Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Μεγάλο μπέρδεμα!

 110 ευρώ η ΔΕΗ συν 28  ΟΤΕ συν 200 ενοίκιο συν 150 πετρέλαιο συν 15 βενζίνη συν 14 το απορρυπαντικά συν... Ας πάρω και μια ανάσα!
 Πολύ μπερδεμένα τα πράγματα βρε παιδί μου! Τις τελευταίες μέρες διαβάζω, ακούω, βλέπω μα τίποτα δεν καταλαβαίνω! Πες με χαζή μα... δεν καταλαβαίνω...
  Αν, λένε, δεν βγει πρώτη η ΝΔ δεν θα έχουμε σταθερότητα κι ασφάλεια δηλαδή 1.5 εκατομμύρια άνεργους, χιλιάδες αυτοκτονίες, ασίτιστους μαθητές, απολυμένους γονείς, μισθούς και συντάξεις πείνας, χρεοκοπημένους  πολίτες στις φυλακές,  χρεωμένα νοικοκυριά, κατασχέσεις κατοικιών, επιχειρήσεις με λουκέτα, παρατημένα νοσοκομεία δίχως φάρμακα, νέους χωρίς μέλλον, φτώχεια, εξαθλίωση... Τι σόι σταθερότητα είναι αυτή!! Α, δε μου αρέσει!
  Επίσης, δεν έχω καταλάβει αν τελικά η Ευρώπη φοβάται τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα κι αν όχι γιατί τότε μέρα νύχτα πρόεδροι, πρωθυπουργοί κρατών, τραπεζίτες, οικονομολόγοι, αναλυτές, διεθνείς οίκοι αξιολόγησης, χρηματιστήρια, ευρωπαϊκά κι αμερικάνικα ΜΜΕ...  καίγονται για τις εκλογές στην Ελλάδα.
   Η ΝΔ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να κατακρίνει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, Καλώς ή κακώς είναι επιθυμητό, αυτό όμως που δεν κατάλαβα είναι... έχει δικό της; Ποιο είναι;  Τι λέει; Ποιος της το έγραψε;
  ΄Άλλο ένα πάλι, που δεν μου κάθεται καλά είναι... εκείνοι που τόσα χρόνια με την πολιτική τους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ  (ξενέρωμα σκέτο!) φτάσανε την χώρα μου εδώ που είναι και τα τελευταία τέσσερα χρόνια την αποτελείωσαν, πώς είναι δυνατόν οι ίδιοι αυτοί να σε βγάλουν από την κρίση που σε βύθισαν. Και γιατί τόσο καιρό δεν το κάνανε; Και γιατί να τους ξαναεμπιστευθώ; Τα ίδια δεν λέγανε και στις προηγούμενες εκλογές; Δυστυχώς έχω γερή μνήμη!!
  Τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια γιατί τα έχουν βάλει κυρίως με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με οποιαδήποτε αντιμνημονιακή φωνή. Με ποιους είναι αυτά; Άραγε να φοβούνται κάτι; Λένε πως είναι με εμάς αλλά εμείς όμως είμαστε με τους άλλους... Τους την σκάσαμε!!
  Πάλι... να ψηφίσω αυτό που μου υποδεικνύει η Μέρκελ, οι τραπεζίτες και τα χρηματιστήρια κι αν ναι, γιατί ρε γαμώτο δεν πείθομαι ότι θέλουν πραγματικά το καλό μου!! Στο κάτω κάτω και ποια είναι αυτή που θα μου πει τι θα ψηφίσω! Εγωιστικά και μόνο να το πάρεις...
  Με όλα τα μνημόνια και τα ξένα προγράμματα βοήθειας που βρέθηκαν δικοί μας καλοθελητές και υπόγραψαν, το χρέος μας τριπλασιάστηκε! Αν προσθέσεις και τις θυσίες του λαού... Καλά, λογικά πώς στέκεται αυτό: Σπάω το κεφάλι μου. Τελικά πρέπει να είμαι χαζή κι ας μην είμαι βέρα ξανθιά..
  Άραγε πόσα από αυτά τα χρήματα πήγαν στον λαό και πόσα στις ελληνικές τράπεζες; Δε θες να ξέρεις!!! (Τραπεζίτης πρώην υπουργός οικονομικών, τραπεζίτης κι ο παραλίγο πρόεδρος δημοκρατίας,.. Καλέ τι σύμπτωση!!) 
  Τέλος, σκέφτομαι εκείνους τους αθάνατους που μαθαίναμε στο σχολείο - για τον Λεωνίδα λέω, τον Κολοκοτρώνη, τους φαντάρους μας που πολέμησαν τους Ιταλούς φασίστες  και κατόπιν τους Γερμανούς ναζιστές, που δεν δέχτηκαν να υποταχθούν στις ορέξεις των βαρβάρων, που τίμησαν το ελεύθερο ελληνικό πνεύμα και υπερασπίστηκαν την ζωή μου με την ζωή τους, τα ιδανικά καθώς και την αξιοπρέπειά μας σαν έθνος - τα αισθήματά τους για την άνευ όρων οικονομική μας υποταγή στους Γερμανούς.  Άραγε τι θα ψήφιζαν εκείνοι... Για κείνους το σπαθί τους ήταν η ψήφος τους. 
   Το αποφάσισα...
   Θα ψηφίσω σαν Ελληνίδα, Μπορεί να μου κλέψανε την ευτυχία, να μετέτρεψαν τα όνειρά μου σε εφιάλτες, δεν κατάφεραν όμως να αμαυρώσουν την περηφάνια μου την αξιοπρέπεια και την ελπίδα.
  Με τις σκέψεις αυτές έχασα τον λογαριασμό!  Είπαμε...  110 ευρώ η ΔΕΗ συν 28  ΟΤΕ συν 200 ενοίκιο συν 150 πετρέλαιο συν 15 βενζίνη συν 14 το απορρυπαντικά συν...συν...



Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που παρουσίασε ο Α. Τσίπρας στην Δ.Ε.Θ.

   Περιληπτικά το πρόγραμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που παρουσίασε ο Α. Τσίπρας στην Δ.Ε.Θ.


1. Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας
 Άμεση αποκατάσταση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους δικαιούχους του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και δωρεάν ρεύμα στους δικαιούχους του, έως την ποσότητα των 1200 Kwh το τετράμηνο ανά οικογένεια. Δηλαδή, 3600 Kwh το χρόνο.

2. Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες
3. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη
Το πρόγραμμά περιλαμβάνει δωρεάν πρόσβαση για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, στις δημόσιες δομές υγείας και διασφάλιση της πρόσβασης για όλους στην αναγκαία φαρμακευτική αγωγή με δραστικό περιορισμό - έως μηδενισμό για ειδικές κατηγορίες - της επιβάρυνσης στη συμμετοχή των ασθενών στη φαρμακευτική δαπάνη.

4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης
Το πρόγραμμα θα υλοποιήσει ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Στόχος η εξασφάλιση σε πρώτη φάση 25.000 διαμερισμάτων, με την επιδότηση του ενοικίου στα 4 ευρώ ανά τμ.

5. Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων
«Αποκαθιστούμε, αμέσως το δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες».

6. Ειδική κάρτα μετακίνησης με τα μαζικά μέσα μεταφοράς
Ειδική κάρτα μετακίνησης με μειωμένη έως συμβολική συμμετοχή, για μακροχρόνια άνεργους και όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Η κάρτα θα είναι ετήσιας διάρκειας και θα ισχύει για όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και θα απαιτεί πολύ μικρή έως συμβολική συμμετοχή από τους δικαιούχους.

7. Κατάργηση της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης
8. Καταργείται ο ΕΝΦΙΑ 
Θεσπίζεται φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) και αναπροσαρμόζονται άμεσα οι αντικειμενικές αξίες τουλάχιστον 30% εώς 35%. 

9. Επαναφορά αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ για όλους
10. Επαναφορά κατώτατου μισθού
Ο κατώτατος μισθός θα επιστρέψει στα 751€ για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Επαναδιαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους
- Τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο. Έγινε για τη Γερμανία το 1953. Να γίνει και για την Ελλάδα το 2014.
- «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπόλοιπου, έτσι ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
- Περίοδο χάριτος, δηλαδή «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την άμεση εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
- Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
- Συμφωνία για «Ευρωπαϊκό New Deal», με δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
- Ποσοστική χαλάρωση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με απευθείας αγορά κρατικών ομολόγων.

Ρύθμιση χρεών
- Συστήνονται ειδικές επιτροπές εξώδικου διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την Άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων μέχρι τις 31.12.2014. Η άμεση εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων των μικρών και μεσαίων και επαγγελματιών για βεβαιωμένες φορολογικές υποθέσεις, πρόστιμα και άλλες διαφορές με τη φορολογική αρχή, οργανώνεται σε προτεραιότητα ώστε εντός εξαμήνου να υπάρξει άρση των αδικιών των φορολογικών οργάνων και υπολογισμός των πραγματικών και εισπράξιμων οφειλών από το κράτος.
- Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση έτσι ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι μέχρι το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
- Σε αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προχωρούν και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων θα είναι μέχρι το 30% ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
- Άμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κλπ, καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας, σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
- Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.
- Κατάργηση της αντισυνταγματικής αυτόφωρης διαδικασία για οφειλές προς το Δημόσιο.
- Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής ως προϋπόθεση προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν. Η προκαταβολή θα ορίζεται με πράξη του δικαστή και θα κυμαίνεται από 10% έως 20%, σύμφωνα με την οικονομική δυνατότητα του οφειλέτη.

Τα κόκκινα δάνεια 
Διαγραφή μέρους των οφειλών για όσους δανειολήπτες που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας και, ως γενική αρχή, αναπροσαρμογή των οφειλών έτσι ώστε η συνολική εξυπηρέτησή τους σε τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς να μην ξεπερνά το 1/3 του εισοδήματος του δανειολήπτη.

Συστήνεται δημόσιος ενδιάμεσος φορέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους όχι ως μία «κακή τράπεζα», αλλά, ως διαχειριστή κάθε τύπου ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες και ελεγκτή των τραπεζών ως προς την εφαρμογή των συμφωνημένων ρυθμίσεων.
Ο φορέας αυτός θα διαχειρίζεται, όπου υπάρχουν, το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δανειολήπτη σε τράπεζες και θα βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις Ειδικές Επιτροπές εξώδικου διακανονισμού για χρέη προς το Δημόσιο και με ασφαλιστικά ταμεία για χρέη προς ασφαλιστικούς οργανισμούς, ώστε να υπάρχει συνολική εικόνα των βαρών και άρα των διευκολύνσεων του κάθε δανειολήπτη.

Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας και τραπεζών ειδικού σκοπού, για τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, που θα περιλαμβάνει, εκτός από τις ανακεφαλαιοποιημένες συστημικές τράπεζες, νέες συνεταιριστικές, τράπεζες ειδικού σκοπού και δημόσια αναπτυξιακή τράπεζα.

Εργασιακά

- Άμεση επαναφορά της εργασιακής νομοθεσίας, της μετενέργειας, των εργασιακών δικαιωμάτων.
 Εκτός από τον κατώτατο μισθό, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε την επαναφορά του θεσμού της μετενέργειας, των συλλογικών συμβάσεων, του ΟΜΕΔ και της διαιτησίας. Καταργούνται ρυθμίσεις για τις μαζικές και αδικαιολόγητες απολύσεις, την ενοικίαση εργαζομένων κλπ.

Ανεργία

Πρόγραμμα 300.000 νέων θέσεων εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα 
Το έκτακτο πρόγραμμα για την ανάκτηση της εργασίας, διετούς διάρκειας, συνολικού κόστους 5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 3 δισ ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Προβλέπει την καθαρή αύξηση των θέσεων εργασίας της τάξης των 300.000 στο σύνολο της οικονομίας - δηλαδή στον ιδιωτικό τομέα, στο δημόσιο, και στον τομέα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση, η απορρόφηση τους στον ιδιωτικό τομέα θα συνδυαστεί με στοχευμένες επιδοτήσεις νέων θέσεων εργασίας για νέους 15-24 ετών και μακροχρόνια ανέργους άνω των 35 ετών, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Θα συνδυαστεί, επίσης, με ρήτρες πρόσληψης μακροχρόνια ανέργων και νέων σε προγραμματικές συμβάσεις του Δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα και τον τομέα κοινωνικής οικονομίας, εφόσον υλοποιούν έργα του Δημοσίου.
Θα περιλαμβάνει, επίσης, τη χρηματοδότηση ανέργων για αυτοαπασχόληση και δημιουργία νέων επιχειρήσεων.

Διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας
«Ένας σημαντικός αριθμός δικαιούχων του επιδόματος θα αποκτήσει εργασία, σε ισάριθμους ανέργους θα χορηγηθεί επίδομα ανεργίας, με κοινωνικά κριτήρια», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους

Από τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Και σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, θα επιστρέφουν στις δουλειές τους όσοι απολύθηκαν παρότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

 Ασυλία και νόμος περί ευθύνης υπουργών
Εισάγουμε θεσμούς, όπως η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, η λαϊκή αρνησικυρία και τα δημοψηφίσματα με πρωτοβουλία των πολιτών. Ενδυναμώνουμε το Κοινοβούλιο, ως νομοθετικό και ελεγκτικό θεσμό της εκτελεστικής εξουσίας, περιστέλλουμε δραστικά τη βουλευτική ασυλία, και καταργούμε το ιδιότυπο νομικό καθεστώς για την ποινική ευθύνη υπουργών, που θεσπίζει «μια φαύλη απόκλιση από τις αρχές της δημοκρατικής κοινωνίας».

 Ο χάρτης των ΜΜΕ
«Ρυθμίζουμε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με τήρηση όλων των νόμιμων προϋποθέσεων και με αυστηρά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά κριτήρια. Ενισχύουμε τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης, δημιουργούμε μια πραγματικά δημόσια τηλεόραση, δημοκρατική, πολυφωνική και με υψηλή ποιότητα προγράμματος, με την επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση».

Οι έλεγχοι στις... λίστες

- αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση των ελέγχων στις ενδοομιλικές συναλλαγές, στις λίστες Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, εμβασμάτων, offshore εταιρειών και ακινήτων εξωτερικού. Για αυτό το σκοπό συγκροτείται ειδική υπηρεσία με την απαραίτητη εξειδίκευση την τεχνολογική υποστήριξη και το προσωπικό.

λαθρεμπόριο

- σχέδιο δράσης μας προβλέπει την αναβάθμιση και ραγδαία επίσπευση της εγκατάστασης συστημάτων εισροών-εκροών και μοριακών ιχνηθετών σε κάθε πρατήριο και δεξαμενή, ώστε να παταχθεί το λαθρεμπόριο στα καύσιμα.
Με επίσπευση της διαδικασίας τοποθέτησης ανιχνευτών τύπου x ray, στις τελωνειακές εισόδους της χώρας.
Διότι μπορούμε και θέλουμε είμαστε αποτελεσματικοί με τον έλεγχο του λαθρεμπορίου στα καύσιμα, τα τσιγάρα και άλλα εμπορεύματα.



Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

Δυο Ελλάδες


ΔΥΟ ΕΛΛΑΔΕΣ, ΔΥΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ


Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥ ΠΟΝΟΥ...



Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑΣ...


11 ερωτήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ για τις καταθέσεις



   Η αξιωματική αντιπολίτευση επανήλθε στο θέμα, απευθύνοντας στη ΝΔ «11 ερωτήματα για όσα έκανε στις καταθέσεις».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως πολλοί πολίτες είδαν τις καταθέσεις τους να εξαφανίζονται για χρέη στο δημόσιο και πως οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα είδαν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος να κατάσχονται (μέσω της διαδικασίας του αναγκαστικού συμψηφισμού) για χρέη προς το Δημόσιο.

Αναλυτικά οι 11 ερωτήσεις:


«1. Είναι αλήθεια ή όχι ότι μεγάλος αριθμός πολιτών είδαν τις καταθέσεις τους να εξαφανίζονται για χρέη προς το δημόσιο; Πόσες τέτοιες κατασχέσεις έγιναν τα τελευταία 3 χρόνια για ποσά μέχρι 10.000, για ποσά 10.001 - 100.000 και πάνω από 100.000;

2. Είναι αλήθεια ή όχι ότι το «ακατάσχετο» σε καταθέσεις μέχρι 1.500 ευρώ ουσιαστικά δεν ισχύει σε όσες περιπτώσεις είχε προηγηθεί αίτημα της εφορίας για κατάσχεση, από την ημερομηνία αίτησης του πολίτη για τον λογαριασμό; Πόσες περιπτώσεις αφορά αυτή η κατηγορία;

3. Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη στο Δημόσιο γίνονται χωρίς καμία ενημέρωση του πολίτη από την τράπεζα;

4. Είναι αλήθεια η όχι ότι κοινωνικά επιδόματα για πολίτες που ζουν πολύ πιο κάτω από το όριο της φτώχειας (πχ μαθητικό επίδομα σε οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 3.000!) κατάσχονται μέσω της διαδικασίας του αναγκαστικού συμψηφισμού για την πληρωμή χρεών στο Δημόσιο (πχ ΕΝΦΙΑ, εισόδημα κλπ.);

5. Είναι αλήθεια ή όχι ότι οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα είδαν τις επιστροφές φόρων εισοδήματος να κατάσχονται (μέσω της διαδικασίας του αναγκαστικού συμψηφισμού) για χρέη προς το Δημόσιο; Πόσες περιπτώσεις αφορούν αυτές οι κατασχέσεις;

6. Είναι αλήθεια ή όχι ότι οι αγρότες βλέπουν τις αποζημιώσεις για καταστροφές της παραγωγής τους (πχ λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία) να κατάσχονται (μέσω της διαδικασίας του αναγκαστικού συμψηφισμού) για χρέη προς το Δημόσιο; Πόσες περιπτώσεις αφορούν αυτές οι κατασχέσεις;

7. Είναι αλήθεια ή όχι ότι για χρέη προς το Δημόσιο υπάρχουν εξωπραγματικά πρόστιμα, όπως

πρόστιμο 10% για 2 μήνες καθυστέρηση
πρόστιμο 20% για 12 μήνες καθυστέρηση
πρόστιμο 30% για 24 μήνες καθυστέρηση
Χωρίς να εξετάσει κανείς την πραγματική αιτία της αδυναμίας πληρωμής, την αιτία του χρέους, την εισοδηματική κατάσταση κλπ.;

8. Είναι αλήθεια ή όχι ότι για χρέη προς το Δημόσιο δεν υπάρχει προστασία της Α' κατοικίας; Πόσες εντολές κατάσχεσης έχουν εκδοθεί;

9. Είναι αλήθεια ή όχι ότι η αρχική διατύπωση του ΕΝΦΙΑ, όπως τον ψήφισαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προέβλεπε ότι για να έχεις απαλλαγή ή έκπτωση από τον φόρο, έπρεπε να μην χρωστάς σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία;

10. Είναι αλήθεια ή όχι ότι ψηφίστηκαν χαριστικές ρυθμίσεις στη Βουλή με τις οποίες χορήγησαν φορολογική ενημερότητα σε επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα που είχαν μεγάλα χρέη στο Δημόσιο; Πόσο είναι το συνολικό ποσό που οφείλουν όλοι αυτοί στο Δημόσιο;

11. Είναι αλήθεια ή όχι ότι η ρύθμιση των 100 δόσεων (η οποία δεν συνδέεται με ποσοστό του εισοδήματος), ουσιαστικά ισχύει για χρέη από 5.000 ευρώ έως 15.000 ευρώ και ποια νοικοκυριά μπορούν να ανταποκριθούν όταν έχουν ένα, αν όχι δύο, μακροχρόνια ανέργους και δεν παίρνουν καν το επίδομα ανεργίας λόγω των μνημονιακών πολιτικών;».

Κυριακή 4 Ιανουαρίου 2015

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ...

Από την 1η Ιανουαρίου 2015 επανέρχεται τυπικά – γιατί στην ουσία χρειάζεται εφαρμοστική πράξη - μετά από πέντε χρόνια στα οποία οι κυβερνήσεις έκαναν... πλάτες στους καναλάρχες- η διάταξη του άρθρου 5 του νόμου 3845/2010. «Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη-μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο» η οποία προβλέπει την καταβολή ειδικού φόρου επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων.
Πρόκειται για φόρο, που ανέρχεται σε 20% επί των διαφημίσεων, τον οποίο επανέφερε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, καθώς είχε εξαλειφθεί από εκείνη του Κ. Καραμανλή. Από το 2010 ως και σήμερα, αν και συνιστά μνημονιακή υποχρέωση, έχει «παγώσει» και δεν έχει εκτελεστεί, αφού... φρόντιζαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις που εξαθλίωσαν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να «χαρίζουν» εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες, με σειρά τροπολογιών.
Η αγορά θεωρεί ότι η ισχύς της διάταξης δεν αναβλήθηκε για να κρατήσουν ομήρους στην προεκλογική περίοδο τους καναλάρχες έχοντάς τους υποσχεθεί ακύρωση αμέσως μετά μια ενδεχόμενη επικράτηση του μνημονιακού μπλοκ.
Αν όμως υπερισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως έχει καταγραφεί στις θέσεις του κόμματος για τα ΜΜΕ) και μάλιστα –– αναδρομικά από την αρχή του έτους οι διαφημιζόμενοι θα αποδίδουν φόρο 20% σε κάθε διαφημιστικό σποτ..
Η τελευταία παράταση της μη καταβολής του φόρου επί των διαφημίσεων έληξε στις 31.12.2014 και παρά τις προσπάθειες για να επιτευχθεί νέα μέσω καινούργιας τροπολογίας, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις δεν τελεσφόρησαν και έτσι, ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2010 και από τότε αναβλήθηκε πέντε φορές, ισχύει πλέον κανονικά. Και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε αν η επόμενη κυβέρνηση προχωρήσει σε... αναστολή της εφαρμογής του. Ήδη, πάντως, στις τάξεις των διοικήσεων των καναλιών που απολαμβάνουν εδώ και πολλά χρόνια της «ασυλίας» των κυβερνήσεων στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, έχει προκληθεί έντονη αναστάτωση. Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις - παρεμβάσεις τους, είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε σύντομα...
Read more: http://www.newsbomb.gr/media-agb/thleorash/story/540084/irthe-i-ora-na-plirosoyn-ta-kanalia#ixzz3Nsr5Eg9s

NEW YORK TIMES: ΑΝΑΒΟΛΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Άρθρο με τίτλο «Μία κουρασμένη Ελλάδα εξετάζει τις επιλογές της», οι NYT προτείνουν να αναβληθεί η αποπληρωμή των δόσεων του ελληνικού χρέους ενώ προτρέπουν την τρόικα να υιοθετήσει μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση σε σχέση με το ελληνικό χρέος.
Η χαλάρωση των όρων αποπληρωμής του χρέους δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση για την Ελλάδα, αναφέρει η εφημερίδα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές. Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη παραμένει ένα ανοικτό ερώτημα:
Το κόμμα και ο χαρισματικός ηγέτης του, Αλέξης Τσίπρας, έχουν υποσχεθεί μεταξύ άλλων να επαναδιαπραγματευτούν το δημόσιο χρέος και να μειώσουν τους φόρους. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτή η φιλόδοξη ατζέντα, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους ηγέτες της τρόικα για την ανακούφιση των όρων του χρέους της χώρας, αναφέρει το δημοσίευμα. Αυτό όμως δεν θα είναι ένα εύκολο έργο. Ο Β. Σόιμπλε έχει ήδη δηλώσει ότι οι εκλογές δεν θα αλλάξουν τίποτα στις συμφωνίες μεταξύ Ελλάδας και τρόικα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο Σόιμπλε υιοθετεί μια τέτοια «αδιαπραγμάτευτη» θέση πριν από τις εκλογές, ίσως σε μια προσπάθεια να πείσει τους Έλληνες να μην ψηφίσουν το ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν οι NYT.
Ωστόσο η επιμονή για το «σφοδρό βομβαρδισμό» της Ελλάδας δεν την βοηθάει για να προχωρήσει γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις.
Οι ηγέτες της τρόικα πρέπει να υιοθετήσουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση, για παράδειγμα να αναβάλουν τις αποπληρωμές των δόσεων του χρέους που λήγουν τον επόμενο χρόνο, τονίζουν οι NYT.
Eίναι πάντως θετικό, συνεχίζει το άρθρο, πως η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ έχει δηλώσει ότι θέλει να κρατήσει την χώρα στη ζώνη του ευρώ. Η αποχώρηση από τη νομισματική ένωση θα είναι ιδιαίτερα καταστρεπτική για την οικονομία της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σαφές: Περισσότερη δυστυχία δεν θα σταθεροποιήσει την Ελλάδα και δεν θα της επιτρέψει να εξοφλήσει τα χρέη της.
Σύμφωνα με τους NYT δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λιτότητα που απαίτησε η τρόικα σε αντάλλαγμα για την βοήθεια προς τη χώρα έχει παρατείνει και εμβαθύνει την οικονομική κατάρρευση. Ένα ακόμη μειονέκτημα στην προσέγγιση της τρόικα ήταν ότι «άφησε» τη χώρα με πολύ περισσότερο χρέος από ό,τι θα μπορούσε ποτέ να ελπίζει να αποπληρώσει, κάτι που ακόμη και το ΔΝΤ αναγνώρισε την περασμένη χρονιά.
Πηγή φωτό: Alkis Konstantinidis/Reuters

Εκλογές 2015 Δημοσκόπηση Palmos Analysyis: Ποιο κόμμα μπροστά με 7,5%

Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το Tvxs που πραγματοποιήθηκε την επομένη της τρίτης ψηφοφορίας και ολοκληρώθηκε σήμερα Κυριακή το πρωί, ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να προηγείται με διαφορά 7,5 από την ΝΔ.
Η απόσταση μεταξύ των 2 κομμάτων αυξάνεται μάλιστα κατά μία μονάδα σε σχέση με προηγούμενη δημοσκόπηση για τις εκλογές 2015, γεγονός που σημαίνει ότι η τακτική της κινδυνολογίας δεν αποδίδει πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου.
Από τα άλλα κόμματα στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis το Ποτάμι σημειώνει πτώση ενώ το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να έχει αμφίπλευρες διαρροές και βρίσκεται στο όριο του 3% πριν ακόμη την εμφάνιση του κόμματος του Γ. Παπανδρέου.
Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή και τους αναποφάσιστους το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ φθάνει στο 35,5% και η κοινοβουλευτική του δύναμη στις 149 έδρες.
Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, η Χρυσή Αυγή(5,7%) επανέρχεται στην τρίτη θέση μετά την υποχώρηση που σημειώνει το Ποτάμι, το οποίο χάνει ελαφρώς το προβάδισμα και από το ΚΚΕ.
Στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis, η πτώση του κόμματος του κ. Θεοδωράκη πιθανότατα οφείλεται πιθανότατα στο γεγονός ότι ότι τα φώτα της δημοσιότητας, που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν στραφεί επάνω του λόγω της συμφωνίας με Μεταρρυθμιστές-Λυκούδη, στρέφονται τώρα προς το νέο κόμμα του κ. Παπανδρέου.