Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Οι κίνδυνοι του καλοκαιριού



Ο ήλιος, η ζέστη, το νερό, η θάλασσα, τα φαγητά χρειάζονται προσοχή το καλοκαίρι. Οι τροφικές δηλητηριάσεις, οι πνιγμοί, τα εγκαύματα στον ήλιο, είναι μεταξύ των κυριότερων κινδύνων του καλοκαιριού.
Ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού και οι ψηλές θερμοκρασίες επιβάλλουν τη λήψη πολλών υγρών. Η αφυδάτωση είναι ένας κίνδυνος που απειλεί όλους αλλά ιδιαίτερα τα παιδιά τους ηλικιωμένους και τα ευπαθή άτομα.
Είναι προτιμότερο να πίνουμε πολύ νερό, τουλάχιστο 8 ποτήρια την ημέρα. Οι χυμοί είναι μια πολύ καλή λύση για να δίνουμε τα απαραίτητα υγρά στον οργανισμό μας. Περιέχουν πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Πρέπει να αποφεύγουμε τα αλκοολούχα ποτά διότι αυξάνουν τον κίνδυνο της αφυδάτωσης και επειδή το αλκοόλ απαιτεί νερό για τον καταβολισμό του.
Η προστασία από την ακτινοβολία του ήλιου είναι καθοριστικής σημασίας. Ξέρουμε ότι οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου είναι η κυριότερη αιτία καρκίνων του δέρματος.
Τα εγκαύματα που προκαλούνται λόγω υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο κάποιου να παρουσιάσει καρκίνο του δέρματος.
Επιπρόσθετα οι ακτίνες του ήλιου είναι υπεύθυνες για την πρόκληση ρυτίδων. Επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος λόγω του ότι καταστρέφουν το κολλαγόνο του. Αντίθετα η παραμονή στη σκιά αναζωογονεί και βελτιώνει το δέρμα.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να αποφεύγουμε να βγαίνουμε στον ήλιο από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Οι αντηλιακές κρέμες με βαθμό προστασίας μεγαλύτερο από 15 είναι αναγκαίες. Η εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας πρέπει να γίνεται και στα χείλη. Μετά από το κολύμπι ή μετά από εφίδρωση, η εφαρμογή της κρέμας πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Οι θάνατοι από θερμοπληξία μπορούν να προληφθούν. Δεν πρέπει να κάνουμε σωματικά δύσκολες εργασίες κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας αλλά σε άλλες ώρες της ημέρας περισσότερο δροσερές.
Τα ρούχα μας πρέπει να είναι ελαφριά, ανοικτού χρώματος και οπωσδήποτε τα γυαλιά του ήλιου καλής ποιότητας όπως και το καπέλο μπορούν να μας προσφέρουν πολύτιμη προστασία όταν βγαίνουμε έξω.
Οι τροφικές δηλητηριάσεις και οι διάρροιες καραδοκούν το καλοκαίρι για να μας χαλάσουν τις ευχάριστες στιγμές μας. Ευτυχώς είναι στο χέρι μας να κάνουμε αρκετά πράγματα για να ελαχιστοποιήσουμε την απειλή αυτή:

  • Το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι πρέπει να ψήνονται καλά
     
  • Το πλύσιμο των χεριών είναι μια απλή, φτηνή και αποτελεσματική μέθοδος που μειώνει δραστικά τη μετάδοση μικροβίων που προκαλούν διάρροιες.
    Τώρα το καλοκαίρι που θα ταξιδεύετε μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας. Το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι θα μπορούσε να σώζει 1 εκατομμύριο ζωές κάθε χρόνο παγκοσμίως, από μολυσματικές μεταδοτικές διάρροιες
     
  • Μη βάζετε τα ωμά μαζί με τα ψημένα. Υπάρχει ο κίνδυνος να μεταδοθούν μικρόβια και να επιμολυνθούν τα ψημένα από μικρόβια. Επίσης είναι καλύτερο να κρατάτε τα διάφορα κρέατα, πουλερικά και ψάρια ξεχωριστά το ένα από το άλλο
     
  • Μην αφήνετε ωμά ή ψημένα φαγητά έξω από το ψυγείο. Τα μικρόβια και ορισμένα βακτηρίδια αυξάνονται πολύ γρήγορα δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για τροφική δηλητηρίαση
     
  • Μην ξεχνάτε να πλένετε με άφθονο νερό τα λαχανικά και τις σαλάτες. Είναι επίσης καλό να αφαιρείτε και τα εξωτερικά φύλα για περισσότερη ασφάλεια
Ένας από τους σημαντικότερους κίνδυνους του καλοκαιριού είναι το νερό.
Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται μόνα τους κοντά στο νερό. Οι πνιγμοί είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτων λόγω ατυχημάτων, στα παιδιά κάτω των 14 ετών.
Είτε βρίσκονται στο μπάνιο στο σπίτι, είτε σε πισίνα ή στη θάλασσα, πρέπει πάντοτε ένας ενήλικας να τα επιβλέπει. Επίσης δεν πρέπει να αμελούμε να διδάξουμε στα παιδιά μας να κολυμπάνε.
Καλό καλοκαίρι.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου