Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το πρόγραμμα του "1ου Potami art festival 2013" στην Άρτα

Δείτε όλο το πρόγραμμα του  "1ου POTAMI ART FESTIVAL 2013" στην Άρτα και συγκεκριμένα στον ποταμό Άραχθο.

 
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ:
 Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013 Θανάσης Παπακωνσταντίνου +Χρ. Νινιός Νειρίς Εισιτήριο: Ταμείο 12 ευρώ – Προπώληση 10 ευρώ.
 Σάββατο 29 Ιουνίου 2013 LOCOMONDO + Γ. Βάνας Έρωτες Πολεμιστές Εισιτήριο: Ταμείο 12 ευρώ – Προπώληση 10 ευρώ.
 Κυριακή 30 Ιουνίου 2013 ACTIVE MEMBER + Στιχοπλοκιές Manifesto Εισιτήριο 10 ευρώ.
 Ειδική προσφορά για το Τριήμερο: 25 ευρώ.
 ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:
 Τετάρτη 26 Ιουνίου 
 17:00 - 21:00 Τουρνουά Beach Handball 18:30 Επίδειξη 4Χ4 19:30 Γλυπτική - Ζωγραφική από το Νίκο Κατίου 19:30 – 21:30 Κινηµατογραφικές προβολές 20:00 Οµάδα κρουστών «Krotalarta» Γυµναστικός Όµιλος Άρτας «Εν Χορώ» ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΑΡΤΑΣ “ΕΝ ΧΟΡΩ” ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ Α.Σ Πύρρος Άρτας Αθλητική Πολιτιστική Ακαδηµία TAEKWON-DO ΕΥΚΛΕΑΣ ΑΡΤΑΣ Gym G Studio 22 
 Πέμπτη 27 Ιουνίου 
09:00 - 14:00 Τουρνουά Beach Handball 17:00 -21:00 Αγώνας Επίδειξης Εθνικής Γυναικών 18:00-20:00 Μαθήµατα Αυτοάµυνας από την αθλητική πολιτιστική ακαδηµία TAEKWON-DΟ ΕΥΚΛΕΑΣ ΑΡΤΑΣ 18:30 Επίδειξη 4Χ4 19:30 Γλυπτική - Ζωγραφική από το Νίκο Κατίου 19:30 – 21:30 Κινηµατογραφικές προβολές 21:00 Mουσικό Σχολείο Άρτας: Παράσταση µε µουσική, τραγούδι και λόγο µε θέµα το Ποτάµι. Παραδοσιακοί Χοροί: Συµµετέχουν τα χορευτικά συγκροτήµατα των Συλλόγων «Μερακλήδες», «Κωστηλάτα», «Πραµαντιωτών Άρτας». Παραδοσιακό Ποντιακό Γλέντι από το Σύλλογο «Οι Πρόσφυγες» Βίγλας και τον Ποντιακό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ν. Κερασούντας.
 Παρασκευή 28 Ιουνίου 
 09:00 – 21:00 Αγώνας Beach Soccer Ανδρών – Γυναικών, παραλίµνιο πάρκο 18:00-20:00 Μαθήµατα Αυτοάµυνας από την αθλητική πολιτιστική ακαδηµία TAEKWON-DΟ ΕΥΚΛΕΑΣ ΑΡΤΑΣ 18:30 Επίδειξη 4Χ4 19:30 Γλυπτική - Ζωγραφική από το Νίκο Κατίου 19:30 Βιωµατικό θεατρικό παιχνίδι από τη Μελίνα Κατίου 20:00 Mαθήµατα Yoga από το studio 22 
 Σάββατο 29 Ιουνίου
 09:00 - 21:00 Τουρνουά Beach Volley Ώρα Προσέλευσης: 17:00 Ώρα Έναρξης: 18:00 Ποδηλατοβόλτα – Κυνήγι Χαµένου Θησαυρού Αφετηρία: Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (Αγ. Δηµήτριος) Συµµετοχή: για ηλικίες 18+ (κράνος- φώτα) 10:00-12:00 Μαθήµατα Αυτοάµυνας από την αθλητική πολιτιστική ακαδηµία TAEKWON-DΟ ΕΥΚΛΕΑΣ ΑΡΤΑΣ 18:30 Επίδειξη 4Χ4 19:30 Γλυπτική - Ζωγραφική από το Νίκο Κατίου
 Κυριακή 30 Ιουνίου
 09:00 - 21:00 Τουρνουά Beach Volley 09:00 Αγώνας Δρόµου 10 ΚΜ γύρω από τη Λίµνη 18:30 Επίδειξη 4Χ4 19:30 Γλυπτική - Ζωγραφική από το Νίκο Κατίου
 
 Όλες τις µέρες του φεστιβάλ Rafting - bungee trampolino – τοξοβολία Alpine zone: www.alpinezone.gr +30 2651023222 | Χρ. Σµύρνης 1 45332, Ιωάννινα Αrta Fly: Πτήσεις πάνω από την Πόλη Πτητικές επιδείξεις Παρουσίαση εξοπλισµού και χρήση µηχανικού εξοµοιωτή πτήσης αλεξιπτώτου πλαγιάς Gaming Zone: Επιτραπέζια παιχνίδια για µικρούς και µεγάλους Χειροτεχνίες κάθε µέρα από τους Lake Crafters Βazaar βιβλίου

(Μακάρι η είσοδος να ήταν ελεύθερη έτσι ώστε όλος ο αρτινός λαός κι όχι μόνο, να μπορούσε να αγκαλιάσει και να χαρεί αυτή την μεγάλη εκδήλωση).

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Τα φρούτα που μας αδυνατίζουν

Ενεργοποιούν το μεταβολισμό

Όλοι γνωρίζουμε ότι τα φρούτα είναι μέρος μιας υγιεινής διατροφής, αλλά υπάρχουν και ορισμένα φρούτα τα οποία ενεργοποιούν το μεταβολισμό μας, με αποτέλεσμα να αδυνατίζουμε.

 


Μήλα: Τα μήλα περιέχουν πολλές βιταμίνες, είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών.
 

Αχλάδια: Μια «υπερτροφή» για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, καθώς περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών και μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης

 

Βατόμουρα: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα αντιοξειδωτικών και είναι κατάλληλα για την μείωση της κυτταρίτιδας, καθώς καταπολεμούν το λίπος.
 

Φράουλες: Βοηθούν στη παραγωγή ορμονών οι οποίες εξαφανίζουν το λίπος. Περιέχουν αντιοξειδωτικά και βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.




Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού



Ο ήλιος, η ζέστη, το νερό, η θάλασσα, τα φαγητά χρειάζονται προσοχή το καλοκαίρι. Οι τροφικές δηλητηριάσεις, οι πνιγμοί, τα εγκαύματα στον ήλιο, είναι μεταξύ των κυριότερων κινδύνων του καλοκαιριού.
Ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού και οι ψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν τη λήψη πολλών υγρών. Η αφυδάτωση είναι ένας κίνδυνος που απειλεί όλους αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα.
Είναι προτιμότερο να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστο 8 ποτήρια την ημέρα. Οι χυμοί είναι μια πολύ καλή λύση για να δίνουμε τα απαραίτητα υγρά στον οργανισμό μας. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Πρέπει να αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά διότι αυξάνουν τον κίνδυνο της αφυδάτωσης και επειδή το αλκοόλ απαιτεί νερό για τον καταβολισμό του.
Η προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου είναι καθοριστικής σημασίας. Ξέρουμε ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι η κυριότερη αιτία καρκίνων του δέρματος.
Τα εγκαύματα που προκαλούνται λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο κάποιου να παρουσιάσει καρκίνο του δέρματος.
Επιπρόσθετα οι ακτίνες του ήλιου είναι υπεύθυνες για την πρόκληση ρυτίδων. Επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος λόγω του ότι καταστρέφουν το κολλαγόνο του. Αντίθετα η παραμονή στη σκιά αναζωογονεί και βελτιώνει το δέρμα.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποφεύγουμε να βγαίνουμε στον ήλιο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Οι αντηλιακές κρέμες με βαθμό προστασίας μεγαλύτερο από 15 είναι αναγκαίες. Η εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας πρέπει να γίνεται και στα χείλη. Μετά από το κολύμπι ή μετά από εφίδρωση, η εφαρμογή της κρέμας πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Οι θάνατοι από θερμοπληξία μπορούν να προληφθούν. Δεν πρέπει να κάνουμε σωματικά δύσκολες εργασίες κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας αλλά σε άλλες ώρες της ημέρας περισσότερο δροσερές.
Τα ρούχα μας πρέπει να είναι ελαφριά, ανοικτού χρώματος και οπωσδήποτε τα γυαλιά του ήλιου καλής ποιότητας όπως και το καπέλο μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμη προστασία όταν βγαίνουμε έξω.
Οι τροφικές δηλητηριάσεις και οι διάρροιες καραδοκούν το καλοκαίρι για να μας χαλάσουν τις ευχάριστες στιγμές μας. Ευτυχώς είναι στο χέρι μας να κάνουμε αρκετά πράγματα για να ελαχιστοποιήσουμε την απειλή αυτή:

  • Το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι πρέπει να ψήνονται καλά
     
  • Το πλύσιμο των χεριών είναι μια απλή, φτηνή και αποτελεσματική μέθοδος που μειώνει δραστικά τη μετάδοση μικροβίων που προκαλούν διάρροιες.
    Τώρα το καλοκαίρι που θα ταξιδεύετε μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να σώζει 1 εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο παγκοσμίως, από μολυσματικές μεταδοτικές διάρροιες
     
  • Μη βάζετε τα ωμά μαζί με τα ψημένα. Υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθούν μικρόβια και να επιμολυνθούν τα ψημένα από μικρόβια. Επίσης είναι καλύτερο να κρατάτε τα διάφορα κρέατα, πουλερικά και ψάρια ξεχωριστά το ένα από το άλλο
     
  • Μην αφήνετε ωμά ή ψημένα φαγητά έξω από το ψυγείο. Τα μικρόβια και ορισμένα βακτηρίδια αυξάνονται πολύ γρήγορα δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τροφική δηλητηρίαση
     
  • Μην ξεχνάτε να πλένετε με άφθονο νερό τα λαχανικά και τις σαλάτες. Είναι επίσης καλό να αφαιρείτε και τα εξωτερικά φύλα για περισσότερη ασφάλεια
Ένας από τους σημαντικότερους κίνδυνους του καλοκαιριού είναι το νερό.
Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται μόνα τους κοντά στο νερό. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Είτε βρίσκονται στο μπάνιο στο σπίτι, είτε σε πισίνα ή στη θάλασσα, πρέπει πάντοτε ένας ενήλικας να τα επιβλέπει. Επίσης δεν πρέπει να αμελούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να κολυμπάνε.
Καλό καλοκαίρι.





Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

Τα δέντρα της θάλασσας


Τα δέντρα που φυτρώνουν στη ... θάλασσα!

Τα mangrove είναι γνωστά και ως «δέντρα της θάλασσας» και ανήκουν στο γένος των ριζοφόρων, βασικό χαρακτηριστικό των οποίων είναι οι μεγάλες ρίζες αλλά και το γεγονός ότι αναπτύσσονται μόνο μέσα στο θαλασσινό νερό ή σε υφάλμυρο. Ευδοκιμούν σε παράκτιες περιοχές και μπορούν να σχηματίσουν ολόκληρα νησιά στην επιφάνεια της θάλασσας, ακόμα και άλση ή τροπικά δάση!
perierga.gr - Mangrove: Τα δέντρα της θάλασσας!perierga.gr - Mangrove: Τα δέντρα της θάλασσας!perierga.gr - Mangrove: Τα δέντρα της θάλασσας!perierga.gr - Mangrove: Τα δέντρα της θάλασσας!Τα μαγκρόβια δάση του κόσμου κάλυπταν το 2000 53.190 τετραγωνικά μίλια που εκτείνονται σε 118 χώρες, ενώ η ανάπτυξή τους έχει συνδυαστεί με τη μείωση των συμπτωμάτων από την κλιματική αλλαγή του πλανήτη. Τα ριζοφόρα κυριαρχούν στα 3/4 των τροπικών ακτών δημιουργώντας εκπληκτικές εικόνες, τουλάχιστον έτσι όπως φαίνονται τα δέντρα μέσα από το νερό. Μεγάλοι κορμοί που διακλαδίζονται σε αρκετές περιπτώσεις και πυκνές ρίζες συνθέτουν ένα απόκοσμο υποβρύσιο σκηνικό που αποτελεί άριστο βιότοπο για ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη.
perierga.gr - Mangrove: Τα δέντρα της θάλασσας!perierga.gr - Mangrove: Τα δέντρα της θάλασσας!






Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

Επίθεση των Anonymous στη Βουλή!

 Στα άδυτα της Βουλής φέρονται να έχουν εισβάλει οι χάκερ Anonymous, κάτι που σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη κυβερνοεπίθεση όλων των εποχών στην Ελλάδα.


Άλλωστε από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι Anonymous προειδοποίησαν πως η Ελλάδα μπήκε στο στόχαστρό τους.

Η επίθεση στο ελληνικό κοινοβούλιο φέρεται να έχει γίνει χθες, δυο μέρες πριν από την ημερομηνία που είχαν προειδοποιήσει να «χτυπήσουν» οι Anonymous, σε ένδειξη συμπαράσταση για τις απολύσεις και το κλείσιμο της ΕΡΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το SecNews, με επιφύλαξη, μαζί με την επίθεση υπήρξε και διαρροή δεδομένων, αφού στόχος ήταν το σύνολο των πληροφοριακών συστημάτων της Βουλής.


Τι αναφέρουν στην προκήρυξή τους:


«Καλημέρα Ελλάδα. Είμαστε οι Ανώνυμοι.
Παρακολουθούμε από την πρώτη στιγμή τα γεγονότα που αφορούν την δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ). Θέλουμε να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στους Έλληνες πολίτες και δημοσιογράφους οι οποίοι γίνονται μάρτυρες ενός αυταρχικού καθεστώτος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το καθεστώς Ερντογάν. Αναρωτηθήκατε που αποσκοπεί η κίνηση που έκανε ο πρωθυπουργός σας?

Μήπως ήρθε η ώρα για εκλογές και προσπαθούν να βρουν έναν τρόπο να τις δικαιολογήσουν? Είναι τυχαίο το γεγονός ότι το κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης αποφασίστηκε μετά από συγκεκριμένα γεγονότα συμπεριλαμβανομένων και των "λαθών" που παραδέχτηκε η τρόικα?

Τους ξέρουμε. Τους παρακολουθούμε στενά εδώ και πολλά χρόνια. Βρισκόμαστε παντού. Και αν αυτό το παντού σημαίνει "την Βουλή των Ελλήνων", τότε ναι. Έχουμε εσωτερική πρόσβαση μεταξύ άλλων και εκεί. Ξέρουμε κάθε σπιθαμή των μελλοντικών τους σχεδίων πολύ πριν ανακοινωθούν. Όπως βέβαια γνωρίζουμε και αυτά που δεν ανακοίνωσαν ποτέ. Το πρόγραμμα PRISM και τα Αμερικάνικα Κυβερνητικά προγράμματα παρακολούθησης και άντλησης δεδομένων δεν είναι ο μόνος τρόπος για να εξάγουμε πληροφορίες. Θα χρησιμοποιήσουμε τα δικά μας ισχυρά όπλα παρακολούθησης εναντίον των άσεμνων, ανήθικων και άτιμων Ελλήνων πολιτικών και οποιουδήποτε τους υποστηρίζει με οποιονδήποτε τρόπο από τις Τράπεζες μέχρι τις επιχειρήσεις.

Την επόμενη φορά θα ασχοληθούμε με καθέναν από εσάς προσωπικά.

Είμαστε Ανώνυμοι
Είμαστε Λεγεώνα
Δεν Συγχωρούμε, Δεν ξεχνούμε
Μην μας περιμένετε, είμαστε ήδη εκεί".

Στόχος της επίθεσης φέρεται να ήταν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, βουλευτές, υπουργοί και το σύνολο της τηλεπικοινωνιακής και πληροφοριακής υποδομής της Βουλής!

Σύμφωνα πάντα με το SecNews, έκαναν επίθεση σε servers που είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση όλων των χρηστών του δικτύου της Βουλής (username και κωδικοί). Ανάμεσά τους και οι κωδικοί όλων των βουλευτών. Έτσι, φέρονται να απέκτησαν πλήρη λίστα όλων των usernames που χρησιμοποιούνται για την πρόσβαση στους υπολογιστές της Βουλής, ακόμα και του ίδιου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά αλλά και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Από τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχει στοχοποιηθεί και το σύστημα webmail, το οποίο χρησιμοποιούν σχεδόν όλοι οι βουλευτές.

Φέρονται να διαθέτουν πλήρη εσωτερική πρόσβαση στα συστήματα της Βουλής, αφού δημοσίευσαν τις εσωτερικές διευθύνσεις IP.

Οι Anonymous φέρονται να απέκτησαν και πλήρη πρόσβαση στις επικοινωνίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, Σίμου Κεδίκογλου. Φέρονται να ανέβασαν μάλιστα και φωτογραφίες από το e-mail του κ. Κεδίκογλου!

Πώς να φτιάξεις ένα βραχιόλι



 
DIY: Πώς να Φτιάξεις Εύκολα ένα Fashionable Βραχιόλι! Πώς να φτιάξεις εύκολα ένα βραχιόλι! 


Στο παρακάτω άρθρο μπορείς να δεις πως μπορείς να φτιάξεις εύκολα, γρήγορα και κυρίως οικονομικά ένα βραχιόλι από σχοινί και μέταλλο, ακλουθώντας πάντα τις τελευταίες τάσεις της μόδας!

Τι θα χρειαστείς:


1. Ένα σχοινί - αρκετά μακρύ - σαν αυτό της φωτογραφίες που θα το κόψεις στην συνέχεια σε 3 ίσα κομμάτια

2. 18 ορειχάλκινα καρύδια (θα τα βρεις σε οποιοδήποτε κατάστημα με εργαλεία)

Πώς θα το κάνεις:

Δέσε με ένα κόμπο και τα τρία σχοινιά μαζί. Στη συνέχεια ξεκίνα να τα πλέκεις μεταξύ τους σαν να δημιουργείς μια κλασσική πλεξούδα.



Αφού έχεις δημιουργήσει το επιθυμητό μάκρος της (περίπου 10 εναλλαγές είναι αρκετές), πέρασε μέσα από ένα σχοινί το πρώτο καρύδι. Ακολούθησε τα βήματα της φωτογραφίας και πέρασε εναλλάξ και τα υπόλοιπα.

Τα 18 ορειχάλκινα καρύδια είναι ένας καλός αριθμός για να μπορέσει το βραχιόλι να λυγίσει σωστά όταν θα το φορέσεις!

Μόλις περάσεις και τα 18 καρύδια, θα ξεκινήσεις και πάλι να πλέκεις μια απλή πλεξούδα, ώστε να στερεωθούν στη θέση τους, αλλά και να ολοκληρώσεις το βραχιόλι σου.

Πέμπτη 6 Ιουνίου 2013

Το τροχόσπιτο

 Δύσκολη η επιλογή μεταχειρισμένου τροχόσπιτου.
Εδώ θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μερικές συμβουλές, κυρίως στους αρχάριους που θέλουν να αποκτήσουν το πρώτο τους μεταχειρισμένο τροχήλατο μίνι εξοχικό.
Γενικά για το τροχόσπιτο...
Εξωτερικά είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο. Εσωτερικά είναι επενδεδυμένο με θερμομόνωση (υαλοβάμβακα και φελιζόλ), κόντρα πλακέ θαλάσσης, ταπετσαρία. Συνήθως... έχει δυο σαλόνια που μετατρέπονται σε κρεβάτια. (Μπορεί να έχει και κουκέτα). Ντουλάπα, ντουλαπάκια και άφθονους  αποθηκευτικούς χώρους. Νεροχύτη, ψυγείο, κουζίνα υγραερίου, θέρμανση, ενώ μερικά διαθέτουν  WC με ντουζιέρα και χημική τουαλέτα.  Παράθυρα που ανοίγουν, φωταγωγούς, σίτες, εξαερισμό.  Εξωτερικό αποθηκευτικό χώρο για ντεπόζιτο νερού και μεγάλη φιάλη υγραερίου. Μερικά έχουν και βάση για ποδήλατο. Φώτα μέσα κι έξω (πορείας). Δουλεύει με επιλογή στα 220V, 12V και υγραέριο. Είναι εργονομικά κατασκευασμένο ώστε -αν και μικρός ο χώρος- να είναι εύχρηστο, άνετο κι ευχάριστο.
1. Για την άδεια ρυμούλκησης δείτε εδώ, στο site του υπουργείου μεταφορών. Δεν κοστίζει πολλά, αλλά θέλει χαρτιά, χαρτάκια κλπ. Εγώ το δικό μου τροχόσπιτο το ρυμουλκώ χωρίς άδεια. Ρίσκο. Αν θέλετε να το μετακινείτε συχνά, θέλει εκτελωνισμό (αν το πήρες από εισαγωγέα), άδεια, τέλη κυκλοφορίας (περίπου 140 ευρώ) και επέκταση της ασφάλειας του αυτοκινήτου για να καλύψει το ρυμουλκούμενο.
2. Τα φρένα στα μικρά τροχόσπιτα είναι αυτόματα. Δηλαδή πάνω στην δοκό που συνδέει το σασί του τροχόσπιτου στον κοτσαδόρο υπάρχει ένας μηχανισμός, ο οποίος συμπιέζεται όταν το αυτοκίνητο φρενάρει (λόγο αδράνειας) και ενεργοποιεί τα φρένα στο τροχόσπιτο με ντίζες. Εσείς δεν συνδέετε τίποτα.
3.Υπάρχουν αρκετές μάρκες τροχόσπιτων κατασκευασμένα στη Γερμανία, στην Ολλανδία στη Γιουγκοσλαβία κλπ. Επίσης σε πολλές διαστάσεις (από 3-7μ. και περισσότερο!) Η επιλογή του μεγέθους θα πρέπει να βασίζεται στις ανάγκες μας, δηλ. αν πρόκειται να στεγάσει οικογένεια ή μόνο ένα δυο άτομα, αν πρόκειται να το ρυμουλκούμε συνέχεια ή θα το εγκαταστήσουμε κάπου μόνιμα, αν το αυτοκίνητό μας μπορεί να το σύρει άνετα ή όχι. Συνήθως το βάρος τους κυμαίνεται λίγο πάνω ή κάτω από τα 1000 κ. Η τιμή τους εξαρτάται αν θα το πάρεις από έμπορα ή ιδιώτη ή κατευθείαν από το εξωτερικό, από τη χρονολογία, αν έχει χαρτιά και γενικά την κατάστασή τους. Π.χ ένα μοντέλο του 1985 γύρω στα 5 μ. σε καλή κατάσταση θα το βρεις κοντά στις 2.500 - 3500 ευρώ στην Ελλάδα και κάτω από 2000 ευρώ στη Γερμανία. Μην αγχώνεστε όμως για την μάρκα ή την χρονολογία κατασκευής τους αφού λίγες είναι οι διαφοροποιήσεις μεταξύ τους. Ούτε τα παλιά έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τα καινούρια! Σημαντικό επίσης είναι αν διαθέτει και εξωτερική τέντα-σκηνή δωμάτιο μια και στο εμπόριο στοιχίζει 700-1000 ευρώ!
4.Αφού είναι μεταχειρισμένο κοιτάμε:
-υγρασία. Ψάξε καλά όλα τα ντουλαπάκια και τα ταμπούκια, τις γωνίες, τις επενδύσεις για σημάδια υγρασίας.
-το πάτωμα (από πάνω και κάτω) για τυχόν σαπίσματα ή φαγωμένο από μυρμήγκια, σαράκι κλπ
-λειτουργία φρένων
-ηλεκτρικά 220/12v (εσωτερικά αλλά και φώτα πορείας), εγκατάσταση υγραερίου και υδραυλικά κυκλώματα (όχι μόνα αν λειτουργούν, αλλά και σε τι κατάσταση βρίσκονται οπτικά)
-και φυσικά την γενική κατάσταση του τροχόσπιτου έξω και έσω: ραφές και ενώσεις αλουμινίου, μηχανισμό στήριξης, λάστιχα παραθύρων και καλή λειτουργία τους, μηχανισμούς στις πόρτες, τα νουλαπάκια και τα παράθυρα στα πλαϊνά και την οροφή, ταπετσαρίες κλπ.
4.Δηλώνεται η αγορά (μεταβίβαση) στην εφορία, εκμήριο πάντως δεν υπάρχει. Η συντήρηση είναι μηδαμινή, ένα καλό πλύσιμο, λίπανση μεντεσέδων και μηχανισμών, αέρα στα λάστιχα μια φορά τον χρόνο.
5. Ένα πρόβλημα που σίγουρα θα αντιμετωπίσεις είναι η οδήγηση αυτοκινήτου 1200 κ.εκ. που σέρνει 1+ τόνο πίσω του. Γιατί το τροχόσπιτο δεν θα είναι άδειο, θα κουβαλάει και προίκα! Οπλιστείτε με υπομονή, και αποφεύγετε τις ανηφόρες και τις κατηφόρες με στροφές. Αν σκοπεύετε να μετακινείστε συχνά, είναι... λιγουλάκι πρόβλημα.
Κατά τα άλλα, η ζωή στο τροχόσπιτο για μένα είναι υπέροχη. Σιγουρευτείτε ότι αρέσει και σε σας και τους γύρω σας. Αν ήσασταν λάτρες του κάμπινγκ, της σκηνής κλπ εντάξει! Αν μέχρι τώρα προτιμούσατε δωμάτια ή... ξενοδοχεία αστέρων, θα σας κακοφανεί!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Παξοί. Το μαργαριτάρι του Ιονίου.


Αξιοθέατα στην Παξό και την Αντίπαξο

Γάιος

Πρώτη στάση στους Παξούς είναι ο γραφικός Γάης, η πρωτεύουσα και το κεντρικό λιμάνι του νησιού, ο οποίος χωρίζεται με ένα στενό κανάλι από το φυσικό κυματοθραύστη του, τον Άγιο Νικόλαο, στον οποίο είναι χτισμένο Βυζαντινό κάστρο, φρούριο της εποχής. Στο Γάη αξίζει να επισκεφτείτε το αγγλικό κυβερνείο στην αποβάθρα του παλιού λιμανιού, την εκκλησία της Αναλήψεως και το Μουσείο των Παξών. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, μπορείτε να δείτε ευρήματα από την προϊστορική εποχή και τα κλασικά χρόνια μέχρι και το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Γάιος Παξοί

Προχωρώντας νότια και διασχίζοντας τους απέραντους ελαιώνες του νησιού μπορείτε να κατευθυνθείτε προς τον  Οζιά, τον παλαιότερο οικισμό του νησιού και δείτε τα ερείπια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής του Αγίου Στεφάνου. Στο νοτιότερο άκρο των Παξών βρίσκεται μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες των Παξών, το θαλάσσιο στενό Μογγονησίου – Καλτσονησίου. Στο Καλτσονήσι θα δείτε το εκκλησάκι του Άγιου Σπιρύδωνα που χρονολογείται από το 1686.

Λογγός

Σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από το Γάη ο Λογγός είναι ένα μικρό γραφικό χωριό χτισμένο ανάμεσα σε πεύκα και ελιές, το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε για την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής αλλά και για τις ψαροταβέρνες και τα μπαράκια του.

Λάκκα


Η Λάκκα βρίσκεται στο βορειότερο ακρωτήρι του νησιού και οφείλει το όνομά της στους Σουλιώτικης καταγωγής κατοίκους της, οι οποίοι κυνηγημένοι από τον Αλή Πασά των Ιωαννίνων κατέφυγαν στους Παξούς και τους Αντίπαξους. Στη Λάκκα θα βρείτε το πέτρινο φάρο ο οποίος χτίστηκε το 1832, έχει ύψος 36 μέτρα και υψώνεται 108 μέτρα από τη στάθμη της θάλασσας.
Λάκκα Παξοί

Η δυτική πλευρά του νησιού

Ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού είναι και η μορφολογία του εδάφους του. Ενώ οι ανατολικές ακτές είναι σχετικά ομαλές, οι δυτικές είναι εξαιρετικά απότομες, σχηματίζοντας  κατακόρυφους γκρεμούς, σπήλαια και θαλάσσιες αψίδες. Χαρακτηριστική είναι η σπηλιά που βρίσκεται κάτω από τον οικισμό Βασιλάτικα μέσα στην οποία κρύφτηκε το υποβρύχιο Παπανικολής κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου. Είτε προσβάσιμες από το νησί, είτε προσβάσιμες με βάρκα, στη δυτική πλευρά του νησιού σας περιμένουν πολλές πανέμορφες παραλίες για να τις ανακαλύψετε.

Οι στέρνες
Παρόλο που οι βροχές είναι πολλές στους Παξούς, η σύσταση του εδάφους δεν επιτρέπει την κατακράτηση του νερού. Γι' αυτό το λόγο οι Παξινοί σμίλεψαν το βράχο και έφτιαξαν πελεκητές στέρνες από τις οποίες τροφοδοτούσαν πηγάδια, που κατασκεύαζαν οι ίδιοι για να αποθηκεύουν το νερό.
 
Ιαματικές πηγές
Στους Παξούς, οι ιαματικές πηγές είναι γνωστές από τα αρχαία χρόνια, πηγάζουν από το υπέδαφος και χύνονται στη θάλασσα. Οι περισσότερες από αυτές είναι θειούχες και έχουν αξιοποιηθεί με πισίνες όπου χρησιμοποιούνται  για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ιδιαίτερα σε παθήσεις ρευματικές και δερματικές.


Αντίπαξοι
 Με ελάχιστους κατοίκους, αλλά πλούσια βλάστηση. Στους Αντίπαξους, εκτός από μια αγγλική δεξαμενή του 1833, θα βρείτε και μια από τις ομορφότερες παραλίες, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου, το Βουτούμι.

Απίθανες φωτογραφίες

Απίστευτες φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί...