Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Επιλογή σκηνής

Σκηνή pop up (πτυσσόμενη)
Πολλοί από μας δεν διαθέτουν τα χρήματα για διακοπές σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενο δωμάτια ή άλλο κατάλυμα. Θα μείνουμε σπίτι; Ε όχι! Η λύση είναι μία! Γρήγορη, εύκολη και οικονομική για μερικούς, ρομαντική ή τρέντι και διασκεδαστική για άλλους, μοναδική εμπειρία για τους φυσιολάτρες, φιλοσοφία και τρόπος ζωής για τους φαν του είδους, μέσο επιβίωσης για τους ορειβάτες ... Η σκηνή!
Μικρή σκηνή 3-4 εποχών

Πλεονεκτήματα: Μεταφέρεται εύκολα. Στήνεται σε μόλις 5 λεπτά δίχως να απαιτείται καμιά εκ των προτέρων γνώση. Ένας επίπεδος χώρος 10 τετραγωνικών θεωρείται υπεραρκετός για να στηθεί κάτω από τον έλατο ή πλάι στο κύμα!

Μειονεκτήματα: Ξεχάστε καλοπερασάκηδες το... ρεύμα, νερό, τουαλέτα, κρεβατοκάμαρα, ψυγείο, τηλεόραση, σίδερο, πιστολάκι... αν και για όλα αυτά σήμερα υπάρχουν λύσεις! (ψάξε στα είδη κάμπινγκ)

Σκηνή παραλλαγής
Ένας υπνόσακος, ένα υπόστρωμα φουσκωτό ή αφρώδες, ένα φουσκωτό μαξιλαράκι, ένας φακός, ένας σουγιάς, μια κιθάρα και μια.... σχάρα είναι τα παρελκόμενα της σκηνής που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε.


Σκηνή τύπου ινδιάνικη
 Η επιλογή της σκηνής δεν είναι όμως και τόσο εύκολη υπόθεση.
Πριν καταλήξει κανείς στην αγορά της θα πρέπει να λάβει υπόψη κάποιες παραμέτρους... όπως πρώτο και βασικό για την εποχή βαθιάς κρίσης που διανύουμε το ποσό που μπορεί να διαθέσει, πού και πόσο συχνά θα τη χρησιμοποιεί, ποια εποχή του χρόνου, μπακούρι ή με παρέα...
Υπάρχουν σκηνές 2 εποχών (άνοιξη-καλοκαίρι), σκηνές 3 εποχών (άνοιξη-καλοκαίρι-φθινόπωρο) και 4 εποχών που κάνουν και για τις δύσκολες συνθήκες του χειμώνα. Περισσότερες εποχές, περισσότερη ποιότητα, περισσότερα χρήματα!
Σκηνή μοτοσυκλέτας τύπου τούνελ
Υπάρχουν σκηνές 1  και 2 ατόμων (μικρού όγκου), επίσης 3 ή  4-5 ατόμων  (οικογενειακές), ομαδικές, αλλά και παιδικές. Όσο μεγαλύτερη τόσο ακριβότερη χωρίς αυτό να σημαίνει και καλύτερη ποιότητα.
Σκηνή οικογενειακή
Κάποιες έχουν μονό ύφασμα (επένδυση) και άλλες διπλό. Με μονή επένδυση στήνονται γρήγορα κι εύκολα και έχουν μικρότερο όγκο συσκευασίας. Η διπλή όμως επένδυση προσφέρει καλύτερη προστασία από το κρύο, την υγρασία ή την βροχή, τον άνεμο και τον ήλιο. Όχι προστασία για τις αρκούδες!

Άλλες είναι αδιάβροχες με εξωτερικό ύφασμα PU 3000+ και άλλες όχι. Άλλες χρησιμοποιούν επίστρωση αντηλιακή UV κι άλλες όχι.
Σημασία παίζει και η ποιότητα και  στεγανότητα του δαπέδου PU 4000+  (αδιάβροχες)
Σκηνή τύπου στρατιωτική
Οι ορθοστάτες (μπανέλες) μπορεί να είναι από fiber (η αντοχή τους εξαρτάται από τη διάμετρο mm) ή από καλύτερο και ακριβότερο υλικό όπως αλουμίνιο.
Οι διαστάσεις πλάτος-μήκος και κυρίως το ύψος είναι υπεύθυνες για την άνεση και την καλή ψυχολογία του κατασκηνωτή. Άλλο να μπορείς να στέκεσαι μέσα όρθιος κι άλλο να μπαινοβγαίνεις μπουσουλώντας!


Σκηνή 3 ατόμων
Κάποιες λεπτομέρειες, πολύ όμως σημαντικές, κάνουν πραγματικά τη διαφορά... όπως αν το ύφασμα είναι άκαυστο ή έστω βραδύκαυστο (ακριβές σκηνές). Αν οι ραφές είναι ραφτές ή θερμοκολλημένες για καλύτερη στεγανοποίηση. Η στεγανότητα των φερμουάρ. Αν έχει απλά ή δυνατούς αλουμινένιους πασσάλους. Ο όγκος και το βάρος συσκευασίας για τη δυνατή μεταφορά της και σε μοτοσικλέτα ή ποδήλατο. Η ευκολία και ο χρόνος στησίματος που εξαρτάται κυρίως από τον αριθμό ορθοστατών που χρησιμοποιεί (συνήθως χρησιμοποιούνται μόνο δύο) αλλά και τον τύπο της σκηνής. (υπάρχουν αυτόματες  που οι μπανέλες είναι μόνιμα πάνω στη σκηνή, οι πτυσσόμενες που τις πετάς στον αέρα και στήνονται μόνες, το κακό με αυτόν τον τύπο είναι ότι... αγανακτείς να τις ξανακλείσεις μέχρι τουλάχιστον να μάθεις το κόλπο!)  Η ποιότητα της εσωτερικής επένδυσης αλλά και της σίτας για τα έντομα. Τα παράθυρα (αγωγοί εξαερισμού), οι εσωτερικές τσέπες (μικροί αποθηκευτικοί χώροι), αν έχει προθάλαμο(μεγάλος αποθηκευτικός χώρος), διπλή είσοδο (δροσερή και πρακτική), παίζουν κι αυτά σημαντικό ρόλο.
Σκηνή 1 ατόμου

Έχετε υπόψιν ότι σχεδόν όλες οι σκηνές 3-4 εποχών είναι μέχρι 1-2 άτομα και πολύ μικρές. Συνήθως το ύψος τους δεν ξεπερνά το 1 μέτρο! Φυσικά οι τιμές τους είναι τσουχτερές ξεκινώντας από 70 ευρώ οι πιο φτηνές και φθάνουν πολύ πάνω από τα 1000 ευρώ!


Σκηνή αυτόματη
 Ευτυχώς υπάρχει μεγάλη ποικιλία στην αγορά και αρκετές προσφορές που ξεκινούν οι απλές από 15 ευρώ! Άρα μια καλή έρευνα αγοράς έξω και μέσα στο διαδίκτυο θα σας γλιτώσει αρκετά χρήματα. Για κάποιον που δεν πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει πέρα από το καλοκαίρι για μια καλή σκηνή 50-60 ευρώ είναι υπεραρκετά. Για τους τολμηρούς δε που σκέφτονται να τη χρησιμοποιούν και τον υπόλοιπο χρόνο θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη!
Τέλος, να μη ξεχνάμε ότι το ελεύθερο κάμπινγκ κανονικά... απαγορεύεται! Θα μου πείτε πολλά απαγορεύονται αλλά...

Προσοχή στο άναμμα της φωτιάς ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες του καλοκαιριού.
Συμπέρασμα... Όπως και να το δεις η κατασκήνωση με σκηνή είναι μια ρεαλιστική λύση. Αρκεί πρώτα μια δοκιμή με τη σκηνή κάποιου ή κάποιας γνωστής σας και θα διαπιστώσετε αν σας ταιριάζει ή όχι αυτός ο τρόπος διακοπών. Εγώ είμαι βέβαιος ότι θα ενθουσιαστείτε.
Καλή αγορά και καλή κατασκήνωση για όσους το αποφασίσουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου