Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Κομήτης έρχεται... ορατός απο Ελλάδα

Έναν εξαιρετικά φωτεινό κομήτη, ορατό με γυμνό μάτι, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε από τις 7 Μαρτίου στον ουρανό, αν φυσικά ο καιρός μάς το επιτρέψει. Ο εν λόγω κομήτης διαφέρει πολύ από όσους γνωρίζαμε ως τώρα. Έρχεται από το εξωτερικό ηλιακό μας σύστημα και, όταν χαθεί από το οπτικό μας πεδίο τον Απρίλιο, κανένας γήινος δεν θα τον ξαναδεί, τουλάχιστον για τα επόμενα 110.000 χρόνια.
Για την παρατήρησή του αρχικά θα χρειάζονται κιάλια ή ένα μικρό ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο. Την Κυριακή 10 Μαρτίου όμως θα φθάσει στο περιήλιό του –στην κοντινότερη απόσταση από τον Ήλιο– και άρα και στο απόγειο της λαμπρότητάς του, οπότε θα είναι ορατός και χωρίς «βοηθήματα».
Οι καλύτερες ημέρες για να τον παρατηρήσετε είναι πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς η 12η και η 13η Μαρτίου, όταν –οπτικά– θα βρίσκεται κοντά στη νέα Σελήνη προσφέροντας έτσι ένα «σημάδι» για να μπορέσετε να τον εντοπίσετε στον ορίζοντα. Στη συνέχεια θα εξακολουθήσει να είναι ορατός (πάντα με κάποιο «μικρό» βοήθημα όπως τα κιάλια ή ένα ερασιτεχνικό τηλεσκόπιο) καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και στις αρχές του επομένου.
 Για να τον δείτε, κοιτάξτε προς τη Δύση λίγο μετά το ηλιοβασίλεμα., χαμηλά στον ορίζοντα. Αν και είναι φωτεινός, το λυκόφως δεν ευνοεί την παρατήρηση ενώ η καθημερινή εμφάνισή του θα είναι σύντομη – υπολογίστε περίπου μισή ώρα μετά τη δύση  - γιατί κινείται περίπου στις 10-15 μοίρες επάνω από τον ορίζοντα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου