Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Κατασχέσεις πάνω από τα 1500 ευρώ


Εφορία: Οι αλλαγές και οι παγίδες στις κατασχέσεις - Εξαιρούνται μισθοί μέχρι 1.500 ευρώ, καταργείται η 24ωρη προστασία για μεγαλύτερα ποσά



Αυξάνεται από τα 1.000 ευρώ στα 1.500 ευρώ το ακατάσχετο όριο μηνιαίου μισθού, μηνιαίας σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος, αλλά καταργείται η προστασία από την κατάσχεση που υπήρχε για ένα 24ωρο από τη στιγμή που γινόταν η κατάθεση του μισθού, της σύνταξης ή του εφάπαξ, ανεξαρτήτως ποσού.
Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κύριος Χάρης Θεοχάρης, αλλάζει το ακατάσχετο όριο για χρέη προς το δημόσιο. Στο εξής η Εφορία δεν θα μπορεί να ζητήσει κατάσχεση μισθού, σύνταξης ή οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος, εφόσον το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ το μήνα.
Σε περίπτωση μηνιαίου μισθού ή μηνιαίας σύνταξης ή άλλου μηνιαίου ασφαλιστικού βοηθήματος που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, θα επιτρέπεται η κατάσχεση του ¼ του συγκεκριμένου ποσού, όμως το εναπομένον μετά την κατάσχεση ποσό δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερο των 1.500 ευρώ. Αν δηλαδή κάποιος οφειλέτης του Δημοσίου εισπράττει μισθό 1.600 ευρώ το μήνα, η Εφορία δεν θα μπορεί πλέον να του κατάσχει κάθε μήνα το ¼ του ποσού των 1.600 ευρώ, δηλαδή 400 ευρώ, αλλά μόνο 100 ευρώ, καθώς το ποσό που πρέπει να απομένει κάθε μήνα στον οφειλέτη μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.500 ευρώ.
Σημειωτέον, ότι με τη ρύθμιση αυτή καταργείται η 24ωρη προστασία από κατάσχεση που ίσχυε ανεξαρτήτως ποσού για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές (π.χ. εφάπαξ) .
Αυτό σημαίνει ότι η εφορία θα μπορεί να κατάσχει τα ποσά αμέσως μετά την κατάθεση, όχι όμως μέχρι τα 1.500 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου