Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Εξόρμηση στην Ι. Μ. Αρέθα ( Ρέθα)

Μια κοντινή κι ενδιαφέρουσα διαδρομή  είναι αυτή από τις Κεραμάτες  προς την Ι. Μ. Ρέθα Αιτωλοακαρνανίας. 






Ας δούμε πώς θα πάτε

Ξεκινώντας θα στρίψετε στη διασταύρωση Κομποτίου και στη συνέχεια θ΄ανηφορίσετε προς τη Φλωριάδα. Θα περάσετε από το χωριό Θεριακήσιο και διασχίζοντας τη βουνοπλαγιά ύστερα από 12 χιλιόμετρα (βατό) χωματόδρομο μέσα στην άγρια ελληνική φύση θα φτάσετε στο Μοναστήρι.


Λίγα λόγια για το Μοναστήρι

Η Ι. Μ. Αρέθα (ή "Τα Ρέθα" για τους ντόπιους) είναι  τύπου τρίκλιτου (τετρακίονου) σταυρεπίστεγου με πέντε οκτάπλευρους τρούλους. 
Η εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας ("Η Κυρία του Βάλτου") θεωρείται θαυματουργή και αποτελεί την πιο δυνατή έλξη για τους πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες της Μονής.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία θεμελίωσης του ναού. Η παλιότερη καταγραμμένη ημερομηνία είναι το 1742, η οποία όμως θεωρείται με βεβαιότητα ότι αναφέρεται σε κάποια ανακαίνιση.

Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν άσυλο ατόμων με ψυχικές παθήσεις. Ακόμα και σήμερα διατηρούνται οι κρίκοι για την καθήλωση των ψυχασθενών.

Στο μοναστήρι υπάρχουν 2 λειψανοθήκες που περιέχουν μικρά τεμάχια των Αγίων Προκοπίου, Παρασκευής, Τρύφωνος, Ανδρέου του Ερημίτου, Αναστασίας, Κοσμά και Δαμιανού, Παντελεήμωνα, Βαρβάρας, Νικήτα, Χαραλάμπους και μεταξύ αυτών και ανώνυμων αγίων.


 Τέλος

Από εκεί θα κατεβείτε στο Ανοιξιάτικοκαι μέσο της εθνικήσ Οδύ Αμφιλοχίας- Ιωαννίνων Θα επιστρέψετε.
Συνολική διαδρομή 120 χιλ.

Γενικά
Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι μέσα στο πράσινο, στα πλατάνια και στην σπάνια ελληνική χλωρίδα.
Στο δρόμο πιθανόν να συναντήσετε μεγάλα κοπάδια από κατσίκια, ήμερα γουρουνόπουλα να βόσκουν και τσοπανόσκυλα, επίσης βοσκούς υλοτόμους και κυνηγούς με τα σκυλιά τους.

Καλό ταξίδι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου