Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η φύση διδάσκει

  Τα χωριά του κάμπου της Άρτας που διασχίζονται από τον ποταμό Άραχθο δοκιμάστηκαν άγρια τις προηγούμενες ημέρες. Δοκιμάστηκε η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σχέδια πρόληψης και πλάνα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, υποδομές, αντιπλημμυρικά έργα, αναχώματα, γέφυρες, φράγματα... 


   Μα πιο πολύ δοκιμάστηκαν οι πολίτες των περιοχών αυτών. Ο φτωχός μεροκαματιάρης που βλέπει το χωραφάκι του με την αποθηκούλα και τα λιγοστά ζωντανά του να πνίγονται, το υπόγειο, την αυλή αλλά και το ίδιο του το σπίτι να πλημμυρίζει και τα λιγοστά υπάρχοντά του να καταστρέφονται. Κι όχι μόνο. Ζωικό και φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές. Φωτοβολταικά, εμπορεύματα κι εξοπλισμοί καταστημάτων βρέθηκαν κάτω από τα κρύα νερά του ποταμού.



  Παρόλα αυτά η λογική επικράτησε. Τα αντανακλαστικά των ανθρώπων αυτών λειτούργησαν σωστά και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Καμιά απώλεια ζωής. Κρατικός μηχανισμός, εθελοντές, συγγενείς, φίλοι και γείτονες, όλοι μαζί ενωμένοι και ψύχραιμοι έδωσαν τη μάχη με τα στοιχειά της φύσης και νίκησαν.

   Λένε ότι η φύση έκανε επίδειξη της δύναμής της. Μια φύση που κακομεταχειρίστηκε και λεηλατήθηκε. Που περιφρονήθηκε. Που πληγώθηκε και μάτωσε από τις συνεχείς παρεμβάσεις του ανθρώπου. Που δεν τηρήθηκε το συμβόλαιο. Που δεν κρατήθηκαν ισορροπίες. Που η εξέλιξή μας έγινε σε βάρος της. 

  Και τώρα εκδικείται; Όχι βέβαια! Διδάσκει. Ας την αντιμετωπίσουμε όπως της αξίζει. Με λογική και σεβασμό. Ας την δούμε σαν σύμμαχο κι όχι σαν εχθρό. Συνοδοιπόρο στην ανθρώπινη πορεία μας. Χρόνια μας φιλοξενεί, μας ζει και μας τρέφει.

  

Ας της συμπεριφερόμαστε όπως της αρμόζει για να μας δείχνει πάντα την καλή της πλευρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου