολογισμού από την Ε.Ε., ο οποίος θα στηρίζεται σε υποθέσεις με αξιόπιστη βάση και θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.
Πλέον η ευρωπαϊκή Οδηγία δίνει στις ευρωπαϊκές αρχές τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής των κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ε.Ε., ώστε να διορθωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα και να μειωθεί το δημόσιο χρέος, ενώ προβλέπει και την επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των κρατών-μελών.
Οπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο Οικονομικών «στόχος του νομοσχεδίου είναι να θωρακισθεί η πρωτόγνωρη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας από μελλοντικές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές ανισορροπίες, ώστε να μην τεθούν σε κίνδυνο οι τεράστιες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας, και να ενσωματωθούν οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες οικονομικής και δημοσιονομικής διακυβέρνησης».
Στην ανακοίνωση μάλιστα εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο Οικονομικών παραδέχεται ότι η συνθήκη βάζει για πολλά χρόνια χειροπέδες στις ελληνικές κυβέρνησης, καθώς «οι κανόνες είναι πιο αυστηροί και δεσμευτικοί, και ισχύουν για όλα τα κράτη-μέλη, ακόμη και για αυτά που είναι σε προγράμματα προσαρμογής όταν βγουν από τα μνημόνια». 

 

Focus: Κατάφωρα υπερβολική η ιστορία του success story

«Οι κυβερνήσεις στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν κουράζονται να διαδίδουν πως η Ελλάδα τελικά πήρε τα πάνω της. Χαίρονται με το success story του πακέτου διάσωσής που οι ίδιοι έδωσαν. Η ιστορία αυτή ακούγεται καλά και έρχεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Έχει, όμως, ένα μειονέκτημα: Είναι κατάφωρα υπερβολική», σημειώνει σε νέα δημοσίευμά του για την Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό Focus.

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, στο πέμπτο έτος της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται όσο ποτέ βαθιά βυθισμένη σε μία πολύ μπερδεμένη κατάσταση. Ακόμα και τώρα σημειώνεται κερδοσκοπία με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άνθρωποι περνάνε χειρότερα. Οι έμποροι προσέφεραν την περασμένη εβδομάδα τα λαχανικά που παρήγαγαν στο πλήθος για να κερδίσουν τη στήριξη του στον αγώνα τους.

Το περιοδικό κάνει λόγο για σκηνές Τρίτου Κόσμου και μιας «παρηκμασμένης χώρας». «Η Ελλάδα έχει χάσει το ¼ της παραγωγής της και η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Τα οικονομικά δεδομένα είναι απογοητευτικά. Το φημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα αποκρύβει τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Και η εμπιστοσύνη των αγοραστών ομολόγων –και σε αυτό συμφωνούν οι οικονομολόγοι- δεν αφορά την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, αλλά όσους στηρίζουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά κράτη», γράφει ο συντάκτης του άρθρου και συνεχίζει: «Για να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της, πρέπει να κάνει πέρα το χρέος της. Σε έξι χρόνια, το επίπεδο του χρέους θα βρίσκεται από το 177% του ΑΕΠ στο 125%. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% σε δύο χρόνια».

«Πρόκειται για μία ολότελα απατηλή υπόθεση», δηλώνει ο Τόμας Μάγερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο