Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Πώς θα ζεσταθούμε φέτος;


"Των φρονίμων τα παιδιά
πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!"
Κι επειδή ο χειμώνας δεν είναι πολύ μακριά καλό είναι ν΄αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πώς θα ζεσταθούμε φέτος...

Όπως γνωρίζετε, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνονται φέτος στα 1,35 με 1,40 ευρώ. Απαγορευτική για τα περισσότερα νοικοκυριά.  Έστω, ότι η τιμή είναι στα 1,40 ευρώ, τότε η οικογένεια θα χρειαστεί για να ζεσταθεί 1.680 ευρώ. Βέβαια, η ποιότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ανώτερη, ενώ οι καυστήρες έχουν μεγάλη απόδοση σε σχέση με άλλους τρόπους. Επίσης η χρήση του θερμοστάτη σε κάθε σώμα (περίπου 30 ευρώ έκαστος) μπορεί να επιφέρει κάποια εξοικονόμηση δαπάνης.

 Γι αυτό ας δούμε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης που υπάρχουν στο εμπόριο και υπόσχονται πολλά...


Κλιματιστικά.


Πρόκειται για μία από τις μέτριες λύσεις. Επίσης πολλά νοικοκυριά διαθέτουν κλιματιστικό και άρα δεν θα μπουν στη διαδικασία του να αγοράσουν συσκευή. Όπως προαναφέρθηκε απαιτείται κατανάλωση ρεύματος 12.360 kWh. Ωστόσο με τα κλιματιστικά ισχύει ο κανόνας πως για κάθε κιλοβατώρα που δαπανούμε θερμαινόμαστε με διπλάσια ενέργεια. Κι αυτό επειδή η απόδοσή τους είναι στο 1,7 με 2. Άρα δε θα χρειαστούμε 12.360 κιλοβατώρες το χειμώνα αλλά 7.270. Έτσι με 0,20 ευρώ την κιλοβατώρα θα χρειαστούμε όλο το χειμώνα 1.454 ευρώ. Τα κλιματιστικά με inverter πετυχαίνουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Στα «πλην» των κλιματιστικών είναι η δαπάνη για την αγορά συσκευών κι εγκατάστασηγια όσους δεν έχουν, και επιπλέον η θέρμανση δεν διαρκεί.


Θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ νερού-λαδιού, αερόθερμα, με αντίσταση).

Φθηνά στην αγορά τους όμως λιγότερο οικονομικά, αφού καίνε περισσότερο. Δε χρειάζονται ειδικό για εγκατάσταση. Για τις 12.360 κιλοβατώρες η χρέωση των νοικοκυριών στο τετράμηνο θα μεταπηδήσει στην υψηλότερη κλίμακα των 2.000 kWh ίσως και στη μεγαλύτερη. Συνεπώς το νοικοκυριό θα χρεωθεί με περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Άρα για τη θέρμανση το κόστος θα είναι στα 2.472 ευρώ.


 Σόμπες πέλετ, ξυλόσομπες-καλοριφέρ

Το κόστος τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα μαζί με την εγκατάσταση από 1500 έως 3000 ευρώ.  Για τη χειμερινή σεζόν χρειάζονται 4.000 με 5.000 κιλά πέλετ. Η μέση τιμή είναι στα 0,28 ευρώ το κιλό. Οπότε χρειάζονται 1.120 με 1.400 ευρώ το χρόνο, πολύ χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια, χρειάζονται εργασίες στο σπίτι καθώς για παράδειγμα θα πρέπει να τοποθετηθεί σωλήνας για την εξαγωγή των καυσαερίων. Επίσης απαιτείται κι ένας σχετικός χώρος για την αποθήκευση των πέλετ. Επιπλέον, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να εφοδιάζεται η σόμπα.
Φυσικά υπάρχουν και οι σόμπες ξύλου-καλοριφέρ που λειτουργούν και σαν λέβητες μοιράζοντας ένα ποσοστό της θέρμανσης στο χώρο που βρίσκεται η σόμπα και το υπόλοιπο στους σωλήνες του καλοριφέρ για να θερμάνουν τα σώματα. Το συνολικό κόστος ξεκινά από 1400 ευρώ και πάνω και απαιτούνται εργασίες και συντήρηση όπως και στις σόμπες πέλετ.


Ενεργειακό τζάκι (αερόθερμο - καλοριφέρ)

 Το ενεργειακό τζάκι (αερόθερμο) είναι καλύτερης απόδοσης από το κλασικό τζάκι. Φτάνει στο 75% η απόδοσή του. Καταναλώνει λιγότερα ξύλα και θερμαίνει πολύ περισσότερο. Εκπέμπει μέσα από ειδικούς αεραγωγούς θερμό αέρα σε όλο το σπίτι χρειάζονται όμως μετατροπές στην κατοικία. Γίνεται όμως και χωρίς ιδιαίτερες μετατροπές με τον αεραγωγό απευθείας πάνω από το τζάκι με το μειονέκτημα όμως να μη ζεσταίνεται ομοιόμορφα όλος ο χώρος του σπιτιού. Το κόστος ξεκινά από 2000 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα τις μετατροπές που χρειάζεται να γίνουν στο  σπίτι.  Για όσους έχουν απλό τζάκι υπάρχει λύση αφού τοποθετούνται ειδικές κασέτες  μέσα σ΄αυτό και το μετατρέπουν σε ενεργειακό. Αυτό όμως κοστίζει από 1700 και πάνω και δεν έχει την αναμαινόμενη απόδοση.
 Σε ξύλα απαιτούνται περίπου 7.000 κιλά. Με 0,20 ευρώ το κιλό τότε η συνολική δαπάνη είναι 1.400 ευρώ.
Επίσης υπάρχει και το ενεργειακό τζάκι-καλοριφέρ που συνδέεται απευθείας με το καλοριφέρ αν υπάρχει λειτουργώντας στην ουσία και σαν λέβητας καλοριφέρ.  Το συνολικό κόστος ξεκινά από 2500 ευρώ και πάνω.


 Καυστήρας βιομάζας.

Έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τη σόμπα, αν και «καίει» πέλετς. Χρειάζονται περίπου 3.000 με 4.000 κιλά το χρόνο. Με μέση τιμή τα 0,28 ευρώ το κιλό, το κόστος θέρμανσης κυμαίνεται από 840 μέχρι 1.120 ευρώ. Οι δαπάνες αγοράς είναι από 2.500 έως 5.000 ευρώ και χρειάζονται αποθηκευτικός χώρος αλλά και τακτικός καθαρισμός.
Μια εναλλακτική λύση είναι κι ο καυστήρας ξύλου.

 
 Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας.


Πρόκειται για καινούρια στην ελληνική αγορά μορφή θέρμανσης. Τα πάνελ είναι πολύ λεπτά, τοποθετούνται στους τοίχους στο ύψος του ώμου μας ή στις οροφές (σαν πίνακες ζωγραφικής!) και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπεται (ακίνδυνη) ακτινοβολία στα αντικείμενα και τα σώματα θερμαίνοντάς τα κι όχι τον αέρα. Αυτή είναι και η διαφορά με τις άλλες μορφές θέρμανσης. Το κόστος ανά πάνελ ανάλογα με τα watt που καταναλώνει κυμαίνεται από 300 έως και πάνω από 500 ευρώ. Δε χρειάζεται εγκατάσταση από ειδικό. Οι εταιρίες διαφημίζουν θέρμανση με 400 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, ο υπολογισμός που κάνουν είναι με την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,09 ευρώ (καθαρή τιμή). Με συνυπολογισμό των υπολοίπων χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος και με δεδομένο ότι η κατανάλωση ρεύματος θα κυμανθεί στις 2.000 κιλοβατώρες και πάνω τότε προκύπτει ένα εύρος κόστους από 810 έως 1.110 ευρώ το χρόνο.


Θερμοπομποί

Προγενέστερα των πάνελ με τη διαφορά ότι αυτά δεν εκπέμπουν ακτινοβολία αλλά θερμαίνουν τον αέρα. Τα σώματα κυμαίνονται στα 200 με 300 ευρώ το ένα αλλά καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από τα πάνελ και τοποθετούνται χαμηλά στο ύψος των ποδιών. Μπορεί κάποιος να τα μετακινεί εύκολα από το ένα μέρος στο άλλο με την ειδική βάση με ρόδες που διαθέτουν (σαν έξτρα εξοπλισμό 30-40 ευρώ). Ούτε αυτοί χρειάζονται εγκατάσταση από κάποιον ειδικό.  


Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι θέρμανσης όπως σόμπες που λειτουργούν με υγραέριο, απλές  σόμπες ξύλου (όχι ενεργειακές), καυστήρες φυσικού αερίου, ηλεκτρικοί καυστήρες, καθώς και φθηνές πατέντες μα καθόλου εγγυημένες κτλ

(οι παραπάνω υπολογισμοί είναι ενδεικτικοί και φυσικά όχι απόλυτοι)

Συμπέρασμα...

Για να επιλέξει κανείς ποια τελικά μορφή θέρμανσης θα επιλέξει μέσα από τις τόσες προτάσεις είναι καλό πρώτα να κάνει μια σοβαρή έρευνα αγοράς (ας ξεκινήσει από το διαδίκτυο) μετά ν΄απευθυνθεί σε ειδικούς και με κριτήρια την τιμή-ποιότητα-απόδοση-απαιτήσεις-εγγύηση, λαμβάνοντας υπόψιν κι άλλους παραμέτρους όπως την περιοχή στην οποία μένει (άλλος ο χειμώνας στις Κεραμάτες κι άλλο στα Πράμαντα!), την υπάρχουσα μόνωση του σπιτιού, τα τετραγωνικά, αν είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία, αν υπάρχουν μικρά παιδιά, γέροι ή άνθρωποι που αναρρώνουν κτλ.

Καλό χειμώνα!

 17/10/2012








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου