Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Το πακέτο μέτρων που σοκάρει!

Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει στις συντάξεις, τα εργασιακά και τις αποδοχές στο Δημόσιο το πολυνομοσχέδιο με τις 216 σελίδες...


Οι ανατροπές στα εργασιακά προβλέπουν:

•Θέσπιση νέου συστήματος καθορισμού του κατώτατου μισθού
που θα τεθεί σε ισχύ από την 1 Απριλίου του 2013. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα θεσπιστεί με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου η νέα διαδικασία.

•Αναστολή της προσαύξησης του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου για προϋπηρεσία που συμπληρώνεται με αναδρομική ισχύ από τις 14 Φεβρουαρίου 2012 μέχρι η ανεργία να διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%.

•Για το καθεστώς των απολύσεων και του χρόνου προειδοποίησης ισχύουν τα εξής:

-Για όσους υπαλλήλους έχουν εργαστεί από 1 χρόνο συμπληρωμένο έως 2 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 1 μήνα πριν την απόλυση
-Από 2 χρόνια συμπληρωμένα έως 5 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 2 μηνών
-Από 5 χρόνια συμπληρωμένα έως 10 χρόνια απαιτείται προειδοποίηση 3 μηνών
-Από 10 χρόνια συμπληρωμένα και πάνω απαιτείται προειδοποίηση 4 μηνών

Σε αυτή την περίπτωση ο εργοδότης οφείλει στον απολυόμενο το μισό της αποζημίωσης.

• Από 1η Ιανουαρίου 2013 καταργούνται όλα τα ειδικά επιδόματα ανεργίας


Περικοπές στις συντάξεις

Αύξηση κατά δύο έτη των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 που θα ισχύσει από την 1 Ιανουαρίου 2013. Από την αύξηση των ορίων ηλικίας ή/και του χρόνου ασφάλισης εξαιρούνται : α) οι ασφαλισμένες που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις ισχύουσες γενικές, ειδικές ή καταστατικές διατάξεις ως μητέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων καθώς και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων, β) οι ασφαλισμένοι στους ανωτέρω φορείς κοινωνικής ασφάλισης που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας του ν. 4024/2011 (Α’ 226). Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 31.12.2012, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε.

• Μείωση Συντάξεων

Από 1.1.2013 η μηνιαία σύνταξη ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1.000,00 ευρώ από οποιαδήποτε πηγή και για οποιαδήποτε αιτία μειώνονται ως εξής:

α. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.

β. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ έως 2.000,00 ευρώ μειώνεται στο σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.

γ. Ποσό σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και άνω μειώνεται κατά ποσοστό 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ.

Στο ως άνω άθροισμα λαμβάνονται υπόψη τα μερίσματα καθώς και κάθε είδους προσαυξήσεις. Επί του αθροίσματος αυτού το ποσό της μείωσης επιμερίζεται αναλογικά σε κάθε φορέα ή τομέα και αποτελεί έσοδο του οικείου ασφαλιστικού φορέα ή τομέα. Για τον υπολογισμό του ποσοστού της μείωσης λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο ποσό συντάξεως ή του ως άνω αθροίσματος την 31.12.2012 μετά τις μειώσεις και τις παρακρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.

• Mειώσεις εφάπαξ

Στους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.1992 που αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν της υπηρεσίας από 1.8.2010 και μετά, στους οποίους δεν έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση χορήγησης του εφάπαξ βοηθήματος, το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος μειώνεται ποσοστιαία κατά φορέα-τομέα πρόνοιας.

Συγκεκριμένα:

-στον Τομέα Πρόνοιας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου του ΤΑΠΙΤ κατά 2,21%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Εταιρειών Τσιμέντων του ΤΑΠΙΤ κατά 17,35%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιπποδρομιών του ΤΑΠΙΤ κατά 18,38%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων του ΤΑΠΙΤ κατά 26,77%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών του ΤΑΠΙΤ κατά 63,91%
-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων του ΤΑΠΙΤ κατά 41,52%
-στον Τομέα Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 22,67%
-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων ΝΠΔΔ του ΤΠΔΥ κατά 42,29%
-στον Τομέα Πρόνοιας Ορθόδοξου Εφημεριακού Κλήρου Ελλάδος του ΤΠΔΥ κατά 36,94%
-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ταμείου Νομικών του ΤΠΔΥ κατά 52,21%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων του ΤΠΔΥ κατά 6,19%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 8,21%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Εφημ/λών & Υπαλλήλων Πρακτορείων Θες/νίκης του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ κατά 28,41%,
-στον Κλάδο Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 3,84%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Προσωπικού Ιονικής –Λαϊκής Τράπεζας του ΤΑΥΤΕΚΩ κατά 41,17%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 17,42%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Δικηγόρων Αθηνών του ΕΤΑΑ κατά 32,80%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Εργοληπτών Δημοσίων Έργων του ΕΤΑΑ κατά 83,00%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Αστυνομικών του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 1,94%,
-στον Τομέα Πρόνοιας Υπαλλήλων Αστυνομίας Πόλεων του ΤΕΑΠΑΣΑ κατά 45,49%,
-στο Λογαριασμό Πρόνοιας Υπαλλήλων ΙΚΑ του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ κατά 35,11%.

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση του Δ.Σ. των οριζομένων στο προηγούμενο εδάφιο Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης πλην του ΤΠΔΥ μπορεί να αυξομειώνεται το ανωτέρω οριζόμενο ποσοστό μείωσης μέχρι 35%.

• Κατάργηση δώρων Χριστουγέννων -Πάσχα και επιδόματος αδείας από την 1η Ιανουαρίου 2013.

• Το συνολικό ποσό σύνταξης ή συντάξεων που λαμβάνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες, από το Δημόσιο, των οποίων το συνταξιοδοτικό δικαίωμα γεννήθηκε πριν την ημερομηνία δημοσίευσης του ν. 3865/2010, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 720 ευρώ. Στις περιπτώσεις καταβολής δυο συντάξεων που το άθροισμά τους υπερβαίνει το ανωτέρω ποσό, η περικοπή του υπερβάλλοντος ποσού, διενεργείται επί της μεγαλύτερης σύνταξης και εάν αυτή δεν επαρκεί περικόπτεται ανάλογα και η δεύτερη σύνταξη. Η καταβολή της σύνταξης των άγαμων ή διαζευγμένων θυγατέρων αναστέλλεται, εάν όπως προκύπτει από τη φορολογική τους δήλωση του προηγούμενου οικονομικού έτους, έχουν και άλλα εισοδήματα, εκτός από την κύρια και επικουρική σύνταξή τους.

• Ορίζεται ότι το όριο ηλικίας του 60ου έτους ως προϋπόθεση για την καταβολή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ), αυξάνεται από 1-1-2014 στο 64ο έτος τηρουμένων φυσικά ταυτόχρονα των λοιπών προϋποθέσεων καταβολής αυτού.

 «Μαχαίρι» στα δώρα στο Δημόσιο

• Αναδρομικές περικοπές που θα ισχύσουν από την 1η Αυγούστου 2012 προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για τα ειδικά μισθολόγια (γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, σώματα ασφαλείας, ιερείς και καθηγητές).
• Καταργούνται από την 1η Ιανουαρίου 2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας σε όλο το Δημόσιο και τους ΟΤΑ.
• Μειώνεται κατά 50% από την 1 Ιανουαρίου 2013 η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων
• Καταργείται το χρονοεπίδομα
• Θεσπίζεται ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, ενώ εισάγεται η διαθεσιμότητα
• Αναστέλλονται έως 31 Δεκεμβρίου 2016 οι προσλήψεις και οι διορισμοί του μόνιμου προσωπικού και του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου των κατηγοριών ΥΕ και ΔΕ, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, των ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και των Ν.Π.Ι.Δ.

Αυτά και άλλα πολλά ψήφισαν χθες το βράδυ 153 βουλευτές μας στη βουλή για.. "να μας σώσουν" για άλλη μια φορά!! Είναι  βάναυσα και άδικα μέτρα που θα οδηγήσουν στην χρεοκοπία και την εξαθλίωση μέχρι και το τελευταίο ελληνικό νοικοκυριό που κατάφερε έστω μέχρι σήμερα να σταθεί στα πόδια του. 
Τα μέτρα αυτά που πήραν δεν προβλέπονται από κανένα μνημόνιο.
Τα υπέδειξε η γερμανική κυβέρνηση αλλά δεν θα αποδεσμεύσουν αυτά την δόση (που δεν θα πάρουμε εμείς αλλά οι τράπεζες). Την δόση θα την δώσουν, εάν την δώσουν, εάν και εφόσον η έκθεση της τρόικας είναι θετική! Οπότε καταλαβείνετε τι έκαναν... Θυσιάσαν τη χώρα και τον λαό, όχι για την δόση, αλλά γιατί έτσι τους είπε η Μέρκελ!

 Τα μέτρα αυτά φυσικά δεν ακουμπούν τραπεζίτες, βιομηχάνους και εφοπλιστές μα ούτε και τους πλούσιους "συμπολίτες" μας που φρόντισαν να βγάλουν παράνομα τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Αντιθέτως... ευνοούν τους παραπάνω ν΄αυξήσουν τα κέρδη τους εκμεταλλευόμενοι την ανεργία, την φτώχεια και την απόγνωση των "συμπολιτών" τους.
Ο ελληνικός λαός για μια ακόμη φορά θυσιάζεται μπρος στο βωμό των ντόπιων και ξένων οικονομικών συμφερόντων. Για μια ακόμη φορά βιάζεται και διασύρεται διεθνώς.
 Άραγε... η υπομονή έχει όρια;

1 σχόλιο: