Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Η οικονομική κρίση ανεβάζει την αρτηριακή πίεση

To στρες ανεβάζει την πίεση: αυτή είναι τα ευρήματα έρευνας που δείχνει την άρρηκτη σχέση ανάμεσα στην αρτηριακή πίεση και το άγχος. Και όπως υποστηρίζουν οι Έλληνες καρδιολόγοι, η ανεργία που μέρα με την ημέρα απειλεί ολοένα και περισσότερους στη χώρα μας αυξάνει τα επίπεδα στρες και συνεπώς αυξάνει και τη συχνότητα εμφάνισης της υπέρτασης.

Τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνονται και σε πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Hypertension» σε δείγμα 123.000 ανθρώπων. Ειδικότερα, φάνηκε ότι όταν τα επίπεδα του στρες αυξάνονται κατά μία μονάδα, αυξάνεται κατά 1% και η αρτηριακή πίεση!

Πάντως, όπως υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας τα οφέλη της συχνής αερόβιας άσκσης χαρίζουν χρόνια ζωής. Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ίδιο, 30 λεπτά άσκησης, πέντε με εφτά ημέρες την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν κατά 20% τη θνησιμότητα σε πληθυσμούς υπερτασικών.

Συνεπώς, η άσκηση σε καθημερινή βάση, η διακοπή του καπνίσματος και η ισορροπημένη καθημερινή διατροφή, είναι οι «χρυσές συμβουλές» των ειδικών για την καρδιακή πρόληψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου