Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Απόκριες στις Κεραμάτες

Όπως γίνεται κάθε χρόνο έτσι και φέτος τα παιδιά των Κεραματών μασκαρεύτηκαν. 


 Αγόρια και κορίτσια φόρεσαν τις στολές των αγαπημένων τους παιδικών



 
ηρώων, περούκες, καπέλα, μάσκες, όπλα, μαγικά ραβδάκια... 

Μια μικρή ευκαιρία για χορό, γέλιο, πειράγματα και ξεφάντωμα.

Το κέφι πηγαίο και άφθονο.

Με τη λατινογενή λέξη Καρναβάλι, την αντίστοιχη της ελληνικής απόκρεω ή αποκριά, χαρακτηρίζεται η περίοδος των τριών εβδομάδων πριν από την Καθαρά Δευτέρα, κατά την οποία επικρατεί το έθιμο του μασκαρέματος.


 Κυριολεκτικά «Αποκρεά» σημαίνει τον αποχαιρετισμό της περιόδου κρεατοφαγίας ή την αποχή από το κρέας (από-κρεώ). 

Αντίστοιχα και η λατινογενής λέξη «Καρναβάλι» είναι σύνθετη από τις λέξεις carne = κρέας και vale = χαιρετώ.


Το καρναβάλι σχετίζεται με τις λατρευτικές γιορτές προς τιμήν του θεού Διονύσου, στις οποίες κυριαρχούσε ο ενθουσιασμός, η ευθυμία και η σκωπτική διάθεση.

Μέχρι πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η Αποκριά γιορταζόταν στην Ελλάδα με παρέες μεταμφιεσμένων που κυκλοφορούσαν στους δρόμους τραγουδώντας άσεμνα και σκωπτικά τραγούδια και ιδιαίτερα σε κάθε μέρος έθιμα.

 

Το κέφι ήταν πηγαίο και άφθονο και ήταν μια ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί και χίλια δυο πειράγματα. 

Όμως αυτά χάθηκαν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό και επικράτησαν τυποποιημένες εορταστικές εκδηλώσεις, με αποκριάτικες στολές και άρματα. 

 Οι αποκριάτικες εκδηλώσεις αρχίζουν κάθε χρόνο στις 17 Ιανουαρίου και λήγουν την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου και την μεγάλη παρέλαση των καρναβαλιστών.

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Η φύση διδάσκει

  Τα χωριά του κάμπου της Άρτας που διασχίζονται από τον ποταμό Άραχθο δοκιμάστηκαν άγρια τις προηγούμενες ημέρες. Δοκιμάστηκε η ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, σχέδια πρόληψης και πλάνα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, υποδομές, αντιπλημμυρικά έργα, αναχώματα, γέφυρες, φράγματα... 


   Μα πιο πολύ δοκιμάστηκαν οι πολίτες των περιοχών αυτών. Ο φτωχός μεροκαματιάρης που βλέπει το χωραφάκι του με την αποθηκούλα και τα λιγοστά ζωντανά του να πνίγονται, το υπόγειο, την αυλή αλλά και το ίδιο του το σπίτι να πλημμυρίζει και τα λιγοστά υπάρχοντά του να καταστρέφονται. Κι όχι μόνο. Ζωικό και φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές. Φωτοβολταικά, εμπορεύματα κι εξοπλισμοί καταστημάτων βρέθηκαν κάτω από τα κρύα νερά του ποταμού.



  Παρόλα αυτά η λογική επικράτησε. Τα αντανακλαστικά των ανθρώπων αυτών λειτούργησαν σωστά και έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Καμιά απώλεια ζωής. Κρατικός μηχανισμός, εθελοντές, συγγενείς, φίλοι και γείτονες, όλοι μαζί ενωμένοι και ψύχραιμοι έδωσαν τη μάχη με τα στοιχειά της φύσης και νίκησαν.

   Λένε ότι η φύση έκανε επίδειξη της δύναμής της. Μια φύση που κακομεταχειρίστηκε και λεηλατήθηκε. Που περιφρονήθηκε. Που πληγώθηκε και μάτωσε από τις συνεχείς παρεμβάσεις του ανθρώπου. Που δεν τηρήθηκε το συμβόλαιο. Που δεν κρατήθηκαν ισορροπίες. Που η εξέλιξή μας έγινε σε βάρος της. 

  Και τώρα εκδικείται; Όχι βέβαια! Διδάσκει. Ας την αντιμετωπίσουμε όπως της αξίζει. Με λογική και σεβασμό. Ας την δούμε σαν σύμμαχο κι όχι σαν εχθρό. Συνοδοιπόρο στην ανθρώπινη πορεία μας. Χρόνια μας φιλοξενεί, μας ζει και μας τρέφει.

  

Ας της συμπεριφερόμαστε όπως της αρμόζει για να μας δείχνει πάντα την καλή της πλευρά.

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Πλημμύρες. Η επόμενη μέρα στην Άρτα




Η επόμενη μέρα μετά τις φοβερές πλημμύρες στην Άρτα.




Η στάθμη του νερού έχει μεν κατέβει όμως πολλές περιοχές συνεχίζουν να είναι πλημμυρισμένες κυρίως από την πλευρά του ποταμού Αράχθου κατά μήκος του επαρχιακού δρόμου Άρτας Νεοχωρίου.



 Συνεχίζεται η κακοκαιρία χωρίς όμως να υπάρχει η απειλή να ξαναφουσκώνουν τα νερά του ποταμού Αράχθου. Η εκροή των νερών από το φράγμα του Πουρναρίου είναι υπό έλεγχο. 



Ο κρατικός μηχανισμός σε ετοιμότητα. Η πυροσβεστική, η αστυνομία και άλλα υπηρεσιακά αυτοκίνητα του Δήμου κινούνται συνεχώς κατά μήκος αυτού του δρόμου.


 Όλα τα σχολεία κλειστά.




 Οι άνθρωποι των περιοχών που επλήγησαν, από τις Κεραμάτες μέχρι και το Νεοχώρι,  καταμετρούν σήμερα τις καταστροφές που υπέστησαν στις περιουσίες τους...


Άραγε τι έφταιξε; Μόνο ο καιρός;


Τι πρέπει να γίνει για να μην ξαναεπαναληφθεί;


Όμως, αυτό που προέχει τώρα είναι οι πληγέντες να αποζημιωθούν άμεσα και η ζωή στην περιοχή μας να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς. Το κράτος να μην μείνει στις υποσχέσεις και τα παχιά λόγια και το τέρας της γραφειοκρατίας να μην κατασπαράξει για μια ακόμη φορά τις ελπίδες και τις προσδοκίες των ανθρώπων αυτών που ήταν οι αποδέκτες των χρόνιων παραλείψεων και λαθών κάποιων ανεύθυνων υπευθύνων...














Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Το γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε...


Θλιβερή είδηση για τους Ηπειρώτες και τους απανταχού Τζουμερκιώτες. Από τα ορμητικά νερά του Αράχθου,κατέρρευσε το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας
Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από το πρωί του Σαββάτου τα Τζουμέρκα. Θεωρείται η ωραιότερη γέφυρα των Βαλκανίων και η τρίτη στην Ευρώπη.
Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την "Ακροπόλη" της περιοχής τους. Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα. Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.
Το ονομαστό Γεφύρι της Πλάκας, είναι ένα από τα ωραιότερα, μεγαλύτερα και γνωστότερα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Πλημμύρες στις Κεραμάτες

15.00 απόγευμα και τα νερά του ποταμού Αράχθου συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Κάποιοι δρόμοι των Κεραματών έχουν πλημμυρίσει.