Focus: Κατάφωρα υπερβολική η ιστορία του success story
«Οι κυβερνήσεις στην Αθήνα, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο δεν κουράζονται να διαδίδουν πως η Ελλάδα τελικά πήρε τα πάνω της. Χαίρονται με το success story του πακέτου διάσωσής που οι ίδιοι έδωσαν. Η ιστορία αυτή ακούγεται καλά και έρχεται λίγο πριν τις ευρωεκλογές. Έχει, όμως, ένα μειονέκτημα: Είναι κατάφωρα υπερβολική», σημειώνει σε νέα δημοσίευμά του για την Ελλάδα το γερμανικό περιοδικό Focus.Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, στο πέμπτο έτος της ευρωπαϊκής κρίσης, η Ελλάδα βρίσκεται όσο ποτέ βαθιά βυθισμένη σε μία πολύ μπερδεμένη κατάσταση. Ακόμα και τώρα σημειώνεται κερδοσκοπία με τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Οι άνθρωποι περνάνε χειρότερα. Οι έμποροι προσέφεραν την περασμένη εβδομάδα τα λαχανικά που παρήγαγαν στο πλήθος για να κερδίσουν τη στήριξη του στον αγώνα τους.
Το περιοδικό κάνει λόγο για σκηνές Τρίτου Κόσμου και μιας «παρηκμασμένης χώρας». «Η Ελλάδα έχει χάσει το ¼ της παραγωγής της και η ανεργία βρίσκεται στο 27%. Τα οικονομικά δεδομένα είναι απογοητευτικά. Το φημισμένο πρωτογενές πλεόνασμα αποκρύβει τα υψηλά επιτόκια δανεισμού. Και η εμπιστοσύνη των αγοραστών ομολόγων –και σε αυτό συμφωνούν οι οικονομολόγοι- δεν αφορά την ελληνική οικονομική ανάκαμψη, αλλά όσους στηρίζουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ και τα ευρωπαϊκά κράτη», γράφει ο συντάκτης του άρθρου και συνεχίζει: «Για να σταθεί ξανά η Ελλάδα στα πόδια της, πρέπει να κάνει πέρα το χρέος της. Σε έξι χρόνια, το επίπεδο του χρέους θα βρίσκεται από το 177% του ΑΕΠ στο 125%. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% σε δύο χρόνια».
«Πρόκειται για μία ολότελα απατηλή υπόθεση», δηλώνει ο Τόμας Μάγερ, πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. «Κανείς δεν πιστεύει στα σοβαρά ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου