Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ο "μύλος των Ξωτικών"

  Για δεύτερη χρονιά φέτος την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών, ο Δήμος Τρικκαίων, η e-Trikala A.E., ο Αι Βασίλης και τα ξωτικά του ετοιμάζουν το μεγαλύτερο Εργοστάσιο παραγωγής παιχνιδιών και γλυκισμάτων, στην πανέμορφη πόλη των Τρικάλων. O «Μύλος των Ξωτικών», η πραγματική πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, ανοίγει τις πύλες του στις 30 Νοεμβρίου και για 38 ολόκληρες ημέρες.
Καθημερινά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ θα λειτουργούν τα δωρεάν εργαστήρια του Μύλου, με απίθανες εκπαιδευτικές δράσεις. Παράλληλα, κάθε γωνιά και πλατεία της πόλης, θα «ξεχειλίζει» από γλυκιές εκπλήξεις.
Για πρώτη φορά στην Θεσσαλία και συγκεκριμένα στους χώρους του «Κουρσούμ Τζαμί» των Τρικάλων θα λειτουργήσει η κινητή έκθεση του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», που αυτή την στιγμή στεγάζεται στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Ο «Μύλος των Ξωτικών» στοχεύει φέτος να προσφέρει στους μαθητές αλλά και σε όλους τους επισκέπτες του ένα σπάνιο μοναδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δράσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Οι επισκέπτες θα έχουν την δυνατότητα να περιηγηθούν μέσα σε ένα περιβάλλον απόλυτα Χριστουγεννιάτικο, ρομαντικό, λαμπερό και πολύχρωμο και να πάρουν μέρος στις δεκάδες ΔΩΡΕΑΝ δράσεις του «Μύλου των Ξωτικών».


Το σπίτι του Άι Βασίλη:

Μια ευχάριστη και μικρή περιπέτεια περιμένει όλους όσους θα θελήσουν φέτος να συναντήσουν τον Άι Βασίλη και να πάρουν το δωράκι τους από αυτόν. Θα πρέπει να περάσουν ανάμεσα από παραμυθένια σοκάκια…

Το Εργοστάσιο Σοκολάτας:

Στο χώρο δεσπόζει το κεντρικό εργοστάσιο του Άι Βασίλη… είναι το μεγαλύτερο και πιο ονειρεμένο παιδικό Εργοστάσιο Σοκολάτας με το πιο «γλυκό» ζαχαρένιο χωριό στη Ελλάδα.
Δεκάδες ξωτικά σε ένα απίστευτο σκηνικό… 




PLAYMOBIL Magic:

Τα πιο αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών, τα PLAYMOBIL, επισκέπτονται τον «Μύλο των Ξωτικών», και προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε ένα υπέροχο ταξίδι στα παιδικά όνειρα....

Ζωγραφική Προσώπου:

Ένα από τα πιο αγαπημένα σημεία του Μύλου θα είναι και φέτος το σπίτι της Ζωγραφικής Προσώπου. Το διάφανο και «παγωμένο» σπιτάκι θα γεμίσει με χρώματα, με πινέλα και όλες τις χριστουγεννιάτικες εμπνεύσεις… 




Το Ταχυδρομείο των Ξωτικών:

Εδώ καταφθάνουν τα γράμματα από ολόκληρο τον κόσμο. Τα πιο τυχερά παιδιά είναι αυτά που θα βρεθούν στο πραγματικό ταχυδρομείο των Ξωτικών του Άι Βασίλη… 

Η παιχνιδοέκθεση της Plan Toys – Παιχνιδότοπος για ΑμεΑ:

Ίσως το πιο «απαιτητικό» κοινό σε μια τέτοια εκδήλωση είναι οι μικροί προσκεκλημένοι, οι οποίοι θέλουν την προσοχή και την φροντίδα μας. Για πρώτη φορά σε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση και τα παιδιά με ειδικές ικανότητες θα έχουν τον δικό τους παιχνιδότοπο…




Το εργαστήρι του Άι Βασίλη:

Εδώ ξεκινάει το πρώτο στάδιο συμμετοχής των μικρών υποψήφιων βοηθών που με την συνεργασία των καλικατζάρων κατασκευάζουν με απίθανα υλικά το κεντρικό κτίριο του «Μύλου των Ξωτικών»… 

To «Xαμόγελο του Παιδιού»:

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» μας ξεναγεί στον κόσμο των βοτάνων του Ασκληπιού.
Ο Εθελοντικός Οργανισμός για τα παιδιά «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ο οποίος αγωνίζεται καθημερινά για την διασφάλιση του φυσικού δικαιώματος όλων των παιδιών…




Ο φούρνος του «Διαλεκτού» και των Ξωτικών:

Η γνωστή αλυσίδα φούρνων «Διαλεκτό» με τη βοήθεια των ξωτικών φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με την τέχνη τους.
Εκεί «ζωντανεύουν» τοπικές γεύσεις που έχουν σαν βασικά συστατικά το αλεύρι, το σουσάμι, τη μαγιά κ.ά…..


 Από 30 Νοεμβρίου 2012 μέχρι 6 Ιανουαρίου 2011
Καθημερινά:
10:00 – 14.30 και 17.00 – 21.00
Σαββατοκύριακα και Αργίες:
10.00 – 21.00

Φίλες και φίλοι Κεραματιώτες μήπως θα πρέπει κι εμείς ν΄αρχίσουμε να το σκεφτόμαστε! Ένα Σαββατιάτικο ή Κυριακάτικο ταξιδάκι με τα παιδιά μας μέσα στο χειμώνα (με τουριστικό λεωφορείο αν συμπληρώναμε) δε... θα ήταν καθόλου άσχημη ιδέα ειδικά χμ! όταν πρόκειται για το "Μύλο των Ξωτικών"... Ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δωράκι στον εαυτό μας και τα παιδιά μας!

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Εορτασμός για την 28η Οκτωβρίου 1940




Για ακόμη μια φορά γιορτάστηκε και φέτος στις Κεραμάτες η επέτειος του ιστορικού ΟΧΙ που με λεβεντιά κι αυταπάρνηση βροντοφώνησαν ομόφωνα οι Έλληνες το 1940 - 1941 αντίστοιχα σε Ιταλούς και Γερμανούς που θέλησαν "γη και ύδωρ" και αντί αυτού πήραν μολύβι και φωτιά... 
Μια βαριά κληρονομιά που πρέπει και η δική μας γενιά σαν συνεχιστές να πράξει το ίδιο σε όσους επιβουλεύονται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, λυμαίνονται τον εθνικό μας πλούτο και σκηνοθετούν  το μέλλον μας παίζοντας στο "έργο" αυτοί σαν πρωταγωνιστές κι εμείς... σαν κομπάρσοι!
.


Την Παρασκευή 26 Οκτώβρη κι ώρα 9 το πρωί με επιτυχία έγινε από κοινού (Δημοτικό και Νηπιαγωγείο) η Γιορτή της 28ης Οτωβρίου 1940 στη σημαιοστολισμένη αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου Κεραματών. Οι μαθητές τραγούδησαν, χόρεψαν, απήγγειλαν ποιήματα, έπαιξαν δυο θεατρικά έργα που αναφέρονταν στο '40 και ακούστηκαν ηχητικά ντοκουμέντα του τότε ελεύθερου ελληνικού κρατικού ραδιοφωνικού σταθμού.

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη τους οποίους κι ευχαρίστησαν οι δάσκαλοι στο σύντομο χαιρετισμό τους.

Την Κυριακή 28 Οκτώβρη, αν κι ο καιρός έδειχνε βροχερός, τελέστηκε κανονικά η λειτουργία στην εκκλησία και μετά την εκφώνηση του επετειακού λόγου από το δάσκαλο έγινε κατάθεση στεφάνων (που είχαν ετοιμάσει από την Πέμπτη δάσκαλοι και μαθητές) στο μνημείο ηρώων που βρίσκεται στο προαύλιο της εκκλησίας για να τιμήσουν τους πεσόντες.

Ειδικό σήμα (τέλη κυκλοφορίας) για το 2013

Από φέτος ο τρόπος καταβολής των τελών κυκλοφορίας αλλάζει ριζικά καθώς καταργείται η υποχρέωση προμήθειας του σχετικού σήματος. Τα τέλη θα εξοφλούνται όπως οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή και το μόνο αποδεικτικό της εξόφλησης θα είναι η απόδειξη πληρωμής τους στην τράπεζα, στα ΕΛΤΑ, ή στην εφορία.

- τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα «φορτωθούν» στο taxisnet και συγκεκριμένα στην ηλεκτρονική υπηρεσία ειδοποίησης πληρωμών. Για όσους είναι πιστοποιημένοι στο taxisnet το ηλεκτρονικό ειδοποιητήριο είναι και ο μοναδικός τρόπος ενημέρωσής τους για το τέλος κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο όχημά τους.

- για όσους δεν έχουν πιστοποιηθεί στο taxisnet το ειδοποιητήριο θα εκτυπωθεί από τη ΓΓΠΣ και θα τους αποσταλεί ταχυδρομικά.

- και οι δυο παραπάνω κατηγορίες ιδιοκτητών ΙΧ θα πρέπει να προσέλθουν σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα για την εξόφληση του τέλους.

- το τέλος θα βεβαιωθεί στο όνομα κάθε ιδιοκτήτη ΙΧ, όπως αυτό εμφανίζεται στο αρχείο οχημάτων του taxisnet και εφόσον δεν εξοφληθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου θα βεβαιωθεί στο διπλάσιο.

- σε δεύτερη φάση θα υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση των περιπολικών της αστυνομίας με το taxisnet προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος στο δρόμο για το αν έχει καταβληθεί ή όχι το τέλος. Στην περίπτωση που από έλεγχο στο δρόμο διαπιστώνεται ότι δεν έχει καταβληθεί το τέλος τότε θα αφαιρούνται επί τόπου οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Η αλλαγή στον τρόπο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας γίνεται προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 80 εκατ. ευρώ. Αυτό είναι το κόστος εκτύπωσης και ταχυδρόμησης ειδοποιητηρίων και παραγωγής των γνωστών σημάτων.

Να σημειωθεί ότι τα τέλη κυκλοφορίας 2013 έχουν ως εξής:



από 51 κ.ε. μέχρι 300 κ.ε.
22 €
από 301 κ.ε. μέχρι 785 κ.ε.
55 €
από 786 κ.ε. μέχρι 1071 κ.ε.
120 €
από 1071 κ.ε. μέχρι 1357 κ.ε.
135 €
από 1358 κ.ε. μέχρι 1548 κ.ε.
240 €
από 1549 κ.ε. μέχρι 1738 κ.ε.
265 €
από 1739 κ.ε. μέχρι 1928 κ.ε.
300 €
από 1929 κ.ε. μέχρι 2357 κ.ε.
660 €
από 2358 κ.ε. μέχρι 3000 κ.ε.
880 €
από 3001 κ.ε. μέχρι 4000 κ.ε.
1100 €
από 4001 κ.ε. και άνω
1320 €


Επιβατικά αυτοκίνητα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1/11/2010 και μετά, αποκλειστικά με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα:


Κλιμάκιο εκπομπών CO2 (γρ./χλμ.)
Ετήσια τέλη κυκλοφορίας ανά γραμ. εκπομπών σε €
0 - 100 (γρ./χλμ.)
0 €
101 - 120 (γρ./χλμ.)
0,90 €
121 - 140 (γρ./χλμ.)
1,10 €
141 - 160 (γρ./χλμ.)
1,70 €
161 - 180 (γρ./χλμ.)
2,25 €
181 - 200 (γρ./χλμ.)
2,55 €
201 - 250 (γρ./χλμ.)
2,80 €
Άνω των 251 (γρ./χλμ.)
3,40 €

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Εξόρμηση στην Ι. Μ. Αρέθα ( Ρέθα)

Μια κοντινή κι ενδιαφέρουσα διαδρομή  είναι αυτή από τις Κεραμάτες  προς την Ι. Μ. Ρέθα Αιτωλοακαρνανίας. 






Ας δούμε πώς θα πάτε

Ξεκινώντας θα στρίψετε στη διασταύρωση Κομποτίου και στη συνέχεια θ΄ανηφορίσετε προς τη Φλωριάδα. Θα περάσετε από το χωριό Θεριακήσιο και διασχίζοντας τη βουνοπλαγιά ύστερα από 12 χιλιόμετρα (βατό) χωματόδρομο μέσα στην άγρια ελληνική φύση θα φτάσετε στο Μοναστήρι.


Λίγα λόγια για το Μοναστήρι

Η Ι. Μ. Αρέθα (ή "Τα Ρέθα" για τους ντόπιους) είναι  τύπου τρίκλιτου (τετρακίονου) σταυρεπίστεγου με πέντε οκτάπλευρους τρούλους. 
Η εικόνα της Παναγίας της Αρεθιώτισσας ("Η Κυρία του Βάλτου") θεωρείται θαυματουργή και αποτελεί την πιο δυνατή έλξη για τους πολυάριθμους προσκυνητές και επισκέπτες της Μονής.

Δεν γνωρίζουμε την ακριβή χρονολογία θεμελίωσης του ναού. Η παλιότερη καταγραμμένη ημερομηνία είναι το 1742, η οποία όμως θεωρείται με βεβαιότητα ότι αναφέρεται σε κάποια ανακαίνιση.

Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας ήταν άσυλο ατόμων με ψυχικές παθήσεις. Ακόμα και σήμερα διατηρούνται οι κρίκοι για την καθήλωση των ψυχασθενών.

Στο μοναστήρι υπάρχουν 2 λειψανοθήκες που περιέχουν μικρά τεμάχια των Αγίων Προκοπίου, Παρασκευής, Τρύφωνος, Ανδρέου του Ερημίτου, Αναστασίας, Κοσμά και Δαμιανού, Παντελεήμωνα, Βαρβάρας, Νικήτα, Χαραλάμπους και μεταξύ αυτών και ανώνυμων αγίων.


 Τέλος

Από εκεί θα κατεβείτε στο Ανοιξιάτικοκαι μέσο της εθνικήσ Οδύ Αμφιλοχίας- Ιωαννίνων Θα επιστρέψετε.
Συνολική διαδρομή 120 χιλ.

Γενικά
Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής είναι μέσα στο πράσινο, στα πλατάνια και στην σπάνια ελληνική χλωρίδα.
Στο δρόμο πιθανόν να συναντήσετε μεγάλα κοπάδια από κατσίκια, ήμερα γουρουνόπουλα να βόσκουν και τσοπανόσκυλα, επίσης βοσκούς υλοτόμους και κυνηγούς με τα σκυλιά τους.

Καλό ταξίδι!

Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Επικίνδυνος ο δρόμος Άρτα-Κεραμάτες για πεζούς και ποδηλάτες

Καθημερινά πάρα πολλά οχήματα διασχίζουν την επαρχιακή οδό Νεοχώρι-Άρτα που συνδέει τις περιοχές Κομμένο, Νεοχώρι, Ακροποταμιά, Ανθότοπο, Αγ. Παρασκευή και Κεραμάτες με την πόλη της Άρτας.
Πρόσφατα έγινε διαπλάτυνση αυτής της οδού, και μόνο εντός ορίων των Κεραματών  κατασκευάστηκε πεζοδρόμιο και φωταγωγήθηκε. Με λίγα λόγια από το ύψος των Κεραματών μέχρι και το Γεφύρι όχι μόνο δεν υπάρχει πεζοδρόμηση μα ούτε καν φωτισμός.
Αν σκεφτούμε ότι είναι ένας δρόμος πολυσύχναστος και εκατοντάδες -κυρίως- αλλοδαποί τον διασχίζουν πεζή καθημερινά, με τις υπάρχουσες συνθήκες, είναι θαύμα ή καθαρή τύχη που δεν έχει γίνει κάποιο σοβαρό ατύχημα!

Πόσοι από εμάς δεν σκεφτήκαμε να διασχίσουμε πεζοί ή με το ποδήλατό μας αυτόν τον δρόμο μα... δεν το τολμήσαμε!
Αλλά και τα παιδιά μας όταν το θέλησαν δεν το επιτρέψαμε...
Ας μη γελιόμαστε...για μας τους κατοίκους των Κεραματών είναι απαγορευτική η οποιαδήποτε άλλης μορφής μετακίνησης προς την Άρτα (με τα πόδια ή με το ποδήλατο) εκτός του αυτοκινήτου λόγω της επικινδυνότητας αυτού κι ας είμαστε μόλις μια ανάσα από την πόλη!



Δε γνωρίζω αν είναι τελικά μέσα στα μελλοντικά σχέδια ή όχι η πεζοδρόμηση και φωταγώγηση αυτού του τμήματος του δρόμου αυτό όμως που γνωρίζω είναι ότι "η καλύτερη θεραπεία είναι... η πρόληψη" και ότι θα πρέπει να αναδείξουμε το θέμα προβάλλοντας τα επιχειρήματά μας προς τους υπεύθυνους ώστε να δοθεί άμεση λύση σ΄αυτό το πρόβλημα. Διπλό το κέρδος αφού εκτός από την ασφαλή διέλευση, θα έχουμε αναβάθμιση και γιατί όχι και αξιοποίηση της περιοχής μας.

20/10/12




Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Πώς θα ζεσταθούμε φέτος;


"Των φρονίμων τα παιδιά
πριν πεινάσουν μαγειρεύουν!"
Κι επειδή ο χειμώνας δεν είναι πολύ μακριά καλό είναι ν΄αρχίσουμε να σκεφτόμαστε το πώς θα ζεσταθούμε φέτος...

Όπως γνωρίζετε, οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης κυμαίνονται φέτος στα 1,35 με 1,40 ευρώ. Απαγορευτική για τα περισσότερα νοικοκυριά.  Έστω, ότι η τιμή είναι στα 1,40 ευρώ, τότε η οικογένεια θα χρειαστεί για να ζεσταθεί 1.680 ευρώ. Βέβαια, η ποιότητα της θέρμανσης με πετρέλαιο είναι η ανώτερη, ενώ οι καυστήρες έχουν μεγάλη απόδοση σε σχέση με άλλους τρόπους. Επίσης η χρήση του θερμοστάτη σε κάθε σώμα (περίπου 30 ευρώ έκαστος) μπορεί να επιφέρει κάποια εξοικονόμηση δαπάνης.

 Γι αυτό ας δούμε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης που υπάρχουν στο εμπόριο και υπόσχονται πολλά...


Κλιματιστικά.


Πρόκειται για μία από τις μέτριες λύσεις. Επίσης πολλά νοικοκυριά διαθέτουν κλιματιστικό και άρα δεν θα μπουν στη διαδικασία του να αγοράσουν συσκευή. Όπως προαναφέρθηκε απαιτείται κατανάλωση ρεύματος 12.360 kWh. Ωστόσο με τα κλιματιστικά ισχύει ο κανόνας πως για κάθε κιλοβατώρα που δαπανούμε θερμαινόμαστε με διπλάσια ενέργεια. Κι αυτό επειδή η απόδοσή τους είναι στο 1,7 με 2. Άρα δε θα χρειαστούμε 12.360 κιλοβατώρες το χειμώνα αλλά 7.270. Έτσι με 0,20 ευρώ την κιλοβατώρα θα χρειαστούμε όλο το χειμώνα 1.454 ευρώ. Τα κλιματιστικά με inverter πετυχαίνουν ακόμη μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Στα «πλην» των κλιματιστικών είναι η δαπάνη για την αγορά συσκευών κι εγκατάστασηγια όσους δεν έχουν, και επιπλέον η θέρμανση δεν διαρκεί.


Θερμαντικά σώματα (ηλεκτρικά καλοριφέρ νερού-λαδιού, αερόθερμα, με αντίσταση).

Φθηνά στην αγορά τους όμως λιγότερο οικονομικά, αφού καίνε περισσότερο. Δε χρειάζονται ειδικό για εγκατάσταση. Για τις 12.360 κιλοβατώρες η χρέωση των νοικοκυριών στο τετράμηνο θα μεταπηδήσει στην υψηλότερη κλίμακα των 2.000 kWh ίσως και στη μεγαλύτερη. Συνεπώς το νοικοκυριό θα χρεωθεί με περίπου 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Άρα για τη θέρμανση το κόστος θα είναι στα 2.472 ευρώ.


 Σόμπες πέλετ, ξυλόσομπες-καλοριφέρ

Το κόστος τους κυμαίνεται ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα μαζί με την εγκατάσταση από 1500 έως 3000 ευρώ.  Για τη χειμερινή σεζόν χρειάζονται 4.000 με 5.000 κιλά πέλετ. Η μέση τιμή είναι στα 0,28 ευρώ το κιλό. Οπότε χρειάζονται 1.120 με 1.400 ευρώ το χρόνο, πολύ χαμηλότερα από το πετρέλαιο και το ηλεκτρικό ρεύμα. Βέβαια, χρειάζονται εργασίες στο σπίτι καθώς για παράδειγμα θα πρέπει να τοποθετηθεί σωλήνας για την εξαγωγή των καυσαερίων. Επίσης απαιτείται κι ένας σχετικός χώρος για την αποθήκευση των πέλετ. Επιπλέον, θα πρέπει ανά τακτά διαστήματα να εφοδιάζεται η σόμπα.
Φυσικά υπάρχουν και οι σόμπες ξύλου-καλοριφέρ που λειτουργούν και σαν λέβητες μοιράζοντας ένα ποσοστό της θέρμανσης στο χώρο που βρίσκεται η σόμπα και το υπόλοιπο στους σωλήνες του καλοριφέρ για να θερμάνουν τα σώματα. Το συνολικό κόστος ξεκινά από 1400 ευρώ και πάνω και απαιτούνται εργασίες και συντήρηση όπως και στις σόμπες πέλετ.


Ενεργειακό τζάκι (αερόθερμο - καλοριφέρ)

 Το ενεργειακό τζάκι (αερόθερμο) είναι καλύτερης απόδοσης από το κλασικό τζάκι. Φτάνει στο 75% η απόδοσή του. Καταναλώνει λιγότερα ξύλα και θερμαίνει πολύ περισσότερο. Εκπέμπει μέσα από ειδικούς αεραγωγούς θερμό αέρα σε όλο το σπίτι χρειάζονται όμως μετατροπές στην κατοικία. Γίνεται όμως και χωρίς ιδιαίτερες μετατροπές με τον αεραγωγό απευθείας πάνω από το τζάκι με το μειονέκτημα όμως να μη ζεσταίνεται ομοιόμορφα όλος ο χώρος του σπιτιού. Το κόστος ξεκινά από 2000 ευρώ και ανεβαίνει ανάλογα τις μετατροπές που χρειάζεται να γίνουν στο  σπίτι.  Για όσους έχουν απλό τζάκι υπάρχει λύση αφού τοποθετούνται ειδικές κασέτες  μέσα σ΄αυτό και το μετατρέπουν σε ενεργειακό. Αυτό όμως κοστίζει από 1700 και πάνω και δεν έχει την αναμαινόμενη απόδοση.
 Σε ξύλα απαιτούνται περίπου 7.000 κιλά. Με 0,20 ευρώ το κιλό τότε η συνολική δαπάνη είναι 1.400 ευρώ.
Επίσης υπάρχει και το ενεργειακό τζάκι-καλοριφέρ που συνδέεται απευθείας με το καλοριφέρ αν υπάρχει λειτουργώντας στην ουσία και σαν λέβητας καλοριφέρ.  Το συνολικό κόστος ξεκινά από 2500 ευρώ και πάνω.


 Καυστήρας βιομάζας.

Έχει πολύ μεγαλύτερη απόδοση από τη σόμπα, αν και «καίει» πέλετς. Χρειάζονται περίπου 3.000 με 4.000 κιλά το χρόνο. Με μέση τιμή τα 0,28 ευρώ το κιλό, το κόστος θέρμανσης κυμαίνεται από 840 μέχρι 1.120 ευρώ. Οι δαπάνες αγοράς είναι από 2.500 έως 5.000 ευρώ και χρειάζονται αποθηκευτικός χώρος αλλά και τακτικός καθαρισμός.
Μια εναλλακτική λύση είναι κι ο καυστήρας ξύλου.

 
 Πάνελ υπέρυθρης ακτινοβολίας.


Πρόκειται για καινούρια στην ελληνική αγορά μορφή θέρμανσης. Τα πάνελ είναι πολύ λεπτά, τοποθετούνται στους τοίχους στο ύψος του ώμου μας ή στις οροφές (σαν πίνακες ζωγραφικής!) και με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπεται (ακίνδυνη) ακτινοβολία στα αντικείμενα και τα σώματα θερμαίνοντάς τα κι όχι τον αέρα. Αυτή είναι και η διαφορά με τις άλλες μορφές θέρμανσης. Το κόστος ανά πάνελ ανάλογα με τα watt που καταναλώνει κυμαίνεται από 300 έως και πάνω από 500 ευρώ. Δε χρειάζεται εγκατάσταση από ειδικό. Οι εταιρίες διαφημίζουν θέρμανση με 400 ευρώ το χρόνο. Ωστόσο, ο υπολογισμός που κάνουν είναι με την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,09 ευρώ (καθαρή τιμή). Με συνυπολογισμό των υπολοίπων χρεώσεων στα τιμολόγια ρεύματος και με δεδομένο ότι η κατανάλωση ρεύματος θα κυμανθεί στις 2.000 κιλοβατώρες και πάνω τότε προκύπτει ένα εύρος κόστους από 810 έως 1.110 ευρώ το χρόνο.


Θερμοπομποί

Προγενέστερα των πάνελ με τη διαφορά ότι αυτά δεν εκπέμπουν ακτινοβολία αλλά θερμαίνουν τον αέρα. Τα σώματα κυμαίνονται στα 200 με 300 ευρώ το ένα αλλά καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα από τα πάνελ και τοποθετούνται χαμηλά στο ύψος των ποδιών. Μπορεί κάποιος να τα μετακινεί εύκολα από το ένα μέρος στο άλλο με την ειδική βάση με ρόδες που διαθέτουν (σαν έξτρα εξοπλισμό 30-40 ευρώ). Ούτε αυτοί χρειάζονται εγκατάσταση από κάποιον ειδικό.  


Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι τρόποι θέρμανσης όπως σόμπες που λειτουργούν με υγραέριο, απλές  σόμπες ξύλου (όχι ενεργειακές), καυστήρες φυσικού αερίου, ηλεκτρικοί καυστήρες, καθώς και φθηνές πατέντες μα καθόλου εγγυημένες κτλ

(οι παραπάνω υπολογισμοί είναι ενδεικτικοί και φυσικά όχι απόλυτοι)

Συμπέρασμα...

Για να επιλέξει κανείς ποια τελικά μορφή θέρμανσης θα επιλέξει μέσα από τις τόσες προτάσεις είναι καλό πρώτα να κάνει μια σοβαρή έρευνα αγοράς (ας ξεκινήσει από το διαδίκτυο) μετά ν΄απευθυνθεί σε ειδικούς και με κριτήρια την τιμή-ποιότητα-απόδοση-απαιτήσεις-εγγύηση, λαμβάνοντας υπόψιν κι άλλους παραμέτρους όπως την περιοχή στην οποία μένει (άλλος ο χειμώνας στις Κεραμάτες κι άλλο στα Πράμαντα!), την υπάρχουσα μόνωση του σπιτιού, τα τετραγωνικά, αν είναι διαμέρισμα ή μονοκατοικία, αν υπάρχουν μικρά παιδιά, γέροι ή άνθρωποι που αναρρώνουν κτλ.

Καλό χειμώνα!

 17/10/2012








Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΟΣ ΓΥΡΟΣ ΚΕΡΑΜΑΤΩΝ (11/10/2012)


Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο πρώτος Ποδηλατικός Γύρος Κεραματών που διοργάνωσαν οι δάσκαλοι του
2/Θ Δημοτικού Σχολείου Κεραματών.


 Οι συμμετοχές ήταν πάρα πολλές από ηλικία 4 ετών μέχρι και 70... Άντρες και γυναίκες, γέροι και παιδιά έδωσαν το παρόν σ΄αυτόν τον συμβολικό περίπατο με τα ποδήλατα στις όμορφες γειτονιές των Κεραματών.


Η εκκίνηση δόθηκε στις 17.30 την Πέμπτη από το προαύλιο του Δημ. Σχολείου στο οποίο και
επέστρεψε το κομβόι ύστερα από μια σύντομη διαδρομή στους μικρούς γραφικούς δρόμους των Κεραματών πνιγμένους στο πράσινο
και το άρωμα, των πορτοκαλιών, λεμονιών, μανταρινιών να  διεγείρουν τις αισθήσεις ...

Μετά την επιστροφή μοιράστηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες από το Σύλλογο Γονέων εμφιαλωμένα νερά
 και από τους δασκάλους ενημερωτικά φυλλάδια καθώς και αναμνηστικές κάρτες συμμετοχής.


Οι πέντε  μοτοσικλέτες μέλη του ηπειρώτικου
φόρουμ "Motoepirus" φρόντισαν ώστε ο περίπατος αυτός
 να γίνει με απόλυτη ασφάλεια
περιφρουρώντας το κομβόι κι ελέγχοντας την κυκλοφορία κλείνοντας για λίγα λεπτά τους δρόμους.


"Σκοπός της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη του Ποδηλάτου
 σαν το πιο οικονομικό, ευέλικτο και οικολογικό 
μέσο μετακίνησης που συμβάλλει στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και σε ένα καθαρότερο

περιβάλλον" 


τόνισαν οι δάσκαλοι στην σύντομη ενημέρωσή τους λίγο  πριν την εκκίνηση
και υποσχέθηκαν ότι...

"θ΄ ακολουθήσουν στο μέλλον
 και άλλες τέτοιες ποδηλατικές εξορμήσεις κι όχι μόνο... 
  μιας και ο κόσμος των Κεραματών 
με ενθουσιασμό αγκάλιασε και στήριξε 
αυτή την πρωτοβουλία μας"


Τέλος,
ευχαρίστησαν τον

σύλλογο Γονέων Κεραματών
το Motoepirus
τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου που αναλάβαν την αφισοκόλληση
τους μαθητές του νηπιαγωγείου
και όλους όσους συμμετείχαν.
Φωτογραφίες  ΞΑΝΘΗ

                                                                            14/11/12