Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Το ψάρεμα της σουπιάς


Το ψάρεμα της σουπιάς από το σκάφος παίρνει μια άλλη διάσταση, όταν βρισκόμαστε στην κατάλληλη εποχή, υπάρχει ο κατάλληλος καιρός ,και τα πονηρά αυτά κεφαλόποδα έχουν τα κέφια τους. 
www.carp-matchfishing.gr. To ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του egingΜε την χρήση της κατάλληλης καλαμαριέρας και της ανάλογης αρματωσιάς, μπορούμε να κάνουμε πολύ αποδοτικά ψαρέματα και να ζήσουμε ξεχωριστές εμπειρίες.
Η σουπιά ψαρεύεται από το σκάφος , αλλά και από την ακτή, από τους μήνες Μάιο έως και το τέλος Νοεμβρίου. Και τους άλλους μήνες μπορούμε να τις ψαρέψουμε, αλλά ο αριθμός τους είναι πολύ πιο περιορισμένος. 
Η σουπιά είναι ένα από τα πιο κοινά κεφαλόποδα της Ελλάδας και απαντάται σε μικτούς κυρίως βυθούς με αρκετή λάσπη και άμμο. Μπορούμε να την αναζητήσουμε σε λιμάνια, σε αμμώδεις παραλίες, σε κλειστούς κόλπους, αλλά σε μεγάλους αριθμούς θα την βρούμε σε μέρη όπου χύνεται στην θάλασσα γλυκό νερό.
Η σουπιά βρίσκεται σε αυτούς τους βυθούς πρώτα για να γεννήσει τα αυγά της, αλλά και για να τραφεί όλο το διάστημα της αναπαραγωγής.
Το διαιτολόγιό της αποτελείται κυρίως από μικρές γαρίδες, ψαράκια, καβούρια, και σκαρτσίνια. Άρα είναι λογικό οι καλαμαριέρες που θα χρησιμοποιήσουμε, να παρομοιάζουνε τα φυσικά της θηράματα, τις γαρίδες και τα ψαράκια που κυνηγά καθημερινά.
Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΤΗΣ ΣΟΥΠΙΑΣ
Το ψάρεμα της σουπιάς ξεκινά νωρίς το πρωί , με το πρώτο χάραμα. Οι καλύτερες συνθήκες είναι η μπουνάτσα, ή ένα πολύ ελαφρό σουέλ. Το σουέλ , ή ρεστία, εαν είναι σιγανή, δημιουργεί ένα αργό και σταθερό ρεύμα, που μπορεί να κάνει τις καλαμαριέρες μας να σέρνονται αργά στο βυθό, προσελκύοντας τις σουπιές.
Το ψάρεμά της από το σκάφος είναι εύκολο, και ο εξοπλισμός που απαιτείται είναι μια μεγάλη γκάμα από καλαμαριέρες, μικρά μολύβια για το βύθισμά τους, και ένα καλάμι τύπου spinning με μαλακή μύτη ή ένα καθαρόαιμο eging ,για κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες που θα αναλύσουμε στην συνέχεια.
Για να ψαρέψουμε την σουπιά φτιάχνουμε συνήθως μια αρματωσιά με δύο παράμαλα, ένα κοντό πάνω και ένα μακρύτερο κάτω, όπου μπαίνουνε οι καλαμαριέρες ,και ένα μολύβι με στριφτάρι για να σέρνονται με ασφάλεια κάτω στον βυθό.
Οι σουπιές είναι κεφαλόποδα που κυνηγούνε κάτω στον βυθό, όποτε θέλουμε δύο καλαμαριέρες να σέρνονται εντελώς χαμηλά, για να ελπίζουμε σε μια γρήγορη σύλληψη. Προτιμάται στο κάτω παράμαλο να βάζουμε μια κανονική καλμαριέρα, και στο πάνω μια μικρή ή μια σιλικονούχα.
www.carp-matchfishing.gr. To ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του egingΤα παράμαλα καλό θα είναι να είναι αόρατα fluorocarbon σε διαμέτρους από 0,25-0,30 χιλιοστά και η μάνα από 0,28-0,35 χιλιοστά.
Τα παράμαλα για να αποφύγουμε τα ανεπιθύμητα μπερδέματα, είναι φιλoσοφίας joint, δηλαδή περιστρέφονται ελεύθερα πάνω στην μάνα με στριφτάρια, ανάμεσα από δύο χάντρες.
Στο τέλος κάθε παραμάλου δένουμε μια παραμάνα για να αλλάζουμε γρήγορα τις καλαμαριέρες , ώστε να δούμε τις προτιμήσεις των σουπιών, σε καθημερινή βάση.
Πολύ χρήσιμη είναι επίσης και η διάφανη χάντρα -σταυρός, που επιτρέπει ελεύθερη κίνηση του παράμαλου και προσφέρει αορατότητα στην αρματωσιά μας.
www.carp-matchfishing.gr. To ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του egingΤο ψάρεμα της σουπιάς στηρίζεται στα κυνηγητικά της ένστικτά, όταν ένα ψαράκι ή μια γαρίδα περάσει από δίπλα της από κοντινή απόσταση με αργό ρυθμό ή διακοπτόμενες κινήσεις, αυτή θα πάει να το αρπάξει με τα πλοκάμια της.
Κάθε ψαράς μέσα στην βάρκα μπορεί να ψαρεύει με δύο ή και τρία καρούλια αρματωμένα με καλαμαριέρες, εφόσον τα ρεύματα δεν είναι απαγορευτικά.
www.carp-matchfishing.gr. To ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του egingΑυτά γίνονται κυρίως στα παραδοσιακά ψαρέματα σουπιάς. Oταν χρησιμοποιούμε το καλάμι eging, το κρατάμε συνεχώς στο χέρι, ώστε να εκτελούμε συνεχή τινάγματα, να προσδίνουμε κίνηση στις καλαμαριέρες και να προσελκύουμε τις σουπιές.
Το ψάρεμα γίνεται κατά κύριο τρόπο με αρόδο και με σβησμένη μηχανή, όταν υπάρχει σιγανό ρεύμα, το οποίο μπορεί να μας σέρνει τις καλαμαριέρες με σιγανή ταχύτητα κάτω στον βυθό. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα κάνουμε απότομα τραβήγματα με το καλάμι eging, για να διαπιστώσουμε εάν υπάρχει κολλημένη κάποια σουπιά πάνω στην καλαμαριέρα μας.
Εάν ψαρεύουμε με ένα καρούλι ή με οποιοδήποτε άλλο καλάμι, μπορούμε να κάνουμε συνεχόμενες κινήσεις stop and go , ή μικρά τινάγματα , για να ερεθίσουμε επιπλέον τις σουπιές. Η σουπιά μόλις δει την κίνηση της καλαμαριέρας θα πάει και θα την αρπάξει με τα πλοκάμια της.
Εάν πεινάει δεν την αφήνει με τίποτα! Εμείς μόλις νιώσουμε την καλαμαριέρα μας να βαραίνει από το βάρος της σουπιάς, θα κάνουμε ένα απότομο κάρφωμα, έτσι ώστε να την καρφώσουμε με τις βελόνες της καλαμαριέρας. Στην συνέχεια με σταθερές συνεχόμενες κινήσεις ανεβάζουμε την σουπιά στο σκάφος.
Τα κοινά μυστικά είναι να προσέξουμε να μην σταματήσουμε την κίνηση του ανεβάσματος (να είναι συνεχόμενη) της σουπιάς, για να μην ξεφύγει από τις βελόνες της καλαμαριέρας ( μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν αρπάδια!) , να μην τραβήξουμε δυνατά και σχιστούνε τα πλοκάμια της, και ίσως το πιο σημαντικό να την γυρίσουμε αμέσως μέσα στον κουβά και να μην στοχεύσουμε κανέναν διπλανό μας, γιατί η σουπιά πετάει πάρα πολύ μελάνι και θα μας κάνει κυριολεκτικά άχρηστους!
www.carp-matchfishing.gr. To ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του egingΔεν χρειάζεται να σας πω ότι ένας κουβάς με νερό μέσα στο σκάφος για να βάζουμε τις σουπιές είναι απαραίτητος.
Στην προσπάθειά μας να δώσουμε κίνηση στην καλαμαριέρα μας, μπορεί να την σύρουμε μέσα σε περιοχές με χόρτα και φύκια. Τότε θα νιώσουμε σαν κάτι να γαντζώνει πάνω στην καλαμαριέρα και να δυσκολεύει την κίνησή της.
Θα πρέπει να ελέγχουμε συχνά το τεχνητό μας να μην πιάσει χόρτα στα αρπάδια του, γιατί δύσκολα θα πάρουμε σουπιά έτσι. Οι σουπιές δεν πρόκειται να αρπάξουνε ποτέ ένα ψαράκι που σέρνει χόρτα πίσω στην ουρά του...
Μετά το πιάσιμο της σουπιάς, ελέγχουμε να μην υπάρχει μελάνι πάνω στην καλαμαριέρα, να μην υπάρχει κάποιο κομμάτι από πλοκάμι πάνω στις βελόνες της καλαμαριέρας, γιατί είναι πολύ δύσκολο να πιαστεί άλλη.
Οι σουπιές βλέπουνε το μελάνι και το κομμένο πλοκάμι σαν κίνδυνο και δεν χτυπάνε. Εαν υπάρχει μελάνι πάνω στην καλαμαριέρα, την πλένουμε αμέσως στην θάλασσα για να καθαρίσει.
ΟΙ ΚΑΛΑΜΑΡΙΕΡΕΣ
Για να ψαρέψουμε σουπιές θα χρειαστούμε μια μεγάλη γκάμα από καλαμαριέρες, γιατί τα γούστα τους μπορούνε να αλλάξουνε πολλές φορές κατά την διάρκεια ενός ημερήσιου ψαρέματος. Αυτό εξαρτάται κυρίως από την φωτεινότητα του ήλιου, την διαύγεια των νερών και τα ψάρια που κυνηγούνε συνήθως οι σουπιές.
Τις σκοτεινές ώρες της ημέρας χτυπάνε πιο πολύ σε έντονα χρώματα, τις φωτεινές σε πιο ανοιχτά χρώματα ή σε σκούρα.
www.carp-matchfishing.gr. To ψάρεμα της σουπιάς με την τεχνική του egingΤα κύρια σχήματα είναι τα «γουρουνάκια» και οι «γαρίδες» με βάρος στο κάτω μέρος τους. Σε κάθε περίπτωση αλλάζουμε συχνά τις καλαμαριέρες και διαπιστώνουμε τις προτιμήσεις τους.
Θα υπάρξουνε σίγουρα και οι περιπτώσεις που θα χτυπήσουνε σε κάποιο άσχετο χρώμα, γιατί αυτό τους κέντρισε το ενδιαφέρον την δεδομένη στιγμή.
Καλό είναι η κάθε καλαμαριέρα να απέχει απόσταση 50-60 εκατοστά η μία από την άλλη.
Οι περισσότερες συλλήψεις από σουπιές στατιστικά θα γίνουνε στην κάτω καλαμαριέρα της αρματωσιάς . Υπάρχει και η περίπτωση να κυνηγάνε και στα μεσόνερα εάν υπάρχει θερμοκλινές στην περιοχή.
Τότε θα παίρνουμε σουπιές και στις δύο καλαμαριέρες. Η στιγμή που θα τραβάμε δύο σουπιές στην αρματωσιά μας, είναι από τις πιο όμορφες στο ψάρεμα, διότι το καλάμι έρχεται στα όριά του!!!
                                    ΟΤΑΝ ΤΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΣΤΑΜΑΤΑΝΕ
Υπάρχει συχνά η περίπτωση τα ρεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας να σταματήσουνε και το ψάρεμα αρόδο να πάψει να αποδίδει. Σε αυτή την περίπτωση οι καλαμαριέρες σταματάνε να σέρνονται και οι σουπιές δεν τις χτυπάνε.
Τότε θα χρησιμοποιήσουμε το καλάμι μας, θα δέσουμε μια καλαμαριέρα μα αρματωσιά παρόμοια με το μολύβι φύλακα της συρτής και θα συνεχίσουμε το ψάρεμά μας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο αποδοτικό είναι το συγκεκριμένο ψάρεμα, με μάνα λεπτό νήμα και ένα παράμαλο fluorocarbon!
Δική μου επιλογή είναι να χρησιμοποιώ ένα καλάμι eging  που έχει μαλακή μύτη και μπορώ να δώσω οποιαδήποτε κίνηση στην καλαμαριέρα μου. Είναι από τις πιο αποδοτικές τεχνικές –στην ουσία είναι eging από το σκάφος-και μπορεί να μας χαρίσει απίστευτες συγκινήσεις και εμπειρίες.

Κατασχέσεις πάνω από τα 1500 ευρώ


Εφορία: Οι αλλαγές και οι παγίδες στις κατασχέσεις - Εξαιρούνται μισθοί μέχρι 1.500 ευρώ, καταργείται η 24ωρη προστασία για μεγαλύτερα ποσά



Αυξάνεται από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος, αλλά καταργείται η προστασία από την κατάσχεση που υπήρχε για ένα 24ωρο από τη στιγμή που γινόταν η κατάθεση του μισθού, της σύνταξης ή του εφάπαξ, ανεξαρτήτως ποσού.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Χάρης Θεοχάρης, αλλάζει το ακατάσχετο όριο για χρέη προς το δημόσιο. Στο εξής η Εφορία δεν θα μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα.
Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, θα επιτρέπεται η κατάσχεση του ¼ του συγκεκριμένου ποσού, όμως το εναπομένον μετά την κατάσχεση ποσό δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερο των 1.500 ευρώ. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία δεν θα μπορεί πλέον να του κατάσχει κάθε μήνα το ¼ του ποσού των 1.600 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ, αλλά μόνο 100 ευρώ, καθώς το ποσό που πρέπει να απομένει κάθε μήνα στον οφειλέτη μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ.
Σημειωτέον, ότι με τη ρύθμιση αυτή καταργείται η 24ωρη προστασία από κατάσχεση που ίσχυε ανεξαρτήτως ποσού για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές (π.χ. εφάπαξ) .
Αυτό σημαίνει ότι η εφορία θα μπορεί να κατάσχει τα ποσά αμέσως μετά την κατάθεση, όχι όμως μέχρι τα 1.500 ευρώ.

Νεανικές συντροφιές

    Η Ενορία Αγίας Τριάδας Κεραματών κι ο Ιερέας της πατέρας Ιωάννης ξεκινά από φέτος, Οκτώβριο 2014, τη λειτουργία νεανικών συναντήσεων ''ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΕΣ'' για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου. 
    Σκοπός είναι να γνωρίσουν τον Χριστό και μέσα από τις συναντήσεις, τις διάφορες δραστηριότητες και το παιχνίδι να αποκτήσουν πνευματικά εφόδια για όλη τους τη ζωή
    Ο Αγιασμός για την έναρξη θα γίνει το Σάββατο 4 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στον Ιερό Ναό όπου θα μπορείτε να λάβετε και περισσότερες πληροφορίες.

Τμήμα ζωγραφικής στις Κερμάτες


   Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραματών οργάνωσε για το 2014-15 τμήμα Ζωγραφικής για νέους στις Κεραμάτες.
   Η συμμετοχή καθ όλη τη διάρκεια είναι δωρεάν πλην του συμβολικού ποσού των 15 ευρώ εγγραφής για την προμήθεια υλικών ζωγραφικής (τέμπερες, πινέλα, παλέτες, χαρτί ακουαρέλας).
  Τα μαθήματα διάρκειας 1.30 ώρας ξεκινούν στις 12/10/14 και θα γίνονται κάθε Κυριακή στις 19.00 στο Κοινοτικό Γραφείο των Κεραματών.
  Ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να πάρει πληροφορίες ή να δηλώσει συμμετοχή μέχρι και την Τρίτη 7/10/14 στο τηλ. 6946473543 (κ. Στέλλα Δράκου - Αντιπρόεδρος)