
Πρόκειται για φόρο, που ανέρχεται σε 20% επί των διαφημίσεων, τον οποίο επανέφερε η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου, καθώς είχε εξαλειφθεί από εκείνη του Κ. Καραμανλή. Από το 2010 ως και σήμερα, αν και συνιστά μνημονιακή υποχρέωση, έχει «παγώσει» και δεν έχει εκτελεστεί, αφού... φρόντιζαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις που εξαθλίωσαν τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες να «χαρίζουν» εκατομμύρια ευρώ στους καναλάρχες, με σειρά τροπολογιών.
Η αγορά θεωρεί ότι η ισχύς της διάταξης δεν αναβλήθηκε για να κρατήσουν ομήρους στην προεκλογική περίοδο τους καναλάρχες έχοντάς τους υποσχεθεί ακύρωση αμέσως μετά μια ενδεχόμενη επικράτηση του μνημονιακού μπλοκ.
Αν όμως υπερισχύσει ο ΣΥΡΙΖΑ (όπως έχει καταγραφεί στις θέσεις του κόμματος για τα ΜΜΕ) και μάλιστα –– αναδρομικά από την αρχή του έτους οι διαφημιζόμενοι θα αποδίδουν φόρο 20% σε κάθε διαφημιστικό σποτ..
Η τελευταία παράταση της μη καταβολής του φόρου επί των διαφημίσεων έληξε στις 31.12.2014 και παρά τις προσπάθειες για να επιτευχθεί νέα μέσω καινούργιας τροπολογίας, οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις δεν τελεσφόρησαν και έτσι, ένας νόμος που ψηφίστηκε το 2010 και από τότε αναβλήθηκε πέντε φορές, ισχύει πλέον κανονικά. Και θα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον να δούμε αν η επόμενη κυβέρνηση προχωρήσει σε... αναστολή της εφαρμογής του. Ήδη, πάντως, στις τάξεις των διοικήσεων των καναλιών που απολαμβάνουν εδώ και πολλά χρόνια της «ασυλίας» των κυβερνήσεων στο θέμα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, έχει προκληθεί έντονη αναστάτωση. Ποιες θα είναι οι αντιδράσεις - παρεμβάσεις τους, είναι κάτι που θα το διαπιστώσουμε σύντομα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου