Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Τα 30 σημεία του εντύπου Ε1 που άλλαξαν για το 2014 και οι εκπτώσεις που καταργήθηκαν


Ποιες αλλαγές έγιναν φέτος στη φορολογική δήλωση και πόσο θα τις πληρώσουμε




Περίπου 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι με προστατευόμενα τέκνα καθώς και άλλοι 700.000 μικρομεσαίοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πληρώσουν «το μάρμαρο» των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων που θέτει σε εφαρμογή των υπουργείο Οικονομικών με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις.
 Σε 30 σημεία άλλαξε φέτος το βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, που θα κληθούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά περίπου 5,7 εκατομμύρια νοικοκυριά την περίοδο από τις 20 Μαρτίου μέχρι τις 30 Ιουνίου 2014 για να δηλώσουν τα εισοδήματα που απέκτησαν και τα περιουσιακά στοιχεία που κατείχαν το 2013.
Αιτία για το πλήθος των αλλαγών είναι η ριζική αναμόρφωση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους με σκοπό να αυξήσει σημαντικά τις φορολογικές επιβαρύνσεις εκατομμυρίων μισθωτών, συνταξιούχων, μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Κατάργηση εκπτώσεων και φοροαπαλλαγών

Φέτος, κατά την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων θα τεθούν σε εφαρμογή τουλάχιστον 8 νέες σημαντικές φορολογικές ρυθμίσεις που προβλέπουν:
α) Κατάργηση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των 5.000 ευρώ και των πρόσθετων αφορολογήτων ορίων για τα προστατευόμενα τέκνα.
β) Κατάργηση του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου των 2.000 ευρώ για κάθε ανάπηρο φορολογούμενο και αντικατάστασή του με έκπτωση φόρου 200 ευρώ.
γ) Κατάργηση όλων των μειώσεων του φόρου εισοδήματος, που υπολογίζονταν με ποσοστά έως και 10% επί των ετησίων δαπανών κάθε φορολογούμενου για ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.
δ) Κατάργηση των πρόσθετων μειώσεων φόρου για τα προστατευόμενα τέκνα των μισθωτών και των συνταξιούχων που κατοικούν σε παραμεθόριες περιοχές.
ε) Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθούς και συντάξεις με κλίμακα τριών συντελεστών φόρου (22%, 32% και 42%) και με έκπτωση φόρου χωρίς δικαιολογητικά, η οποία ανέρχεται σε 2.100 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 21.000 ευρώ και μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος πάνω από τα 21.000 ευρώ μέχρι πλήρους μηδενισμού για εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ.
στ) Φορολόγηση των εισοδημάτων των αγροτών με την κλίμακα φόρου των μισθωτών.
ζ) Αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελευθέρια επαγγέλματα με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ και μέχρι τα 50.000 ευρώ και με 33% για το τμήμα πάνω από τις 50.000 ευρώ. Σε νέους αυτοαπασχολούμενους που ξεκίνησαν τις δραστηριότητές τους μέσα στο 2013 τα πρώτα 10.000 ευρώ του εισοδήματος θα φορολογηθούν με 13%.
η) Φορολόγηση των εργαζομένων με «μπλοκάκια» με βάση τη νέα κλίμακα φόρου των μισθωτών, αντί της επαχθέστερης κλίμακας των ελευθέρων επαγγελματιών.
Οι αλλαγές που επήλθαν στο έντυπο της φετινής φορολογικής δήλωσης αποτυπώνουν κατά κύριο λόγο τις παραπάνω νέες φορολογικές ρυθμίσεις και είναι, αναλυτικά, οι ακόλουθες:

Πίνακας 2

 

Τα μπλοκάκια

Στον πίνακα 2, στον οποίο παρέχονται «πρόσθετα πληροφοριακά στοιχεία»:
1) Στην παράγραφο 8, τίθεται πλέον η ερώτηση: «Έχετε κάνει έναρξη επιτηδεύματος για πρώτη φορά από 1.1.2013 και μετά;». Όποιοι φορολογούμενοι έκαναν έναρξη επιτηδεύματος εντός του 2013 πρέπει να διαγραμμίσουν την ένδειξη «ΝΑΙ» δίπλα από τους κωδικούς 017-018, προκειμένου να φορολογηθούν με συντελεστή μειωμένο από 26% σε 13% για τα πρώτα 10.000 ευρώ το ετήσιου καθαρού εισοδήματός τους.
2) Στην παράγραφο 9, τίθεται πλέον η ερώτηση: «Είστε επιτηδευματίας που φορολογείται με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ;» Η ερώτηση αυτή αφορά κάθε φορολογούμενο ο οποίος κατά τη διάρκεια του 2013 εργάστηκε ως μισθωτός με «μπλοκάκι». Ειδικότερα, η ερώτηση αφορά κάθε φυσικό πρόσωπο που το 2013 παρείχε υπηρεσίες, βάσει έγγραφων συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, έως και σε τρεις εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή σε περισσότερους από τρεις, εφόσον τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων ή αμοιβών του προήλθε από έναν μόνο εκ των εργοδοτών. Όσοι φορολογούμενοι υπάγονται σ' αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να διαγραμμίσουν την ένδειξη «ΝΑΙ» δίπλα από τους κωδικούς 019-020, προκειμένου να φορολογηθούν ως μισθωτοί κι όχι ως ελεύθεροι επαγγελματίες, για τις αμοιβές που εισέπραξαν από τους συγκεκριμένους εργοδότες. Εφόσον δηλαδή διαγραμμίσουν τη λέξη «ΝΑΙ» δίπλα από τους κωδικούς 019-020, θα φορολογηθούν με την κλίμακα φόρου που ισχύει για τους μισθωτούς, στην οποία υπάρχει ετήσιο αφορολόγητο όριο 9.550 ευρώ, και θα γλιτώσουν από το επαχθές καθεστώς φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών σύμφωνα με το οποίο το συνολικό ετήσιο καθαρό εισόδημα φορολογείται με 26% από το πρώτο ευρώ.

Στεγαστικό επίδομα

3) Απαλείφθηκε από την παράγραφο 7 του πίνακα 2 το ερώτημα: «Είστε μισθωτός και πήρατε στεγαστικό επίδομα ...;» Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκε το ερώτημα αυτό είναι ότι έπαψε πλέον να ισχύει η διάταξη με την οποία προβλεπόταν έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ποσοστού μέχρι 10% από τη συνολική ετήσια δαπάνη για ενοίκια κύριας κατοικίας και με την οποία εξαιρείτο από το δικαίωμα έκπτωσης ο μισθωτός που έλαβε στεγαστικό επίδομα. Από τη στιγμή, δηλαδή, που έχει καταργηθεί η διάταξη για την έκπτωση των ενοικίων κύριας κατοικίας, δεν υπάρχει λόγος πλέον να δηλώνεται η λήψη στεγαστικού επιδόματος όπως γινόταν μέχρι πέρυσι για να μην αναγνωριστεί η έκπτωση του ενοικίου.
4) Απαλείφθηκε από την παράγραφο 9 του πίνακα 2 το ερώτημα: «Είστε μισθωτός ή συνταξιούχος σε παραμεθόρια περιοχή;» Ο λόγος για τον οποίο απαλείφθηκε το συγκεκριμένο ερώτημα είναι ότι καταργήθηκε η διάταξη με την οποία προβλεπόταν πρόσθετη έκπτωση φόρου 60 ευρώ ανά προστατευόμενο τέκνο για κάθε μισθωτό ή συνταξιούχο που κατοικεί σε παραμεθόριο περιοχή.
5) Απαλείφθηκε από την παράγραφο 10 του πίνακα 2 το ερώτημα: «Γεννηθήκατε από 01/01/1982 και μετά»; Η ερώτηση αυτή υπήρχε μέχρι πέρυσι στο έντυπο της φορολογικής δήλωσης, για να συμπληρωθεί με την απάντηση «ΝΑΙ» από όσους φορολογούμενους είχαν ηλικία μέχρι 30 ετών, προκειμένου τα εισοδήματά τους να μην φορολογηθούν εφόσον ήταν χαμηλότερα των 9.000 ευρώ. Κι αυτό διότι για τους φορολογούμενους ηλικίας μέχρι 30 ετών και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ προβλεπόταν μέχρι πέρυσι αφορολόγητο όριο εισοδήματος αυξημένο από τα 5.000 στα 9.000 ευρώ. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε φέτος για τα εισοδήματα του έτους 2013. Συνεπώς, κατά το τρέχον οικονομικό έτος η συγκεκριμένη διάταξη δεν ισχύει και ως εκ τούτου δεν έχει πλέον κανένα νόημα να δηλώνει ο φορολογούμενος εάν είναι ηλικίας μέχρι 30 ετών.
6) Απαλείφθηκε από την παράγραφο 13 του πίνακα 2 το ερώτημα: « Έχετε υποπέσει σε παραβάσεις των περ. α' & η' παρ. 8 & περ. α' και β' παρ. 10 αρθρ. 5 ν. 2523/97;» Στο συγκεκριμένο ερώτημα όφειλαν να απαντήσουν καταφατικά (να συμπληρώσουν την απάντηση «ΝΑΙ») όσοι φορολογούμενοι άσκησαν ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και υπέπεσαν σε φορολογικές παραβάσεις που αφορούσαν στη μη έκδοση φορολογικών στοιχείων (αποδείξεων, τιμολογίων κ.λπ.) ή την έκδοση ανακριβών φορολογικών στοιχείων ή την έκδοση ή τη λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων. Κι αυτό διότι μέχρι πέρυσι, οι φορολογούμενοι αυτοί έχαναν το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. Φέτος όμως, επειδή καταργήθηκε το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ για όλα τα φυσικά πρόσωπα, η «ποινή» της μη εφαρμογής του αφορολογήτου για όσους επιτηδευματίες έχουν διαπράξει τις συγκεκριμένες παραβάσεις έχει καταστεί πλέον αυτόματα ανενεργός. Συνεπώς, το παραπάνω ερώτημα καταργήθηκε καθώς η διάταξη στην οποία βασιζόταν έπαψε πλέον να ισχύει.
7) Καταργήθηκε η παράγραφος του πίνακα 2 στην οποία υπήρχε η φράση: «Σημειώστε Χ αν δεν επιθυμείτε να ενταχθείτε στην τηλεφωνική και ηλεκτρονική πληροφόρηση».

Πίνακας 3

Στον πίνακα 3:
8) Η επικεφαλίδα άλλαξε από «ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΟΣΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ κτλ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ» σε «ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΥ ΛΟΓΩ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ». Ο λόγος για την αλλαγή αυτή είναι ότι μέχρι και πέρυσι ίσχυαν για όλα τα φυσικά πρόσωπα πρόσθετα αφορολόγητα όρια λόγω τέκνων και αναπηρίας, τα οποία φέτος καταργήθηκαν. Απέμεινε μόνο μια έκπτωση φόρου για τον φορολογούμενο και για κάθε μέλος της οικογενείας του με αναπηρία 67% και πάνω. Έτσι τον πίνακα 3 της φετινής φορολογικής δήλωσης καλούνται να τον συμπληρώσουν μόνο όσοι φορολογούμενοι είναι οι ίδιοι ανάπηροι κατά 67% και άνω καθώς και όσοι φορολογούμενοι έχουν στις οικογένειές τους προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω.
9) Στην παράγραφο 1 η φράση «Έχετε αυξημένο αφορολόγητο 2.000 ευρώ λόγω αναπηρίας 67% και πάνω κτλ;» αντικαταστάθηκε από τη φράση «Δικαιούσθε μείωση φόρου 200 ευρώ λόγω αναπηρίας 67% και πάνω κτλ;». Ο λόγος είναι ότι από φέτος όσοι φορολογούμενοι έχουν αναπηρία 67% και άνω ή έχουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και πάνω δεν δικαιούνται πλέον πρόσθετου αφορολογήτου 2.000 ευρώ (δεν δικαιούνται έκπτωσης δαπανών 2.000 ευρώ από το εισόδημά τους χωρίς δικαιολογητικά) για κάθε ανάπηρο μέλος, αλλά έκπτωσης φόρου 200 ευρώ για κάθε ανάπηρο μέλος.
10) Η παράγραφος 2 στην οποία μέχρι πέρυσι κάθε φορολογούμενος δήλωνε τον αριθμό των προστατευομένων τέκνων του μεταφέρθηκε στον πίνακα 9 της 4ης σελίδας της φορολογικής δήλωσης.

Πίνακας 4Α

Στον πίνακα 4Α, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες:

Μισθωτοί με μπλοκάκια

11) Προστέθηκε η παράγραφος 5 στην οποία αναγράφεται η φράση «Εισόδημα από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα της παρ. 1 του άρθρου 45 του ΚΦΕ». Δίπλα από την φράση αυτή, οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2013 εργάστηκαν ως μισθωτοί με «μπλοκάκια» πρέπει να συμπληρώσουν τους νέους κωδικούς 307-308. Ειδικότερα, κάθε φυσικό πρόσωπο- επιτηδευματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας που το 2013 παρείχε υπηρεσίες, βάσει έγγραφων συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, έως και σε τρεις εργοδότες (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) ή σε περισσότερους από τρεις εφόσον στην περίπτωση αυτή τουλάχιστον το 75% των ακαθαρίστων εσόδων ή αμοιβών του προήλθε από έναν μόνο εκ των εργοδοτών, θα πρέπει να δηλώσει είτε στον κωδικό 307 είτε στον κωδικό 308 το συνολικό εισόδημα από τις αμοιβές που εισέπραξε από τους συγκεκριμένους εργοδότες. Το εισόδημα αυτό προκύπτει αν αφαιρεθούν από τις συνολικές εισπραχθείσες ακαθάριστες αμοιβές (για τις οποίες εκδόθηκαν αποδείξεις από τα «μπλοκάκια») τα ποσά των ασφαλιστικών εισφορών που καταβλήθηκαν στον ΟΑΕΕ ή σε άλλους ασφαλιστικούς φορείς. Όλες οι υπόλοιπες δαπάνες των εργαζομένων με «μπλοκάκια» (π.χ. για καύσιμα, διόδια, αγορές γραφικής ύλης, αγορές αναλωσίμων Η/Υ κ.λπ.) δεν αναγνωρίζονται για έκπτωση και συνεπώς δεν αφαιρούνται από τις ακαθάριστες αμοιβές τους, καθώς τα εν λόγω φυσικά πρόσωπα εφόσον επέλεξαν να φορολογηθούν ως μισθωτοί, παύουν να έχουν τα δικαιώματα έκπτωσης επαγγελματικών δαπανών που ισχύουν για τους αυτοαπασχολούμενους, αυτούς δηλαδή που φορολογούνται ως επιτηδευματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες.

Εργόσημο

12) Προστέθηκε η παράγραφος 6, στην οποία αναγράφεται η φράση «Άθροισμα καθαρών ποσών από παροχή εργασίας με εργόσημο», και, δίπλα από την παράγραφο αυτή, οι νέοι κωδικοί 309-310. Στους κωδικούς αυτούς, πρέπει να δηλώσουν τις αμοιβές που εισέπραξαν όσοι απασχολήθηκαν το 2013 σε μια σειρά συγκεκριμένων επαγγελμάτων για τα οποία καθιερώθηκε το «εργόσημο» (κηπουροί, οικιακό προσωπικό, υπηρεσίες καθαρισμού κοινοχρήστων χώρων κτιρίων, φύλαξη ηλικιωμένων ή παιδιών κατ' οίκον, εργασίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, αγροτικές εργασίες σε χωράφια κ.λπ.). Οι αμοιβές αυτές θα φορολογηθούν φέτος ως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή με τη νέα κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Οικοδομικά ένσημα και αυτασφάλιση

13) Προστέθηκε η παράγραφος 7, στην οποία αναγράφεται η φράση «Εισόδημα από οικοδομικά ένσημα, αυτασφάλιση κτλ» και, δίπλα από την παράγραφο αυτή, οι νέοι κωδικοί 311-312. Στους κωδικούς αυτούς πρέπει να δηλώσουν τα ημερομίσθια που εισέπραξαν το 2013 όσοι φορολογούμενοι απασχολήθηκαν σε οικοδομές. Τα ποσά αυτά φορολογούνται όπως ακριβώς οι μισθοί και οι συντάξεις, δηλαδή με την νέα κλίμακα φόρου των μισθωτών και των συνταξιούχων.
14) Προστέθηκε η παράγραφος 8, στην οποία αναγράφεται η φράση «Εισόδημα των περιπτώσεων 1,2,3,4,5,6 και 7 για το οποίο δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση». Δίπλα από την παράγραφο αυτή έχουν προστεθεί οι νέοι κωδικοί 343-344, στους οποίους πρέπει να δηλωθούν τα πάσης φύσεως εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες (μισθοί, ημερομίσθια, κύριες και επικουρικές συντάξεις, εισοδήματα από εργασίες με «μπλοκάκια», εισοδήματα από οικοδομικά ένσημα κ.λπ.) για τα οποία οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν διαθέτουν καμία ηλεκτρονική πληροφόρηση, λόγω μη ηλεκτρονικής υποβολής των βεβαιώσεων αποδοχών και των οριστικών δηλώσεων απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών από τους εργοδότες ή από ασφαλιστικά ταμεία.

Πίνακας 4Γ

Στον πίνακα 4Γ, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα από «εμπορικές επιχειρήσεις»:

Επιχειρηματική αμοιβή και ζημίες

15) Απαλείφθηκε από την παράγραφο 2 η φράση «Επιχειρηματική αμοιβή από ΟΕ ή ΕΕ ή κοινωνία κληρονομικού δικαίου», δεδομένου ότι η έννοια της επιχειρηματικής αμοιβής καταργήθηκε.
16) Προστέθηκε η παράγραφος 6 στην οποία αναγράφεται η φράση «Ζημιά του ίδιου οικονομικού έτους της περ.2». Δίπλα από την παράγραφο αυτή, στους κωδικούς 423-424, πρέπει να δηλωθεί η ζημία που τυχόν είχε ο φορολογούμενος το 2013 από τη συμμετοχή του σε:
α) κοινωνίες αστικού δικαίου που εκμεταλλεύονται μέχρι και δύο επιβατικά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης (ταξί, λεωφορεία) ή μέχρι και δύο φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης
β) ομόρρυθμες ή ετερόρρυθμες εταιρείες που εκμεταλλεύονται μόνο ένα επιβατικό αυτοκίνητο δημόσιας χρήσης (ταξί ή λεωφορείο) ή φορτηγό δημόσιας χρήσης.

Πίνακας 5

Στον πίνακα 5, όπου δηλώνονται τα στοιχεία για τον προσδιορισμό των εισοδημάτων με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες (τα τεκμήρια) διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων:

Αυθαίρετα που νομιμοποιήθηκαν

17) Στον πίνακα που βρίσκεται κάτω από την παράγραφο 1α, στον οποίο ο φορολογούμενος δηλώνει τα στοιχεία των κτισμάτων στα οποία  κατοικεί προστέθηκαν οι επικεφαλίδες «επιφάνεια κύριων χώρων ν.4178/2013» και «επιφάνεια βοηθητικών χώρων ν.4178/2013». Κάτω από τις επικεφαλίδες αυτές, στους νέους κωδικούς 231-236, πρέπει να δηλωθούν ξεχωριστά πλέον τα τετραγωνικά μέτρα των κύριων και των βοηθητικών χώρων που άλλαξαν χρήση παράνομα αλλά νομιμοποιήθηκαν με τον τελευταίο νόμο για την αυθαίρετη δόμηση.
18) Στον πίνακα που βρίσκεται κάτω από την παράγραφο 1ε, στην οποία δηλώνονται τα στοιχεία για τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα και τα ανεμόπτερα, προστέθηκε η επικεφαλίδα: «ποσοστό συνιδιοκτησίας % υπόχρεου και της συζύγου». Κάτω από την επικεφαλίδα αυτή, στους νέους κωδικούς 709 και 710 κάθε σύζυγος πρέπει να δηλώσει το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί τυχόν δηλωθέντος αεροσκάφους, ελικοπτέρου ή ανεμοπτέρου.

Πίνακας 6

Στον πίνακα 6, όπου δηλώνονται τα εισοδήματα τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, καθώς και άλλα πληροφοριακά στοιχεία:

Τόκοι καταθέσεων

19) Προστίθενται η παράγραφος 4 και οι κωδικοί 653-653, όπου πρέπει να αναγραφούν τυχόν μερίσματα από πλοιοκτήτριες εταιρείες του ν. 27/1975, τα οποία δεν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα.
20) Προστέθηκαν η παράγραφος 5 και οι κωδικοί 667-668, όπου κάθε φορολογούμενος πρέπει να αναγράψει τους τόκους που πιστώθηκαν το 2013 στους λογαριασμούς καταθέσεων που έχει στις Ελληνικές τράπεζες. Τα ποσά των τόκων πρέπει να αναγραφούν χωρίς τους φόρους που παρακρατήθηκαν. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα ποσά των τόκων θα είναι προσυμπληρωμένα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία θα λάβει τα σχετικά αρχεία από τις τράπεζες, οπότε οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τους κωδικούς αυτούς.
21) Στην παράγραφο 9 και στους κωδικούς 433-434 πρέπει να αναγραφεί το ποσό του φόρου που παρακρατήθηκε το 2013 από τους τόκους καταθέσεων.

Ενοίκια

22) Στην παράγραφο 12 μεταφέρθηκαν οι ενδείξεις και οι κωδικοί όπου δηλώνεται η δαπάνη για τα ενοίκια τα οποία κατέβαλε ο φορολογούμενος για την κύρια κατοικία του, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη που του νοίκιασε την κατοικία. Τα στοιχεία αυτά στο περυσινό έντυπο έπρεπε να συμπληρώνονται στην παράγραφο 10 του πίνακα 7, προκειμένου να υπολογιστεί έκπτωση ποσοστού μέχρι 10% της δαπάνης για ενοίκια κύριας κατοικίας από τον φόρο εισοδήματος. Φέτος, παρόλο που δεν ισχύει η έκπτωση αυτή, τα στοιχεία για τη δαπάνη ενοικίων κύριας κατοικίας θα πρέπει και πάλι να δηλωθούν, αυτή τη φορά στον πίνακα 6, μόνο για πληροφοριακούς λόγους (για να γίνουν διασταυρώσεις με τα ποσά των ενοικίων που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες).
23) Στην παράγραφο 13 μεταφέρθηκαν οι ενδείξεις και οι κωδικοί όπου δηλώνονται τα συνολικά ποσά ενοικίων που κατέβαλε ο φορολογούμενος για τα σπίτια στα οποία στεγάζονται όσα από τα παιδιά του σπουδάζουν μακριά από την κύρια κατοικία της οικογένειας, καθώς και τα στοιχεία των ιδιοκτητών των συγκεκριμένων σπιτιών. Τα στοιχεία αυτά στο περυσινό έντυπο έπρεπε να συμπληρώνονται στην παράγραφο 11 του πίνακα 7, προκειμένου να αφαιρεθεί από τον φόρο εισοδήματος ποσοστό μέχρι 10% της συνολικής δαπάνης ενοικίων για τα σπουδάζοντα τέκνα. Φέτος, παρόλο που δεν ισχύει η έκπτωση αυτή, τα στοιχεία για τη δαπάνη αυτή θα πρέπει και πάλι να δηλωθούν, αυτή τη φορά στον πίνακα 6, μόνο για πληροφοριακούς λόγους (για να γίνουν διασταυρώσεις με τα ποσά των ενοικίων που θα δηλώσουν οι ιδιοκτήτες).

Πίνακας 7

Στον πίνακα 7, όπου δηλώνονται τα ποσά των δαπανών που αφαιρούνται από το φόρο εισοδήματος:

Εκπτώσεις που καταργήθηκαν

24) Απαλείφθηκαν οι παράγραφοι και οι κωδικοί στους οποίους δηλώνονταν μέχρι και πέρυσι:
-Οι υποχρεωτικές εισφορές σε ταμεία ασφάλισης ( Ο.Α.Ε.Ε. κτλ)
-Οι δεδουλευμένοι τόκοι που καταβλήθηκαν για στεγαστικά δάνεια απόκτησης πρώτης κατοικίας και αναστήλωσης κτλ. διατηρητέων κτιρίων
-Το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων της προηγούμενης περίπτωσης
-Το καταβληθέν ποσό για ασφάλιστρα ζωής, προσωπικών ατυχημάτων, ασθένειας.
-Η δαπάνη για αλλαγή εγκατάστασης καυσίμου ή για εγκ/ση φυσ. αερίου, θερμομόνωσης κ.τ.λ.
-Τα δίδακτρα φροντιστηρίων εκπαιδευτικών μαθημάτων για τον υπόχρεο και τη σύζυγο
-Η δαπάνη αποκατάστασης ακινήτων.
-Η δαπάνη αποκατάστασης διατηρητέων.

Όλες αυτές οι δαπάνες δεν αναγνωρίζονται πλέον από φέτος για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος, οπότε καταργήθηκαν όλες οι ενδείξεις και οι κωδικοί όπου αναγράφονταν μέχρι και πέρυσι.

Πίνακας 8

Στον πίνακα 8, όπου δηλώνονται τα ποσά των παρακρατηθέντων και προκαταβληθέντων φόρων:
25) Προστίθενται η παράγραφος 13 και οι κωδικοί 611-612 όπου πρέπει να αναγραφούν τα ποσά προκαταβολών φόρου για τα οποία δεν υπάρχουν ηλεκτρονική πληροφόρηση στο υπουργείο Οικονομικών.
26) Προστίθενται η παράγραφος 14 και οι κωδικοί 345-346, όπου πρέπει να αναγραφούν τα ποσά των φόρων που αναλογούν στα δηλωθέντα εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στο υπουργείο Οικονομικών.
27) Προστίθενται η παράγραφος 15 και οι κωδικοί 347-348, όπου πρέπει να αναγραφούν τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν από τα δηλωθέντα ποσά μισθών ή συντάξεων για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στο υπουργείο Οικονομικών.
28) Προστίθενται η παράγραφος 16 και οι κωδικοί 349-350, όπου πρέπει να αναγραφούν τα ποσά της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκαν από τα δηλωθέντα ποσά μισθών ή συντάξεων για τα οποία δεν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση στο υπουργείο Οικονομικών.

Πίνακας 9

Στον πίνακα 9, στον οποίο δηλώνονται τα στοιχεία των προσώπων που συνοικούν με τους φορολογούμενου και τους βαρύνουν:
29) Στην περίπτωση 2, όπου δηλώνονται όλα τα λοιπά προστατευόμενα μέλη του φορολογούμενου πλην τέκνων προστέθηκε στήλη, στην οποία πρέπει να αναγράφεται και ο ΑΜΚΑ κάθε μέλους.
30) Μεταφέρθηκαν από τον πίνακα 3 της πρώτης σελίδας οι κωδικοί 003-004 στους οποίους δηλώνεται ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων του φορολογούμενου και της συζύγου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου